In which year was the Indian National Congress formed :

6 mins read

Q301. In which year was the Indian National Congress formed :
(a) 1885 (b) 1875
(c) 1901 (d) 1835
Ans: (a)
________________________________________
Q302. Who was the Nawab of Bengal during “Battle of Plassey”?
(a) Mir Jafar
(b) Mir Qasim
(c) Siraj–ud–duala
(d) None of these
Ans: (d)
________________________________________
Q303. Which of the following pair is incorrect ?
(a) Comrade – Mohammed Ali
(b) Indian Sociologist – Lala Har Dayal
(c) Young India – Lala Lajpat Rai
(d) Common Weal – Annie Besant
Ans: (c)
________________________________________
Q304. The Political Guru of Mahatma Gandhi was
(a) Dadabhai Naoroji
(b) Gopal Krishna Gokhale
(c) Mahadev Govind Ranade
(d) Bal Gangadhar Tilak
Ans: (b)
________________________________________
Q305. Who established the ‘Sharda Sadan’, a school for Indian Widows in colonial India ?
(a) Mahadev Govind Ranade
(b) Sarojini Naidu
(c) Dayanand Saraswati
(d) Pandita Ramabai
Ans: (d)
________________________________________
Q306. The non–cooperation movement was called off due to
(a) Jallianwalla Bagh Tragedy
(b) Chauri Chaura Incident
(c) Poona pact
(d) Gandhi–Irwin pact
Ans: (b)
________________________________________
Q307. Who is popularly known as the Grand Old Man of India?
(a) Dadabhai Naoroji
(b) Madan Mohan Malaviya
(c) Mahadeva Govinda Ranade
(d) Surendranath Banerjee
Ans: (a)
________________________________________
Q308. Who was responsible for the integration of princely states into the Indian Union after Independence ?
(a) Sri Rajagopalachari
(b) Pt. Jawaharlal Nehru
(c) Sardar Vallabh Bhai Patel
(d) Maulana Abul Kalam Azad
Ans: (c)
________________________________________
Q309. Who introduced Mansabdari system in India?
(a) Babur (b) Humayun
(c) Akbar (d) Jahangir
Ans: (c)
________________________________________
Q310. The quintessence of Gandhian thought is:
(a) Satyagraha (b) Metaphysics
(c) Spiritualism(d) Moksha
Ans: (a)
________________________________________
Q311. The only Viceroy to be assassinated in India was
(a) Lord Harding
(b) Lord Northbrook
(c) Lord Ellenborough
(d) Lord Mayo
Ans: (d)
________________________________________
Q312. Who is the first female governor of Independent India?
(a) Vijayalakshmi Pandit
(b) Sharda Mukherjee
(c) Fathima Beevi
(d) Sarojini Naidu
Ans: (d)
________________________________________
Q313. Who among the following did Gandhiji regard as his political Guru?
(a) Mahadev Desai
(b) Dayanand Saraswati
(c) Acharya Narendra Dev
(d) Gopal Krishna Gokhale
Ans: (d)
________________________________________
Q314. General Dyer, who was responsible for Jallianwalan Bagh massacre, was shot dead by?
(a) Hasrat Mohini
(b) Vir Savarkar
(c) Udham Singh
(d) Jatin Das
Ans: (*)
________________________________________
Q315. Which Governor General was called as the ‘Father of Local Self-
Government’ in India?
(a) Lord Wellesley
(b) Lord Canning
(c) Lord William Bentinck
(d) Lord Ripon
Ans: (d)
________________________________________
Q316. Who referred to Mahatma Gandhi as “Father of the Nation” for the first time?
(a) Jawaharlal Nehru
(b) Sardar Vallabh Bhai Patel
(c) C. Rajgopalachari
(d) Subhash Chandra Bose
Ans: (d)
________________________________________
Q317. The Sharda Act is related to
(a) Upliftment of scheduled tribes
(b) Upliftment of minorities
(c) Child Marriage
(d) Empowerment of women
Ans: (c)
________________________________________
Q318. The Working Committee of National Congress sanctioned the resolution named ‘Quit India’ at
(a) Wardha (b) Nagpur
(c) Mumbai (d) Delhi
Ans: (a)
________________________________________
Q319. Who was the President of Indian National Congress at the time of Indian independence ?
(a) Maulana Abdul Kalam Azad
(b) J. B. Kriplani
(c) Jawahar Lal Nehru
(d) Rajendra Prasad
Ans: (b)
________________________________________
Q320. “Abhinav Bharat” was founded in 1904 as a secret society of revolutionaries by :
(a) Damodar Chapekar
(b) V. D. Savarkar
(c) Praffula Chaki
(d) Khudiram Bose
Ans: (b)
________________________________________
Q321. Who was the founder of the Indian Reform Association in 1870?
(a) Debendranath Tagore
(b) Keshub Chandra Sen
(c) Rammohan Roy
(d) Dayanand Saraswati
Ans: (b)
________________________________________
Q322. What did Gandhiji meant by ‘Sarvodaya’?
(a) Non-violence
(b) Upliftment of untouchables or dalits
(c) The birth of a new society based on ethical values
(d) Satyagraha
Ans: (c)
________________________________________
Q323. What was ‘Komagata Maru’?
(a) An army unit
(b) A harbour
(c) A ship
(d) An industrial township
Ans: (c)
________________________________________
Q324. Who was known as the ‘Father of Indian Renaissance’ ?
(a) Vivekananda
(b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Raja Ram Mohan Roy
(d) Surendranath Banerjee
Ans: (c)
________________________________________
Q325. Who was the first Indian Governor General of Independent India?
(a) Rajendra Prasad
(b) C. Rajagopalachari
(c) A. Kriplani
(d) Lord Mountbatten
Ans: (b)
________________________________________
Q326. What was Kuomintang ?
(a) A nationalist party in Japan
(b) A fascist party in Japan
(c) A terrorist organisation in China
(d) A nationalist party in China
Ans: (d)
________________________________________
Q327. Who amidst the following great music composers was the ruler of a State ?
(a) Tyagaraja
(b) Shyama Shastri
(c) Muthu Swami Dikshitar
(d) Swati Thirunal
Ans: (d)
________________________________________
Q328. Correlate the UNSECO enlisted heritage sites/ monuments and their locations :
Site/Monument
(A) Cave paintings
(B) Rock-cut shrines
(C) Basilica of Bom Jesus
(D) Sun temple Location 1.Velha Goa 2. Konark
3. Ajanta 4. Ellora A B C D
(a) 1 2 2 4
(b) 3 4 1 2
(c) 2 3 4 1
(d) 4 2 1 3
Ans: (b)
________________________________________
Q329. When is the Independence Day of Pakistan celebrated ?
(a) 15 August (b) 4 July
(c) 16 August (d) 14 August
Ans: (d)
________________________________________
Q330. Who gave the concept of ‘Total Revolution ?
(a) Jayaprakash Narayan
(b) Mahatma Gandhi
(c) Karl Marx
(d) Lenin
Ans: (a)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Name the Governor-General who accepted the view of Macaulay to make English as the medium of instruction.

Next Story

Who is the creator of the piece titled “Portrait of Francoise” ?

Latest from Blog