Indian Parliament related objective questions || download pdf

Indian Parliament related objective questions || download pdf

Q513. What is the total strength of the Rajya Sabha?
(a) 250 (b) 260
(c) 270 (d) 280
Ans: (a)
________________________________________
Q514. Who has the power to prorogue the Lok Sabha ?
(a) The Speaker
(b) The Prime Minister
(c) The Minister for Parliamentary Affairs
(d) The President
Ans: (d)
________________________________________
Q515. President of India can be removed from his office by
(a) Prime Minister of India
(b) Chief Justice of India
(c) Parliament
(d) Lok Sabha
Ans: (c)
________________________________________
Q516. An Ordinary bill passed by the State Assembly can be delayed by the Legislative Council for a maximum period of
(a) 1 month (b) 6 months
(c) 3 months (d) 4 months
Ans: (d)
________________________________________
Q517. There is no provision in the Constitution for the impeachment of the
(a) Chief Justice of India     (b) Chief Justice of a High Court
(c) Governor                           (d) Vice President
Ans: (c)
________________________________________
Q518. What is the duration of membership of State Legislative Councils?
(a) 3 years (b) 5 years
(c) 6 years (d) 9 years
Ans: (c)
________________________________________
Q519. The Chief Minister is appointed by
(a) the Governor
(b) the President
(c) The Chief Justice of Supreme Court
(d) the Chief Justice of High Court
Ans: (a)
________________________________________
Q520. The Governor of an Indian State is appointed by the
(a) President of India
(b) Prime Minister
(c) Chief Justice of High Court
(d) Chief Minister of the State
Ans: (a)
________________________________________
Q521. The maximum time a person can continue to be the minister of the State Government without being a member the state legislature _____.
(a) One year
(b) Three months
(c) Six months
(d) No time limit
Ans: (c)
________________________________________
Q522. In which year were the States recognized on a linguistic basis?
(a) 1951 (b) 1947
(c) 1950 (d) 1956
Ans: (d)
________________________________________
Q523. The oath of office is administered to the Governor by the:
(a) Chief Justice of India
(b) Speaker of Legistlative Assembly
(c) President
(d) Chief Justice of High Court
Ans: (d)
________________________________________
Q524. The minimum age limit for the membership of the Vidhan Parishad is _____.
(a) 21 years (b) 25 years
(c) 30 years (d) 35 years
Ans: (c)
________________________________________
Q525. Which of the following State has a bicameral legislature?
(a) Tamil Nadu
(b) Punjab
(c) Sikkim
(d) Jammu and Kashmir
Ans: (d)
________________________________________
Q527. Which of the following nonmembers of Parliament has the right to address it ?
(a) Attorney General of India
(b) Solicitor General of India
(c) Chief Justice of India
(d) Chief Election Commissioner
Ans: (a)
________________________________________
Q528. When was the Public Service Commission, the original version of the U.P.S.C. set up?
(a) 1st October, 1926
(b) 1st April, 1937
(c) 15th August, 1947
(d) 26th January, 1950
Ans: (a)
________________________________________
Q530. Elections to the House of the People and the Legislative Assemblies of States in India are held on the basis of :
(a) single transferable vote
(b) limited suffrage
(c) proportional represen-tation
(d) adult franchise
Ans: (d)
________________________________________
Q532. Which is the highest body that approves Five Year Plans in the country ?
(a) Planning Committee
(b) Union Cabinet
(c) Parliament
(d) National Development Council
Ans: (d)
________________________________________
Q534. The authority which is not established by the constitutional provisions is
(a) Finance Commission
(b) Planning Commission
(c) UPSC
(d) Election Commission
Ans: (b)
________________________________________
Q535. For which period the Finance Commission is formed ?
(a) 3 year (b) 4 year
(c) 5 year (d) 6 year
Ans: (c)
________________________________________
Q536. Which is an extra-Constitutional body ?
(a) Language Commission
(b) Planning Commission
(c) Election Commission
(d) Finance Commission
Ans: (b)
________________________________________
Q537. The Planning Commission of India was established in the year
(a) 1947 (b) 1949
(c) 1950 (d) 1952
Ans: (c)
________________________________________
Q538. The Chairman of the Finance Commission is appointed by
(a) The President
(b) The Prime Minister
(c) The Cabinet
(d) The Parliament
Ans: (a)
________________________________________
Q540. The Election Commission of India is a :
(a) One-member Commission
(b) Three-member Commission
(c) Five-member Commission
(d) Seven-member Commission
Ans: (b)
________________________________________

DOWNLOAD PDF HERE 

Leave a Comment