Indian coastal plane and land system geography Notes

Indian coastal plane and land system geography Notes

Q781. The fertile land between two rivers is called
(a) Watershed (b)Water divide
(c) Doab (d) Terai
Ans: (c)
________________________________________
Q782. The eastern coastal plain is also called as
(a) Konkan coastal plain
(b) Gujafat plain
(c) Coromandal coastal plain
(d) Malabar coastal plain
Ans: (c)
________________________________________
Q783. The Kulu Valley is situated between
(a) Ladakh and Pirpanjal
(b) Ranjoti and Nag Tibba
(c) Lesser Himalayas and Siwalik
(d) Dhauladhar and Pirpanjal
Ans: (a)
________________________________________
Q784. Gurushikhar is a/the :
(a) Shipping Yard of Andhra Pradesh
(b) great guru of sikhs
(c) famous hunting spot of Himalayas
(d) highest peak of the Aravallis
Ans: (d)
________________________________________
Q785. Palghat joins which of the following states ?
(a) Sikkim and West Bengal
(b) Maharashtra and Gujarat
(c) Kerala and Tamil Nadu
(d) Arunachal Pradesh and Sikkim
Ans: (c)
________________________________________
Q786. In which State is the Guru Shikhar peak located ?
(a) Rajasthan
(b) Gujarat
(c) Madhya Pradesh
(d) Maharashtra
Ans: (a)
________________________________________
Q787. The highest peak in India is
(a) Kamet
(b) Nandakot
(c) Nanda Devi
(d) K2 (Godwin Austen)
Ans: (d)
________________________________________
Q788. Which Himalayan Peak is also called ‘Sagar Matha’ ?
(a) Nanga Parbat
(b) Dhaulagiri
(c) Mt. Everest
(d) Kanchenjunga
Ans: (c)
________________________________________
Q789. The Greater Himalayas is otherwise called as
(a) Himadri
(b) Sahyadri
(c) Assam Himalayas
(d) Siwaliks
Ans: (a)
________________________________________
Q790. The easternmost peak of the Himalayas is
(a) Namcha Barwa
(b) Annapurna
(c) Kanchenjunga
(d) Mount Everest
Ans: (a)
________________________________________
Q791. How many islands are there in Lakshadweep ?
(a) 17 (b) 27
(c) 36 (d) 47
Ans: (c)
________________________________________
Q792. Which hill station’s name means ‘place of the thunderbolt’ ?
(a) Gangtok (b) Shillong
(c) Oottacamand (d) Darjeeling
Ans: (d)
________________________________________
Q793. Which of the following states having longest coastline in India?
(a) Andhra Pradesh
(b) Maharashtra
(c) Tamil Nadu
(d) Gujarat
Ans: (d)
________________________________________
Q794. A tropical deciduous plant special to the Deccan plateau is
(a) Teak
(b) Shisam
(c) Sandalwood
(d) Sal
Ans: (c)
________________________________________
Q795. Which river originates from the Amarkantak plateau?
(a) Narmada river
(b) Son river
(c) Betwa river
(d) Godavari river
Ans: (a)
________________________________________
Q796. The Himalayas is an example of
(a) Fold mountains
(b) Block mountains
(c) Ancient mountains
(d) Residual mountains
Ans: (a)
________________________________________
Q797. The longest sea beach in India is
(a) Chapora beach
(b) Diu beach
(c) Aksa beach
(d) Marina beach
Ans: (d)
________________________________________
Q798. The northern part of the west coast in India is known as
(a) Konkan coast
(b) Coromandel coast
(c) Malabar coast
(d) Godavari Coast
Ans: (a)
________________________________________
Q799. Which of the following rivers makes an estuary?
(a) Krishna (b) Mahanadi
(c) Godavari (d) Narmada
Ans: (d)
________________________________________

DOWNLOAD PDF

Leave a Comment