Indian forest system objective questions | download free pdf

Indian forest system objective questions | download free pdf

Q751. The cause of loss of forest cover is
(a) Agriculture
(b) Building Industry
(c) Increasing population
(d) Toursim & pilgrimage
Ans: (c)
________________________________________
Q753. “Tidal forest” is otherwise called :
(a) Evergreen forest
(b) Monsoon forest
(c) Mangrove forest
(d) Coniferous forest
Ans: (c)
________________________________________
Q754. What is the percentage coverage of Tropical Forest on earth’s landmass ?
(a) 7 (b) 12
(c) 17 (d) 25
Ans: (a)
________________________________________
Q755. Taiga means :
(a) Decidious forests
(b) Coniferous forests
(c) Grass lands
(d) Deserts
Ans: (b)
________________________________________
Q756. The space retaining life in any form is called
(a) Biomass (b) Biosphere
(c) Lithosphere (d) Hydrosphere
Ans: (b)
________________________________________
Q757. Natural sources of air pollution are
(a) Forest fires
(b) Volcanic eruptions
(c) Dust storm
(d) Smoke from burning dry leaves
Ans: (b)
________________________________________
Q758. In _______ forests, trees shed their leaves in a particular season.
(a) evergreen (b) mangrove
(c) deciduous (d) thorny
Ans: (c)
________________________________________
Q759. The science of map-making is
(a) Cartography (b) Geography
(c) Carpology (d) Geology
Ans: (a)
________________________________________
Q760. The art and science of map making is called
(a) Remote Sensing
(b) Cartography
(c) Photogrammetry
(d) Mapping
Ans: (b)
________________________________________
Q761. The imaginary lines joining places of same height at equal intervals are
(a) Hachures (b) Contours
(c) Spot-heights (d) Isomers
Ans: (b)
________________________________________
Q762. Maps on large scale, representing both natural and man-made features are called
(a) Wall maps
(b) Topographic maps
(c) Thematic maps
(d) Atlas maps
Ans: (b)
________________________________________
Q764. The piligrims of Kailash Mansarovar have to pass through which pass to enter into Tibet ?
(a) Khardungala (b) Rohtang
(c) Lipu likh (d) Nathu la
Ans: (d)
________________________________________
Q765. India lies in the …………….
hemisphere.
(a) northern and eastern
(b) southern and eastern
(c) northern and western
(d) northern and southern
Ans: (a)
________________________________________
Q766. Which of the following uplands is not a part of the Telangana Plateau ?
(a) Aravalli
(b) Western Ghat
(c) Eastern Ghat
(d) Satpura
Ans: (a)
________________________________________
Q767. Which part of the Himalayas has the maximum stretch from east to West ?
(a) Kumaun Himalayas
(b) Assam Himalayas
(c) Punjab Himalayas
(d) Nepal Himalayas
Ans: (d)
________________________________________
Q768. Naga, Khasi and Garo hills are located in
(a) Purvanchal Ranges
(b) Karakoram Ranges
(c) Zaskar Ranges
(d) Himalaya Ranges
Ans: (a)
________________________________________
Q769. The only ape of India found in hill forests of Assam and Nagaland is
(a) Orangutan (b) Gibbon
(c) Chimpanzee (d) Gorilla
Ans: (b)
________________________________________
Q770. Baltora glacier is located in
(a) Karakoram ranges
(b) Pamir plateau
(c) Shivalik
(d) Alps
Ans: (a)
________________________________________
Q771. The Southern tip of India is
(a) Cape Comorin (Kanyakumari)
(b) Point Calimere
(c) Indira Point in Nicobar Islands
(d) Kovalam in Thiruvananthapuram
Ans: (c)
________________________________________
Q772. The coastal tract of Andhara Pradesh and Tamil Nadu is called
(a) Konkan (b) Coromandel
(c) East Coast (d)Malabar Coast
Ans: (b)
________________________________________
Q773. The length of India’s coastline is about
(a) 4900 kms (b) 5700 kms
(c) 7500 kms (d) 8300 kms
Ans: (c)
________________________________________
Q774. Indian desert is called
(a) Gobi (b) Sahara
(c) Thar (d) Atacama
Ans: (c)
________________________________________
Q775. Majuli, the largest river island in the world, lies in the state of
(a) Arunachal Pradesh
(b) Assam (c) Tripura
(d) Mizoram
Ans: (b)
________________________________________
Q776. In the north-east of the Deccan plateau is the—
(a) Chhota Nagpur plateau
(b) Malawa plateau
(c) Deccan plateau
(d) Vindhyan Range
Ans: (a)
________________________________________
Q777. The largest brackish water lake of India is in the state of
(a) Jammu and Kashmir
(b) Maharashtra
(c) Orissa
(d) West Bengal
Ans: (c)
________________________________________
Q778. Palk Strait separates
(a) India and Pakistan
(b) India and Burma
(c) India and Sri Lanka
(d) India and Afghanistan
Ans: (c)
________________________________________
Q779. ‘Kulu Valley ’ in India is famous for the cultivation of
(a) Grapes (b) Potatoes
(c) Apples (d) Strawberry
Ans: (c)
________________________________________
Q780. Which place is closest to Tora-
Bora?
(a) Mumbai
(b) Aurangabad
(c) Amarnath (Kashmir)
(d) Jalalabad
Ans: (d)

DOWNLOAD PDF

Leave a Comment