India rock system objective questions set || download pdf here

India rock system objective questions set || download pdf here

Q691. Which of the following is not an Igneous Rock?
(a) Dolomite (b) Granite
(c) Basalt (d) Gabbro
Ans: (a)
________________________________________
Q692. The core of the earth is also known as
(a) Lithosphere
(b) Mesosphere
(c) Barysphere
(d) Centrosphere
Ans: (c)
________________________________________
Q693. Winds blowing constantly in one direction in rocky deserts form
(a) Chimneys
(b) Mushrooms rocks
(c) Yardangs
(d) Demoiselles
Ans: (c)
________________________________________
Q694. Atmospheric pressure exerted on earth is due to :
(a) rotation of earth
(b) revolution of earth
(c) gravitational pull
(d) uneven heating of earth
Ans: (c)
________________________________________
Q695. Ozone-hole in the atmosphere is largely caused by the presence of
(a) Oxygen
(b) Hydrogen
(c) Chloro-floro-carbon
(d) Radio-active waste
Ans: (c)
________________________________________
Q696. Very strong and cold icy winds that blow in the Polar regions are called
(a) Typhoons (b) Tornadoes
(c) Blizzards (d) Polar winds
Ans: (c)
________________________________________
Q697. Convectional Rainfall occurs in:
(a) Equatorial region
(b) Temperate region
(c) Tropical region
(d) Polar region
Ans: (a)
________________________________________
Q698. What happens to atmospheric pressure with increase in altitude ?
(a) It remains constant
(b) It decreases
(c) It increases
(d) It constantly fluctuates
Ans: (b)
________________________________________
Q699. Hailstorms are caused due to
(a) condensation
(b) convection
(c) sublimation
(d) freezing
Ans: (d)
________________________________________
Q700. Which one of the following is not the example of planetary winds ?
(a) Monsoon
(b) Trade wind
(c) Land and sea breezes
(d) Chinook
Ans: (d)
Q701. In atmosphere the lowermost layer is
(a) troposphere
(b) exosphere
(c) ionosphere
(d) strato sphere
Ans: (a)
________________________________________
Q702. Which one of the following represent the lines joining the places of equal rainfall ?
(a) Isohypses (b) Isohalines
(c) Isobars (d) Isohyets
Ans: (d)
________________________________________
Q703. The lowest layer of the atmosphere is :
(a) Stratosphere
(b) Thermosphere
(c) Troposphere
(d) Mesosphere
Ans: (c)
________________________________________
Q705. What is a ‘tornado’ ?
(a) A very high pressure centre
(b) A very low pressure centre
(c) A very high ocean wave
(d) A planetary wind
Ans: (b)
________________________________________
Q706. The atmospheric layer closest to the earth is:
(a) Mesosphere
(b) Hydrosphere
(c) Troposphere
(d) Ionosphere
Ans: (c)
________________________________________
Q707. Typhoons are common in the
(a) Arctic Ocean
(b) Seas of China and Japan
(c) Mexican Gulf
(d) Indian Ocean
Ans: (b)
________________________________________
Q708. The climatic zones are classified on the basis of
(a) distance from the equator
(b) elevation
(c) rainfall
(d) distance from the sea
Ans: (c)
________________________________________
Q710. The forests which act as barriers against cyclones are :
(a) Alpine forests
(b) Mangrove forests
(c) Evergreen forests
(d) Monsoon forests
Ans: (b)
________________________________________
Q711. The Mediterranean region are characterized by heavy rain in:
(a) Winter (b) Spring
(c) Autumn (d) Summer
Ans: (a)
________________________________________
Q712. All vital atmospheric processes leading to various climatic and weather conditions take place in the :
(a) Stratosphere
(b) Troposphere
(c) Ionosphere (d) Exosphere
Ans: (b)
________________________________________
Q714. Which of the following wind is blowing from the Mediterranean sea to the North Western parts of India ?
(a) Western disturbances
(b) Norwesters
(c) Loo
(d) Mango showers
Ans: (a)
________________________________________
Q715. The layer where the decrease in temperature with increasing altitude is totally absent is
(a) Troposphere
(b) Ionosphere
(c) Stratosphere
(d) Mesosphere
Ans: (c)
________________________________________
Q716. Which of the following is the lowest atmospheric layer ?
(a) Lithosphere
(b) Stratosphere
(c) Troposphere
(d) Hydrosphere
Ans: (c)
________________________________________
Q717. Which of the following oceans has the shape of the English alphabet S ?
(a) Arctic Ocean
(b) the Indian Ocean
(c) the Atlantic Ocean
(d) the Pacific Ocean
Ans: (c)
________________________________________
Q718. Tides in the sea have stored in them :
(a) Hydraulic energy
(b) Kinetic energy
(c) Gravitational potential energy
(d) A combination of all the above three forms of energy
Ans: (c)
________________________________________
Q719. The narrow stretch of water connecting the two Seas is called
(a) Bay (b) Peninsula
(c) Isthmus (d) Strait
Ans: (d)
________________________________________
Q720. Seismic sea waves which approach the coasts at greater force are known as
(a) Tides (b) Tsunami
(c) Current (d) Cyclone
Ans: (b)

DOWNLOAD PDF HERE 

Leave a Comment