Constitutional amendments objective questions | download pdf

Constitutional amendments objective questions | download pdf

Q601. Under which Article of the Constitution can an individual move to the Supreme Court directly in case of any violation of Fundamental Rights ?
(a) Article 32 (b) Article 28
(c) Article 29 (d) Article 31
Ans: (a)
________________________________________
Q602. Which of the following article of IPC is related to unnatural sex ?
(a) 370 (b) 374
(c) 376 (d) 377
Ans: (d)
________________________________________
Q603. Which one of the Constitutional amendments has established Panchayati Raj Institution ?
(a) 72nd Amendment Act
(b) 71st Amendment Act
(c) 73rd Amendment Act
(d) 78th Amendment Act
Ans: (c)
________________________________________
Q604. Which Article of the Indian Constitution defines the duties of the Chief Minister ?
(a) Article 166 (b) Article 163
(c) Article 167 (d) Article 164
Ans: (c)
________________________________________
Q605. Article 368 of the Indian Constitution deals with
(a) Emergency Provisions
(b) Right to Primary Education
(c) Right to Information
(d) Amending Procedure
Ans: (d)
________________________________________
Q606. Which among the following Articles came into force on 26th November 1949, the day the Indian Constitution was adopted ?
(a) Article 388 (b) Article 390
(c) Article 387 (d) Article 386
Ans: (a)
________________________________________
Q607. Which article of the Constitution deals with money bills :
(a) Article 130 (b) Article 110
(c) Article 120 (d) Article 100
Ans: (b)
________________________________________
Q608. Name the body which was established to provide safety and security of SCs’ and STs’ social, economic, cultural and educational concerns after an amendment in the Indian constitution?
(a) Law Commission of India
(b) National Commission for SC and ST
(c) Special officer for Linguistic Minorities
(d) Central Vigilance Commission
Ans: (b)
________________________________________
Q609. How many schedules are there in the Indian Constitution?
(a) 8 (b) 10
(b) 11 (d) 12
Ans: (d)
________________________________________
Q610. Right to Privacy comes under
(a) Article 19 (b) Article 20
(c) Article 21 (d) Article 18
Ans: (c)
________________________________________
Q611. Which of the following Article of Indian Constitution deals with the Right to Equality before Law?
(a) Article – 13(b) Article – 14
(c) Article – 15(d) Article – 17
Ans: (b)
________________________________________
Q612. Which of the following schedules contains special provisions for the administration of tribal areas in the four northeastern states of Assam, Meghalaya, Tripura and Mizoram
(a) First schedule
(b) Second schedule
(c) Third schedule
(d) Sixth schedule
Ans: (d)
________________________________________
Q613. Fabianism is closely related to:
(a) Fascism
(b) Scientific socialism
(c) Democratic socialism
(d) Liberalism
Ans: (c)
________________________________________
Q614. Plural Theory of Sovereignty emphasizes the importance of
(a) State (b) Religion
(c) Individuals (d) Associations
Ans: (d)
________________________________________
Q615. What is the playing time of the full version of the Indian National Anthem ?
(a) 47 seconds (b) 50 seconds
(c) 52 seconds (d) 60 seconds
Ans: (c)
________________________________________
Q616. Which one of the following is described as the Fourth Estate?
(a) Judiciary (b) Media
(c) Legislature (d) Executive
Ans: (b)
________________________________________
Q617. In the 13th Lok Sabha elections in which of the following states did the ruling alliance winn all the seats?
(a) Andhra Pradesh
(b) Orissa
(c) Haryana
(d) Gujarat
Ans: (c)
________________________________________
Q618. The Prime Minister who was voted out of power by the Parliament was
(a) Indira Gandhi
(b) Morarji Desai
(c) V.P. Singh
(d) Chandrashekhar
Ans: (c)
________________________________________
Q619. Which party provided two Prime Ministers in two years time ?
(a) B.J.P.
(b) Janata Party
(c) Janata Dal
(d) Samajwadi Janata Party
Ans: (b)
________________________________________
Q620. Which of the following countries enjoys a federal form of government ?
(a) China (b) USA
(c) Cuba (d) Belgium
Ans: (b)
________________________________________
Q621. Who had proposed partyless democracy in India ?
(a) Jaya Prakash Narayan
(b) Mahatma Gandhi
(c) Vinoba Bhave
(d) S.A. Dange
Ans: (a)
________________________________________
Q622. What is the colour of the “Dharma Chakra” in the middle of our national flag?
(a) Sea blue (b) Black
(c) Navy blue (d) Green
Ans: (c)
________________________________________
Q623. The first Speaker of the Lok Sabha was
(a) Rabi Ray
(b) M. Ananthasayanam Ayangar
(c) Hukam Singh
(d) G.V. Mavalankar
Ans: (a)
________________________________________
Q624. Communism has given importance to
(a) Political equality
(b) Economic equality
(c) Social equality
(d) Natural equality
Ans: (b)
________________________________________
Q625. Socialist thinkers advocate the extension of the right to equality in
(a) Political sphere
(b) Economic sphere
(c) Social sphere
(d) Legal sphere
Ans: (b)
________________________________________
Q626. Which Lok Sabha constituency had the highest number of voters during the 13th Lok Sabha Elections?
(a) Uttarahalli
(b) Outer Delhi
(c) North Bombay
(d) Amethi
Ans: (b)
________________________________________
Q627. English is the official language of which one of the following Indian States ?
(a) Nagaland (b) Tripura
(c) Assam (d) Manipur
Ans: (a)
________________________________________
Q628. Which one of the following is a hindrance to liberty and independence?
(a) Centralisation
(b) Decentralisation
(c) Privatisation
(d) Nationalisation
Ans: (a)
________________________________________
Q629. Right to Education became a fundamental right on
(a) March 15, 2010
(b) April 1, 2010
(c) July 17, 2010
(d) October 10, 2010
Ans: (b)
________________________________________
Q630. The Anti-Defection Law was passed by the Indian Parliament in the year
(a) 1986 (b) 1988
(c) 1984 (d) 1985
Ans: (d)

DOWNLOAD PDF HERE 

Leave a Comment