Human rights oriented objective questions || download pdf

Human rights oriented objective questions || download pdf

Q421. What is the status of the Right to Property now ?
(a) Legal Right
(b) Human Right
(c) Fundamental Right
(d) Natural Right
Ans: (a)
________________________________________
Q422. Political right does not include which of the following ?
(a) Right to vote
(b) Right to life
(c) Right to contest in election
(d) Right to lodge complaint with executive bodies of the Government
Ans: (b)
________________________________________
Q423. Which is the competent body to prescribe conditions for acquisition of citizenship ?
(a) Election Commission
(b) President
(c) Parliament
(d) Parliament & Assemblies
Ans: (c)
________________________________________
Q424. Who proposed the Preamble before the drafting committee of the Constitution ?
(a) Jawaharlal Nehru
(b) B.R. Ambedkar
(c) B.N. Rao
(d) Mahatma Gandhi
Ans: (a)
________________________________________
Q425. India is a secular state because in our country :
(a) state has no religion
(b) religion has been abolished
(c) state patronises a particular religion
(d) None of these
Ans: (a)
________________________________________
Q426. The success of democracy depends upon the
(a) Right to criticise
(b) Right to association
(c) Right to personal liberty
(d) Right to property
Ans: (c)
________________________________________
Q427. The success of democracy depends upon the
(a) Right to criticise
(b) Right to association
(c) Right to personal liberty
(d) Right to property
Ans: (c)
________________________________________
Q428. Writs are issued by
(a) Supreme Court
(b) High Courts
(c) The President
(d) Supreme Court and High Courts
Ans: (d)
________________________________________
Q429. Who can impose reasonable restrictions over fundamental rights ?
(a) Council of Ministers
(b) Parliament
(c) People
(d) Cabinet
Ans: (b)
________________________________________
Q432. Most important safeguard of liberty is
(a) bold and impartial judiciary
(b) well-knit party system
(c) decentralisation of power
(d) declaration of rights
Ans: (a)
________________________________________
Q433. When were the Fundamental Duties incorporated in the Constitution ?
(a) 1975 (b) 1976
(c) 1977 (d) 1979
Ans: (b)
________________________________________
Q434. The directive principles incorporated in the Indian Constitution have been inspired by the constitution of
(a) Australia (b) Ireland
(c) USA (d) Canada
Ans: (b)
________________________________________
Q435. Which of the following attribute in the Preamble states that ‘No one should treat a fellow citizen as inferior’?
(a) Justice (b) Liberty
(c) Equality (d) Fraternity
Ans: (d)
________________________________________
Q436. Ideas of welfare state are contained in
(a) Fundamental Rights
(b) Directive Principles of State Policy
(c) Preamble of the Constitution
(d) Part VII
Ans: (b)
________________________________________
Q437. Stability of the Government is assured in :
(a) Parliamentary Form of Government.
(b) Presidential Form of Government.
(c) Plural Executive System
(d) Direction Democracy
Ans: (b)
________________________________________
Q438. The minimum age of the member of Rajya Sabha is :
(a) 25 years (b) 21 years
(c) 30 years (d) 35 years
Ans: (c)
________________________________________
Q439. What can be the maximum interval between two Sessions of Parliament?
(a) Three months
(b) Four months
(c) Six months
(d) Nine months
Ans: (c)
________________________________________
Q440. How are legislative excesses of Parliament and Assemblies checked?
(a) Intervention from President/ Governor
(b) No Confidence motions
(c) Judicial review
(d) General elections
Ans: (c)
________________________________________
Q441. Point out which from the following is not a right enumerated in the Constitution of India but has been articulated by the Supreme Court to be a Fundamental Right.
(a) Right to privacy
(b) Equality before law
(c) Abolition of untoucha-bility
(d) Right to form associa-tions or unions
Ans: (a)
________________________________________
Q443. What is the minimum age prescribed for becoming a member of Rajya Sabha ?
(a) 25 years (b) 21 years
(c) 30 years (d) 35 years
Ans: (c)
________________________________________
Q444. What is the maximum number of the elected members of Rajya Sabha ?
(a) 250 (b) 238
(c) 245 (d) 248
Ans: (b)
________________________________________
Q445. Where is the Constitutional power located enabling the Central Government to legislate on cow slaughter ?
(a) Entry 17, List III in Schedule VII-Prevention of Cruelty to Animals
(b) Residuary Powers under
Art. 248
(c) Emergency Powers
(d) Art. 48 in the Directive Principles
Ans: (d)
________________________________________
Q446. The Secretary General of the Lok Sabha is the Chief of its Secretariat and is :
(a) elected by the Lok Sabha
(b) elected by both Houses of Parliament
(c) appointed by the Speaker
(d) appointed by the President
Ans: (c)
________________________________________
Q447. What is the maximum time interval permissible between two successive sessions of the Parliament ?
(a) Four months
(b) Six months
(c) Eight months
(d) Nine months
Ans: (b)
________________________________________
Q448. Who is eligible to cast the deciding vote over a bill in a Joint Parliamentary session ?
(a) Chairman of the Rajya Sabha
(b) Deputy Speaker of Lok Sabha
(c) Speaker of Lok Sabha
(d) Prime Minister
Ans: (c)
________________________________________
Q449. The Vice-President of India is also the
(a) Speaker of Lok Sabha
(b) Ex-officio Chairman of Rajya Sabha
(c) Head of the State
(d) Head of the Government
Ans: (b)
________________________________________

Leave a Comment