Aryabhatta and Kalidasa were in the court of which Gupta Emperor ?

6 mins read

Q91. Aryabhatta and Kalidasa were in the court of which Gupta Emperor ?
(a) Kumara Gupta I
(b) Chandra Gupta II
(c) Samudra Gupta
(d) Skanda Gupta
Ans: (b)
________________________________________
Medieval India
Q92. What was Hampi known for ?
(a) It was the capital of Golconda
(b) It had the largest stable in medieval India
(c) It had the translation of the Indian epics to Persian
(d) It was the capital of Vijayanagara
Ans: (d)
________________________________________
Q93. The capital city ‘Daydo’ established by Kublai Khan is situated at—
(a) Samar qand(b) Beijing
(c) Ulan Battor(d) Alma Atta
Ans: (b)
________________________________________
Q94. The Dilwara temple at Mount Abu in Rajasthan were built by the followers of
(a) Buddhism (b) Jainism
(c) Hinduism (d) Sikhism
Ans: (b)
________________________________________
Q95. Who built the Khajuraho temples?
(a) Holkars
(b) Scindias
(c) Bundela Rajputs
(d) Chandela Rajputs
Ans: (d)
________________________________________
Q96. Where was saint Kabir born ?
(a) Delhi (b) Varanasi
(c) Mathura (d) Hyderabad
Ans: (b)
________________________________________
Q97. Who was the architect who designed ‘Taj Mahal’ ?
(a) Mohammad Hussain
(b) Ustad-Isa
(c) Shah Abbas
(d) Ismail
Ans: (b)
________________________________________
Q98. Who got constructed ‘Grand Trunk Road’ ?
(a) Akbar
(b) Ashoka
(c) Shershah Suri
(d) Samudra Gupta
Ans: (c)
________________________________________
Q99. In Shivaji’s Council of Ministers the Prime Minister was called
(a) Peshwa (b) Sachiv
(c) Mantri (d) Samanta
Ans: (a)
________________________________________
Q100. Which of the following is associated with Sufi saints ?
(a) Tripitaka (b) Dakhma
(c) Khanqah (d) Synagogue
Ans: (c)
Q101. ‘Lakh Baksh’ was a title given to the ruler
(a) Iltutmish
(b) Balban
(c) Raziya
(d) Qutub-ud-din Aibak
Ans: (d)
________________________________________
Q102. The Delhi General who successfully advanced up to Madurai was
(a) Khizr Khan
(b) Muhammad Ghori
(c) Malik Kafur
(d) Muhammad bin Tughlaq
Ans: (c)
________________________________________
Q103. Goa was captured by the Portuguese in the year—
(a) 1508 (b) 1608
(c) 1510 (d) 1610
Ans: (c)
________________________________________
Q104. The world famous ‘Peacock Throne’ was kept in which of the following Mughal buildings ?
(a) Diwan-r-Khasa-Fatehpur Sikri
(b) New Agra Fort
(c) The Rang Mahal of the Red Fort at Delhi
(d) The Diwan–i–Am of the Red Fort at Delhi
Ans: (*)
________________________________________
Q105. The medieval city of Vijayanagar is now known as
(a) Chandragiri (b) Halebidu
(c) Hampi (d) Kondavidu
Ans: (c)
________________________________________
Q106. The rulers of Vijayanagar promoted
(a) Hindi, Marathi and Sanskrit
(b) Malayalam, Tamil and Sanskrit
(c) Tamil, Telugu and Sanskrit
(d) Telugu, Urdu and Sanskrit
Ans: (c)
________________________________________
Q107. Ibn Batuta visited India during the reign of
(a) Iltutmish
(b) Ala-ud-din Khalji
(c) Muhammad bin Tughluq
(d) Balban
Ans: (c)
________________________________________
Q108. Who wrote Akbarnama ?
(a) Akbar (b) Birbal
(c) Abul Fazal (d) Bhagavan Das
Ans: (c)
________________________________________
Q109. The first Indian Hindi Scholar of the Mughal period was
(a) Malik Muhammed Jayasi
(b) Abdur Rahim
(c) Mulla Wajhi
(d) Chand Bardai
Ans: (a)
________________________________________
Q110. Coronation of Shivaji took place in
(a) 1627 A.D. (b) 1674 A.D.
(c) 1680 A.D. (d) 1670 A.D.
Ans: (b)
________________________________________
Q111. Who translated Ramayana into Persian ?
(a) Abul Fazl (b) Badauni
(c) Abdul Latif (d) Isar Das
Ans: (b)
________________________________________
Q112. What does Jahangir mean ?
(a) National Monarch
(b) The Grand Monarch
(c) Conqueror of the world
(d) Hero of hundred battles
Ans: (c)
________________________________________
Q113. Krishna Deva Raya was a contemporary of
(a) Shershah (b) Humayun
(c) Babur (d) Akbar
Ans: (c)
________________________________________
Q114. The first Sultan of Delhi, who attempted the conquest of South India was
(a) Qutb-ud-din Mubarak
(b) Nasir-ud-din Khusrav Shah
(c) Ala-ud-din Khilji
(d) Jala-ud-din Firoz
Ans: (c)
________________________________________
Q115. The Mir Bakshi of the Mughal Emperors was the head of
(a) Intelligence
(b) Foreign affairs
(c) Army organisation
(d) Finance
Ans: (c)
________________________________________
Q116. During Akbar’s reign the Mahabharat was translated into Persian and is known as
(a) Iqbal Namah
(b) Razm Namah
(c) Akbar Namah
(d) Sakinat-ul-Auliya
Ans: (b)
________________________________________
Q117. Who among the following was the last Mughal emperor?
(a) Alamgir II
(b) Shah Alam II
(c) Bahadur Shah II
(d) Akbar II
Ans: (c)
________________________________________
Q118. Match the capitals of the ruling dynasties of early Medieval India :
I II
A. Pratiharas 1. Kannauj
B. Chandellas 2. Khajuraho
C. Parmars 3. Dhar
D. Chalukyas 4. Anhilwad
(a) A-1, B-2, C-3, D-4
(b) A-1, B-3, C-4, D-2
(c) A-2, B-4, C-1, D-3
(d) A-2, B-1, C-3, D-4
Ans: (a)
________________________________________
Q119. Mughal painting reached its zenith under
(a) Shah Jahan (b) Akbar
(c) Jahangir (d) Aurangzeb
Ans: (c)
________________________________________
Q120. Which of the fol lowing Mughal monarchs has vividly described Indian flora & fauna, seasons, fruits etc., in his diary?
(a) Akbar (b) Jahangir
(c) Babur (d) Aurangzeb
Ans: (*)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Subject matter which Manu Smriti deals with is related to

Next Story

How many times Shivaji plundered Surat

Latest from Blog