Indian government related gk questions || download pdf

Indian government related gk questions || download pdf

Q480. According to the Indian Constitution, the Ministers shall hold office during the pleasure of the
(a) President of India
(b) Prime Minister of India
(c) Parliament
(d) Supreme Court
Ans: (a)
________________________________________
Q481. Who calls the Joint Session of the two Houses of the Parliament?
(a) The President
(b) The Prime Minister
(c) The Lok Sabha Speaker
(d) The Vice-President
Ans: (a)
________________________________________
Q482. In the Parliamentary form of Government “He is the first among equal”. Who is he?
(a) President
(b) Prime Minister
(c) Leader of Opposition
(d) Speaker of the lower house
Ans: (b)
________________________________________
Q485. The Council of Ministers is collectively responsible to the
(a) President
(b) Prime Minister
(c) Lok Sabha
(d) Rajya Sabha
Ans: (c)
________________________________________
Q486. Which of the following items is under the State List?
(a) Agriculture
(b) Criminal Law
(c) Education
(d) Defence
Ans: (a)
________________________________________
Q487. Which of the following is not associated with Parliament?
(a) Prorogue (b)Adjournment
(c) Dissolve (d) Dismiss
Ans: (d)
________________________________________
Q488. When was a National emergency imposed by the President of India on the grounds of internal disorder?
(a) 1962 (b) 1965
(c) 1971 (d) 1975
Ans: (d)
________________________________________
Q490. What is the time limit given to Parliament to pass the ordinance promulgated by the President of India?
(a) 6 days
(b) 6 weeks
(c) 6 months
(d) 6 months and six weeks
Ans: (b)
________________________________________
Q491. A bill is a ‘Money Bill’ or not will be decided by
(a) Finance Minister
(b) President
(c) Chairman of Rajya Sabha
(d) Speaker of Lok Sabha
Ans: (d)
________________________________________
Q494. Who decides a ‘bill’ is a money bill?
(a) Prime Minister
(b) Speaker of Lok-Sabha
(c) Chairman of Rajya Sabha
(d) President
Ans: (b)
________________________________________
Q495. How many members can be nominated to both the Houses of the Parliament by the President?
(a) 16 (b) 10
(c) 12 (d) 14
Ans: (d)
________________________________________
Q496. In which House, is the Presiding Officer, not a member of that House?
(a) Lok Sabha
(b) Rajya Sabha
(c) Vidhan Sabha
(d) Vidhan Parishad
Ans: (b)
________________________________________
Q500. Who has got the power to create All India Services?
(a) Supreme Court
(b) The Parliament
(c) Council of Ministers
(d) Prime Minister
Ans: (b)

Q501. The Council of Ministers is collectively responsible to the
(a) President (b) Prime Minister
(c) Lok Sabha (d) Rajya Sabha
Ans: (c)
________________________________________
Q504. If the President wants to resign, he shall address his letter of resignation to :
(a) Prime Minister of India
(b) Vice-President of India
(c) Speaker of Lok Sabha
(d) Chief Justice of India
Ans: (b)
________________________________________
Q505. Who is the only second Vice–President of India to get a second consecutive term after S.
Radhakrishnan?
(a) K.R. Narayanan
(b) B.S. Shekhawat
(c) M.H. Ansari
(d) Dr. Shankar Dayal Sharma
Ans: (c)

DOWNLOAD PDF

Leave a Comment