At Sindri in Jharkhand, which fertilizer produced here?

Q911. At Sindri in Jharkhand, the fertilizer produced is
(a) Urea
(b) Ammonium Phosphate
(c) Calcium Super Phosphate
(d) Ammonium Sulphate
Ans: (a)
________________________________________
Q912. Which of the following is largely used in textile industries in India?
(a) Cotton
(b) Wool
(c) Synthetic fibres
(d) Jute
Ans: (a)
________________________________________
Q913. India leads the world in the export of
(a) coffee (b) cotton
(c) manganese (d) mica
Ans: (d)
________________________________________
Q914. India has attained self-sufficiency in the production of
(a) Iron (b) Coal
(c) Manganese (d) Nickel
Ans: (b)
________________________________________
Q915. Industries like electronics and biotechnology which are in the forefront of development are called?
(a) Sunlight industries
(b) Starstruck industries
(c) Sunshine industries
(d) Sunrise industries
Ans: (d)
________________________________________
Q916. India has the monopoly in the International market in the supply of
(a) Iron (b) Mica
(c) Bauxite (d) Copper
Ans: (b)
________________________________________
Q917. Which one of the following is not correctly matched ?
(a) Bhilai Steel Plant — Maharashtra
(b) Bokaro Steel Plant — Bihar
(c) Rourkela Steel Plant — Odisha
(d) Durgapur Steel Plant — West Bengal
Ans: (a)
________________________________________
Q918. Where is the shore based steel plant located?
(a) Tuticorin
(b) Salem
(c) Vishakhapatnam
(d) Mangalore
Ans: (c)
________________________________________
Q919. India is the largest producer and exporter of
(a) Cotton (b) Copper
(c) Tea (d) Mica
Ans: (d)
________________________________________
Q920. Which one of the following industries is known as ‘Sunrise Industry’ ?
(a) Iron & Steel
(b) Cotton Textile
(c) Information Technology
(d) Tea & Coffee
Ans: (c)
________________________________________
Q921. The largest solar power plant in India is located at
(a) Nagercoil (b) Jaisalmer
(c) Madhapur
(d) Rann of Kutch
Ans: (c)
________________________________________
Q922. Which of the following towns is not on the “Golden Quadrilateral” being created for the roads infrastructure of the country?
(a) Chennai
(b) Hyderabad
(c) Visakhapatnam
(d) Bhubaneswar
Ans: (b)
________________________________________
Q923. Which of these harbours is not a natural harbour ?
(a) Chennai (b) Mumbai
(c) Cochin (d) Paradip
Ans: (a)
________________________________________
Q924. The position of Indian Railways network in the world is
(a) second (b) third
(c) fourth (d) fifth
Ans: (c)
________________________________________
Q925. Tar roads get easily damaged during
(a) summer
(b) winter
(c) rainy season
(d) peak traffic hours
Ans: (c)
________________________________________
Q926. Which of the following is an inland river port?
(a) Kolkata (b) Mumbai
(c) Chennai (d) Tuticorin
Ans: (a)
________________________________________
Q927. Which city has the Headquarters of two railway zones in India?
(a) Hubli (b) New Delhi
(c) Mumbai (d) Jabalpur
Ans: (c)
________________________________________
Q928. The busiest rail section in respect to goods transportation is
(a) Delhi – Kolkata section
(b) Kolkata – Chennai section
(c) Delhi – Mumbai section
(d) Mumhai – Chennai section
Ans: (a)
________________________________________
Q929. Which National Highway is called Shershah Suri Marg ?
(a) National Highway No. 3
(b) National Highway No. 8
(c) National Highway No. 7
(d) National Highway No. 1
Ans: (a)
________________________________________
Q930. The ship building yard-Mazgaon Dock is located at
(a) Vishakhapatnam
(b) Kochi
(c) Kolkata
(d) Mumbai
Ans: (d)
________________________________________
Q931. Golden Quadrilateral Project for the development of National Highways was initiated by
(a) P V Narasimha Rao
(b) I K Gujral
(c) Manmohan Singh
(d) Atal Bihari Vajpayee
Ans: (d)
________________________________________
Q932. Which of the following is the busiest International sea port in India?
(a) Mumbai (b) Kolkata
(c) Kochi (d) Tuticorin
Ans: (a)
________________________________________
Q933. Which countries are linked by the Khyber Pass?
(a) India and Pakistan
(b) India and Afghanistan
(c) Afghanistan and Pakistan
(d) Afghanistan and Tajikistan
Ans: (c)
________________________________________
Q934. West Bengal shares boundaries with how many countries?
(a) One (b) Two
(c) Three (d) Four
Ans: (c)
________________________________________
Q935. To which one of the following States the Santhal tribe does not mainly belong?
(a) Bihar
(b) Rajasthan
(c) West Bengal
(d) Madhya Pradesh
Ans: (c)
________________________________________
Q936. Which of the following states has international borders with three countries?
(a) West Bengal
(b) Sikkim
(c) Mizoram
(d) Jammu and Kashmir
Ans: (b)
________________________________________
Q937. Which of the following States does not border on Myanmar?
(a) Assam (b) Manipur
(c) Arunachal Pradesh
(d) Mizoram
Ans: (a)
________________________________________
Q938. The largest tribal community in India is
(a) Bhils (b) Gonds
(c) Santhals (d) Tharus
Ans: (a)
________________________________________
Q939. Which of the following is only domestic Airport ?
(a) Dabolin Airport, Goa
(b) Srinagar Airport
(c) Devi Ahilyabai Holkar Airport
(d) None of the above
Ans: (d)
________________________________________
Q940. With which country, India has the longest international boundary?
(a) Nepal (b) Pakistan
(c) China (d) Bangladesh
Ans: (d)

DOWNLOAAD PDF

Leave a Comment