According to the Indian Constitution, the Ministers shall hold office during the pleasure of the

8 mins read

Q480. According to the Indian Constitution, the Ministers shall hold office during the pleasure of the
(a) President of India
(b) Prime Minister of India
(c) Parliament
(d) Supreme Court
Ans: (a)
________________________________________
Q481. Who calls the Joint Session of the two Houses of the Parliament?
(a) The President
(b) The Prime Minister
(c) The Lok Sabha Speaker
(d) The Vice-President
Ans: (a)
________________________________________
Q482. In the Parliamentary form of Government “He is the first among equal”. Who is he ?
(a) President
(b) Prime Minister
(c) Leader of Opposition
(d) Speaker of lower house
Ans: (b)
________________________________________
Q483. The expenditure made on which of the following does not require budgetary approval every year in India ?
(a) Defence
(b) Natural calamities
(c) Consolidated fund
(d) Contingency fund
Ans: (b)
________________________________________
Q484. Which of the following does not come under ligislative control over administration ?
(a) Zero hour
(b) Adjournment motion
(c) Budget session
(d) Formulation of a Bill
Ans: (c)
________________________________________
Q485. The Council of Ministers is collectively responsible to the
(a) President
(b) Prime Minister
(c) Lok Sabha
(d) Rajya Sabha
Ans: (c)
________________________________________
Q486. Which of the following items is under the State List ?
(a) Agriculture
(b) Criminal Law
(c) Education
(d) Defence
Ans: (a)
________________________________________
Q487. Which of the following is not associated with Parliament?
(a) Prorogue (b)Adjournment
(c) Dissolve (d) Dismiss
Ans: (d)
________________________________________
Q488. When was National emergency imposed by the President of India on the grounds of internal disorder ?
(a) 1962 (b) 1965
(c) 1971 (d) 1975
Ans: (d)
________________________________________
Q489. If Parliament appoints a Committee for a specific purpose, it is known as
(a) Joint Committee
(b) Permanent Committee
(c) Standing Committee
(d) Ad hoc Committee
Ans: (d)
________________________________________
Q490. What is the time limit given to Parliament to pass the ordinance promulgated by the President of India ?
(a) 6 days
(b) 6 weeks
(c) 6 months
(d) 6 months and six weeks
Ans: (b)
________________________________________
Q491. A bill is a ‘Money Bill’ or not will be decided by
(a) Finance Minister
(b) President
(c) Chairman of Rajya Sabha
(d) Speaker of Lok Sabha
Ans: (d)
________________________________________
Q492. There is a Parliamentary system of Government in India because
(a) The Lok Sabha is directly elected by the people
(b) The Parliament can amend the Constitution
(c) The Rajya Sabha cannot be dissolved
(d) The Council of Ministers is responsible to the Lok Sabha
Ans: (d)
________________________________________
Q493. Members of the Executive under Presidential System of Government
(a) are drawn from both the Houses of Legislature
(b) are only from the popular House
(c) are not members of either House of Legislature
(d) become members of Legislature after their appointment
Ans: (c)
________________________________________
Q494. Who decides a ‘bill’ is a money bill ?
(a) Prime Minister
(b) Speaker of Lok-Sabha
(c) Chairman of Rajya Sabha
(d) President
Ans: (b)
________________________________________
Q495. How many members can be nominated to both the Houses of the Parliament by the President ?
(a) 16 (b) 10
(c) 12 (d) 14
Ans: (d)
________________________________________
Q496. In which House, is the Presiding Officer, not a member of that House ?
(a) Lok Sabha
(b) Rajya Sabha
(c) Vidhan Sabha
(d) Vidhan Parishad
Ans: (b)
________________________________________
Q497. In Presidential Government, the President is
(a) independent of the Legislature
(b) dependent on the Legislature
(c) dependent on the Judiciary
(d) bound by the advice of the Council of Ministers
Ans: (a)
________________________________________
Q498. Parliamentary or Presidential Government can be distinguished mainly by
(a) its federal nature
(b) the rigidity of the Constitution
(c) the employer-employee relations
(d) the legislative-executive relations
Ans: (d)
________________________________________
Q499. Which one of the following is the specific feature of the single member constituency system ?
(a) The system is economical for representatives.
(b) Gerrymandering is not possible in this system.
(c) It secures a stable majority in the legislature.
(d) The candidate has to spend less on electioneering.
Ans: (c)
________________________________________
Q500. Who has got the power to create All India Services ?
(a) Supreme Court
(b) The Parliament
(c) Council of Ministers
(d) Prime Minister
Ans: (b)
Q501. The Council of Ministers is collectively responsible to the
(a) President (b) Prime Minister
(c) Lok Sabha (d) Rajya Sabha
Ans: (c)
________________________________________
Q502. The legislature in a democratic country can influence public opinion by
(a) Focusing attention on public issues
(b) Granting rights
(c) Enacting non-controversial laws
(d) Defining the duties of the citizens
Ans: (a)
________________________________________
Q503. In the case of deadlock between the two houses paraliament, the joint sitting is presided over by the :
(a) President
(b) Senior most member of Lok Sabha
(c) Speaker of Lok Sabha
(d) Vice President
Ans: (c)
________________________________________
Q504. If the President wants to resign, he shall address his letter of resignation to :
(a) Prime Minister of India
(b) Vice-President of India
(c) Speaker of Lok Sabha
(d) Chief Justice of India
Ans: (b)
________________________________________
Q505. Who is the only second Vice– President of India to get a second consecutive term after S.
Radhakrishnan?
(a) K.R. Narayanan
(b) B.S. Shekhawat
(c) M.H. Ansari
(d) Dr. Shankar Dayal Sharma
Ans: (c)
________________________________________
Q506. The Prime Minister of India is
(a) Elected by the Lok Sabha
(b) Elected by the Parliament
(c) Appointed by the President
(d) Nominated by the party who has majority in Lok Sabha
Ans: (c)
________________________________________
Q507. Who among the following gave the slogan ‘Garibi Hatao’ and led Congress to win the general elections of 1971 ?
(a) Indira Gandhi
(b) Morarji Desai
(c) Sitaram Kesri
(d) Jayaprakash Narayan
Ans: (a)
________________________________________
Q508. The Chairman of the Public Accounts Committee of the Parliament is appointed by the
(a) President of India
(b) Prime Minister of India
(c) Speaker of Lok Sabha
(d) Chairman of Rajya Sabha
Ans: (c)
________________________________________
Q509. The Speaker of Lok Sabha addresses his letter of resignation to the
(a) President of India
(b) Prime Minister
(c) Deputy Speaker of Lok Sabha
(d) The Chief Justice of India
Ans: (c)
________________________________________
Q510. Who appoints and dismisses the gazetted officials of the Union Government?
(a) The President of India
(b) The Prime Minister of India
(c) The Home Minister of India
(d) The Finance Minister of India
Ans: (a)

DOWNLOAD PDF

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

The members of Estimates Commitee are

Next Story

Which parliamentary committee in India is normally chaired by a prominent member of the opposition?

Latest from Blog