Indian constitution related objective short questions || download pdf

Indian constitution related objective short questions || download pdf

Q391. Who is considered the Architect of the Indian Constitution?
(a) Mahatma Gandhi
(b) B.R. Ambedkar
(c) Jawaharlal Nehru
(d) B.N. Rao
Ans: (b)
________________________________________
Q392. Which of the following is not a feature of the Indian Constitution?
(a) Parliamentary form of Government
(b) Independence of Judiciary
(c) Presidential form of Government
(d) Federal Government
Ans: (c)
________________________________________
Q393. The state possesses
(a) only external sovereignty
(b) only internal sovereignty
(c) both internal and external sovereignty
(d) neither external nor internal sovereignty
Ans: (c)
________________________________________
Q394. Which of the following is an essential element of the state?
(a) Sovereignty (b) Government
(c) Territory (d) All these
Ans: (d)
________________________________________
Q395. When was the first Central Legislative Assembly constituted?
(a) 1922 (b) 1923
(c) 1921 (d) 1920
Ans: (d)
________________________________________
Q397. Which one of the following judgments stated that ‘Secularism’ and ‘Federalism’ are the basic features of the Indian Constitution?
(a) Keshavananda Bharati case
(b) S.R. Bommai case
(c) Indira Sawhney case
(d) Minerva Mills case
Ans: (b)
________________________________________
Q398. Constitutional Monarchy means :
(a) The King writes the constitution
(b) The King interprets the constitution
(c) The King exercises power granted by the constitution
(d) The King is elected by the people
Ans: (c)
________________________________________
Q399. Name of the country from which the constitutional features of procedures for amendment was borrowed by India.
(a) Britain (b) America
(c) South Africa
(d) Germany
Ans: (c)
________________________________________
Q400. Who was the first Chairman of the Indian Constitution’s Drafting Committee?
(a) B L Mitter
(b) Madhav Rao
(c) Dr. B R Ambedkar
(d) T T Krishnamachari
Ans: (c)
Q401. Which type of democracy do we follow in India?
(a) Direct (b) Presidential
(c) Representative
(d) Dictatorship
Ans: (c)
________________________________________
Q404. Which of the following can a court issue for the enforcement of Fundamental Rights?
(a) A decree (b) An Ordinance
(c) A writ (d) A notification
Ans: (c)
________________________________________
Q405. Which of the following writs/ orders of the High Court/ Supreme Court is sought to get an order of an authority quashed?
(a) Mandamus (b) Certiorari
(c) Quo Warranto
(d) Habeas Corpus
Ans: (b)
________________________________________
Q406. Which is the source of political power in India?
(a) The Constitution
(b) The Parliament
(c) The Parliament and the State Legislative
(d) We, the People
Ans: (d)
________________________________________
Q408. The Indian Constitution recognizes minorities on the basis of
(a) Religion
(b) Caste
(c) Percentage of the population of the Group to the total population
(d) Colour
Ans: (c)
________________________________________
Q409. Which of the following is not a ‘Fundamental Right’?
(a) Right to Equality
(b) Right to Property
(c) Right to Freedom
(d) Right to Constitutional Remedies
Ans: (b)
________________________________________
Q410. The writs for the enforcement of Fundamental Rights are issued by
(a) The Parliament
(b) The President
(c) The Supreme Court
(d) The Election Commission
Ans: (c)
________________________________________
Q413. Who is the guardian of Fundamental Rights enumerated in Indian Constitution?
(a) Supreme Court
(b) Parliament
(c) Constitution
(d) President
Ans: (a)
________________________________________
Q414. ‘Consent of the people’ means the consent of
(a) A few people
(b) All people
(c) Majority of the people
(d) Leader of the people
Ans: (c)
________________________________________
Q416. Fundamental Duties were added to the Constitution by
(a) 24th Amendment
(b) 39th Amendment
(c) 42nd Amendment
(d) 44th Amendment
Ans: (c)
________________________________________
Q417. A writ issued by the High Court or the Supreme Court to protect the fundamental rights of the citizens is known as
(a) Mandamus
(b) Quo Warranto
(c) Certiorari
(d) Habeas Corpus
Ans: (d)
________________________________________
Q418. Which one of the following is a Fundamental Right guaranteed by the Constitution of India?
(a) Right to govern
(b) Right to property
(c) Right to information
(d) Right to equality
Ans: (d)
________________________________________
Q419. Political equality is found in
(a) the absence of privileges
(b) universal adult suffrage
(c) equal distribution of wealth
(d) the rationality of the individual
Ans: (b)
________________________________________
Q420. Which one of the following Writs is issued to courts, corporations, government servants or persons directing them to perform their public duty?
(a) Habeas Corpus
(b) Quo Warranto
(c) Mandamus
(d) Prohibition
Ans: (c)

DOWNLOAD PDF HERE 

Leave a Comment