How many times Shivaji plundered Surat

7 mins read

Q151. How many times Shivaji plundered Surat ?
(a) Four Times (b)Once
(c) Thrice (d) Twice
Ans: (d)
________________________________________
Q152. The first Sultan of Delhi to issue regular currency and declare Delhi as the capital of his empire was :
(a) Iltutmish
(b) Alam Shah
(c) Qutbuddin Aibak
(d) Balban
Ans: (a)
________________________________________
Q153. Who among the following rulers abolished Jaziya?
(a) Aurangzeb (b) Balban
(c) Akbar (d) Jahangir
Ans: (c)
________________________________________
Q154. Who was the first Vijayanagar ruler to wrest the important fort of Goa from the Bahamanis ?
(a) Reva RayaII (b) Harihara I
(c) Harihara II (d) Bukka I
Ans: (c)
________________________________________
Q155. Who is called as the “Prince of Moneyers”?
(a) Ibrahim Lodhi
(b) Babar
(c) Akbar
(d) Mohammad-Bin-Tughlaq
Ans: (d)
________________________________________
Q156. The capital of Yadava Kings was
(a) Devagiri
(b) Varanasi
(c) Kanchipuram
(d) Krishnagiri
Ans: (a)
________________________________________
Q157. Who founded the City of Delhi?
(a) Khilji (b) Lodhi
(c) Tamara (d) Tughlaq
Ans: (c)
________________________________________
Q158. Maharaja Sawai Jai Singh of Jaipur had not built the observatory at ____
(a) Varanasi (b) Allahabad
(c) Ujjain (d) Mathura
Ans: (b)
________________________________________
Q159. Who applied the concept of guerrilla warfare in India in 17th Century?
(a) Shivaji
(b) Sher Shah Suri
(c) Genghis Khan
(d) Maharana Pratap
Ans: (a)
________________________________________
Q160. Which monument is known as the “Dream in Stones’?
(a) Char Minar
(b) Ajanta Caves
(c) Sanchi Stupa
(d) Panch Mahal
Ans: (d)
________________________________________
Q161. Which of the following Sultans died while playing Polo or Chaugan?
(a) Qutbuddin Aibak
(b) Balban
(c) Iltutmish
(d) Nasiruddin Muhammad
Ans: (a)
________________________________________
Q162. Which of the following Sultans of Tughlaq dynasty issued copper coins instead of silver ones?
(a) Ghiyasuddin Tughlaq
(b) Muhammad bin Tughlaq
(c) Firoz Shah Tughlaq
(d) Mahmud Tughlaq
Ans: (b)
________________________________________
Q163. What was the immediate aim of the Treaty of Purander in 1665?
(a) To gain goodwill of Shivaji
(b) To sow seeds of contention between Shivaji and Sultan of Bijapur
(c) To deceive Shivaji
(d) To make Shivaji a puppet of Mughals
Ans: (b)
________________________________________
Q164. Who was the first Englishman to appear in the Mughal Court during Jahangir’s reign?
(a) Paul Canning
(b) Captain William Hawkins
(c) William Edward
(d) Ralph Fitch
Ans: (b)
________________________________________
Q165. Chachnama records the history of which conquest?
(a) Kushanas (b) Hunas
(c) Arabs (d) Greeks
Ans: (c)
________________________________________
Q166. Mohammed Bin Tuglaq transferred his capital from
(a) Delhi to Warangal
(b) Delhi to Devagiri
(c) Delhi to Madurai
(d) Delhi to Vijayanagar
Ans: (b)
________________________________________
Modern India
Q167. When Mahatma Gandhi was arrested who among the following took over the leadership of Salt Satyagraha ?
(a) Vinoba Bhave
(b) Sardar Vallabh Bhai Patel
(c) Abbas Tyabji
(d) Maulana Abdul Kalam Azad
Ans: (c)
________________________________________
Q168. Naokhali is situated in—
(a) West Bengal (b) Bangladesh
(c) Tripura (d) Bihar
Ans: (b)
________________________________________
Q169. The father of extremist movement in India is :
(a) Motilal Nehru
(b) Gopal Krishna Gokhale
(c) Vallabhbhai Patel
(d) Bal Gangadhar Tilak
Ans: (d)
________________________________________
Q170. The system of communal electorate in India was first introduced by :
(a) Indian Council Act of 1892.
(b) Minto-Morley reforms of 1909
(c) Montagu-Chelmsford reforms of 1919
(d) Government of India of 1935
Ans: (b)
________________________________________
Q171. On September 20, 1932 Mahatma Gandhi began a fast unto death in Yervada Jail against :
(a) British repression of the Satyagrahis.
(b) Violation of the Gandhi-Irwin Pact.
(c) Communal award of Ramsay MacDonald.
(d) Communal riots in Calcutta.
Ans: (c)
________________________________________
Q172. What did Jyotiba Phule’s Satyashodhak Samaj attempt in the last century?
(a) Saving the lower castes from hypocritical Brahmans and their opportunistic scriptures
(b) Attacking the caste system
(c) Led an anti-landlord and antimahajan upsurge in Satara
(d) Separate representation for untouchables
Ans: (a)
________________________________________
Q173. The Simon Commission was formed to review
(a) legislatures in India
(b) fitness of India for further reforms
(c) the position of the viceroy
(d) a Constitution for India
Ans: (b)
________________________________________
Q174. In which of the following systems of land settlement adopted by the English did provide more protection to the interests of farmers ?
(a) Permanent Settlement of Bengal
(b) Ryotwari Settlement of Madras
(c) Zamindari Settlement of Central States
(d) Malgujari (land revenue) Setternent of United State
Ans: (b)
________________________________________
Q175. When did the British Govt. start ruling India directly ?
(a) After the Battle of Plassey
(b) After the Battle of Panipat
(c) After the War of Mysore
(d) After Sepoy Mutiny
Ans: (a)
________________________________________
Q176. Which British Governor General introduced Postage Stamp in India ?
(a) Lord Dalhousie
(b) Lord Auckland
(c) Lord Canning
(d) Lord William Bentinck
Ans: (a)
________________________________________
Q177. The 19th Century reawak-ening in India was confined to the
(a) Priestly class
(b) Upper middle class
(c) Rich peasantry
(d) Urban landlords
Ans: (b)
________________________________________
Q178. Who designed the national flag of Independent India ?
(a) Bankim Chandra Chatterjee
(b) Rabindranath Tagore
(c) Mahatma Gandhi
(d) Pingali Venkaiah
Ans: (d)
________________________________________
Q179. During colonial period, British capital was mainly invested in :
(a) Infra structure (b) Industry
(c) Agriculture (d) Services
Ans: (c)
________________________________________
Q180. Given below are the names of prominent leaders and their respective operational areas during the revolt period. Select the incorrect pair.
(a) Rani Laxmibai—Indore
(b) Khan Bahadur Khan—Ruhelkhand
(c) Kunwar Singh—Sahabad
(d) Nana Saheb—Kanpur
Ans: (a)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Aryabhatta and Kalidasa were in the court of which Gupta Emperor ?

Next Story

One of the following was not involved in the Chittagong Armoury Raid, 1934. Who was he?

Latest from Blog