Chief justice and judge related objective questions || download pdf

Chief justice and judge related objective questions || download pdf

Q571. Who was the first woman Chief Justice of a High Court of a state in India?
(a) Sunanda Bhandare
(b) Fathima Beevi
(c) Leila Seth
(d) Anna Chandy
Ans: (c)
________________________________________
Q572. What is the retirement age for a Supreme Court Judge?
(a) 62 years (b) 68 years
(c) 65 years (d) 70 years
Ans: (c)
________________________________________
Q573. The Supreme Court of India was set up:
(a) By the Constitution
(b) By a law of Parliament
(c) By a Presidential Order
(d) By the Act of 1947
Ans: (a)
________________________________________
Q574. District Judge is under the control of
(a) State Government
(b) High Court
(c) Supreme Court
(d) Governor
Ans: (b)
________________________________________
Q575. Who appoints the judges of the Indian Supreme Court?
(a) President
(b) Chief Justice
(c) Prime Minister
(d) Council of Ministers
Ans: (a)
________________________________________
Q577. To become a Judge of the High Court one must be a practicing advocate of the High Court for at least :
(a) 20 years (b) 5 years
(c) 10 years (d) 15 years
Ans: (c)
________________________________________
Q578. The power of the Supreme Court of India to decide disputes between the Centre and the States falls under its
(a) Advisory jurisdiction
(b) Original jurisdiction
(c) Appellate jurisdiction
(d) Jurisprudence
Ans: (b)
________________________________________
Q579. All doubts and disputes in connection with the election of the President are inquired into and decided by __________.
(a) the Election Commission
(b) the Supreme Court
(c) the Parliament
(d) Prime Minister
Ans: (b)
________________________________________
Q580. Which among the following legislation gives constitutional status to the three-tier Panchayati Raj system?
(a) 72nd constitutional amendment, 1992
(b) 73rd constitutional amendment, 1993
(c) 74th constitutional amendment, 1993
(d) 75th constitutional amendment, 1994
Ans: (b)
________________________________________
Q582. The three-tier Panchayat Raj system in India was proposed by the –
(a) Balwant Rai Mehta Committee
(b) Ashok Mehta Committee
(c) Royal Commission
(d) None of the above
Ans: (a)
________________________________________
Q583. Panchayati Raj system is based on the principle of
(a) Centralisation
(b) Decentralisation
(c) Both of these
(d) None of these
Ans: (b)
________________________________________
Q584. In the year 1977, an official committee was appointed to examine Panchayat Raj, under the Chairmanship of
(a) Ashok Mehta
(b) Shri Ram Mehta
(c) Balwant Rai Mehta
(d) Manohar Lal Mehta
Ans: (a)
________________________________________
Q585. A law can be enacted, or executive order issued, even contrary to Article 19, during the proclamation of emergency
(a) caused by war or external aggression
(b) caused by internal armed rebellion
(c) caused by the constitutional breakdown
(d) caused by the financial crisis
Ans: (a)
________________________________________
Q587. Constitution of India considers free and compulsory education to children up to–
(a) 10 years (b) 14 years
(c) 18 years (d) 21 years
Ans: (b)
________________________________________
Q588. During an emergency, imposed under Art. 352, which of the following Constitutional provisions stands suspended?
(a) Directive Principles of State Policy
(b) Amendment Procedures
(c) Fundamental Rights
(d) Judicial Review
Ans: (c)
________________________________________
Q590. Which Article of the Indian Constitution includes the Fundamental Duties of the Indian citizens?
(a) Article 50A (b) Article 50B
(c) Article 51A (d) Article 51B
Ans: (c)
________________________________________
Q591. How many schedules does the Constitution of India contain?
(a) 9 (b) 10
(c) 11 (d) 12
Ans: (d)
________________________________________
Q592. Article 17 of the Indian Constitution provides for
(a) equality before law
(b) equality of opportunity in matters of public employment
(c) abolition of titles
(d) abolition of untouchability
Ans: (d)
________________________________________
Q594. A Financial Emergency can be declared by applying
(a) Article 360 (b) Article 361
(c) Article 370 (d) Article 371
Ans: (a)
________________________________________
Q596. According to Article 75 (c) of the Constitution of India, the Council of Ministers are collectively responsible to the
(a) President (b) Parliament
(c) Lok Sabha (d) Rajya Sabha
Ans: (b)
________________________________________
Q597. In the Constitution of India, the ‘Right to Constitutional Remedies’ has been provided in Article
(a) 30 (b) 31
(c) 32 (d) 35
Ans: (c)
________________________________________
Q598. Which constitutional amendment deleted the Right to Property from the list of Fundamental Rights?
(a) 42nd Amendment
(b) 62nd Amendment
(c) 44th Amendment
(d) 43rd Amendment
Ans: (c)
________________________________________
Q599. The National Emergency in India declared by the President of India due to the external aggression or armed revolt through
(a) Article-352 (b) Article-356
(c) Article-360 (d) Article-368
Ans: (a)
________________________________________
Q600. Which Article of the Indian Constitution did Dr. B.R. Ambedkar term as the “Heart and Soul of the Indian Constitution”?
(a) Article 14 (b) Article 19
(c) Article 356 (d) Article 32
Ans: (d)

DOWNLOAD PDF HERE 

Leave a Comment