Indian river system , Objective questions, download pdf

The Indian river system, Objective questions, download pdf

Q821. The river which is used for inland waterways in India is ___.
(a) Ganga (b) Cauveri
(c) Mahi (d) Luni
Ans: (a)
________________________________________
Q823. Which of the following rivers is not the tributary of Ganga ?
(a) Indrawati (b) Son
(c) Gomati (d) Yamuna
Ans: (a)
________________________________________
Q824. The Idukki hydroelectric plant is on river
(a) Godavari (b) Krishna
(c) Periyar (d) Tungabhadra
Ans: (c)
________________________________________
Q825. The river known as Padma in Bangladesh is
(a) Jamuna (b) Ganga
(c) Teesta (d)Brahmaputra
Ans: (b)
________________________________________
Q826. The highest drainage basin associated with the peninsular river in India is
(a) Mahanadi (b) Godavari
(c) Krishna (d) Narmada
Ans: (c)
________________________________________
Q827. The largest fresh water in India is
(a) Dal Laka (b) Bhimtal Laka
(c) Wular Laka(d) Nainital Laka
Ans: (c)
________________________________________
Q829. Which of the following states in known as the traditional region for Tank Irrigation?
(a) Assam (b)Gujarat
(c) Tamil Nadu (d)Orrisa
Ans: (c)
________________________________________
Q830. The Siachin Glacier’s melting waters are the main source of which of the following rivers :
(a) Beas (b) Sutlej
(c) Shylok (d) Nubra
Ans: (d)
________________________________________
Q831. If Hwang Ho is the sorrow of China which river is sorrow of Bihar?
(a) Damodar river
(b) Koshi River
(c) Yamuna river
(d) Ravi river
Ans: (b)
________________________________________
Q832. Tsangpo is the other name in Tibet for
(a) Kosi
(b) Gandak
(c) Brahmaputra
(d) Ganga
Ans: (c)
________________________________________
Q833. Which of the following groups of rivers have their source of origin in Tibet?
(a) Brahmaputra, Indus & Sutlej
(b) Ganga, Sutlej & Yamuna
(c) Brahmaputra, Ganga & Sutlej
(d) Chenab, Ravi & Sutlej
Ans: (a)
________________________________________
Q834. Which of the following was not a purpose for building Farakka Barrage?
(a) Checking water flowing into Bangladesh
(b) Checking silting of Kolkata Port
(c) Preventing erosion of Kolkata Port
(d) Facilitating navigation in Ganga river
Ans: (d)
________________________________________
Q835. Which river basin is shared by more than 10 States of India ?
(a) Indus
(b) Brahmaputra
(c) Ganges (d) Damodar
Ans: (c)
________________________________________
Q836. Ahmedabad is situated along the bank of
(a) Sabarmati river
(b) Narmada river
(c) Banas river
(d) Luni river
Ans: (a)
________________________________________
Q837. The area with annual rainfall less than 50 cm in a year is
(a) Meghalaya
(b) Leh in Kashmir
(c) Coromandel coast
(d) Konkan coast
Ans: (b)
________________________________________
Q838. ‘Kalbaisakhi’ is a kind of
(a) cropping pattern
(b) ritual practised in Kerala
(c) cyclonic storm
(d) None of these
Ans: (c)
________________________________________
Q839. Which of the following two States are prone to cyclones during retreating Monsoon season?
(a) Karnataka and Kerala
(b) Punjab and Haryana
(c) Bihar and Assam
(d) Andhra Pradesh and Orissa
Ans: (d)
________________________________________
Q840. Nagpur gets scanty rainfall because it is located with reference to Sahyadri Mountains, towards
(a) windward side
(b) seaward side
(c) onshore side
(d) leeward side
Ans: (d)
________________________________________
Q841. Delhi gets winter rainfall due to
(a) south west monsoons
(b) north east monsoons
(c) conventional rain
(d) western disturbance
Ans: (d)
________________________________________
Q842. If 20% or more area of the country suffers from rain deficits during monsoon season, it is termed as
(a) flood year
(b) drought year
(c) famine year
(d) self sufficient year
Ans: (b)
________________________________________
Q843. Which of the following causes rainfall during winters in the north-western part of India ?
(a) Western disturbances
(b) Cyclonic depression
(c) Southwest monsoon
(d) Retreating monsoon
Ans: (a)
________________________________________
Q844. Where is the Bandipur National Park?
(a) Rajasthan
(b) Andhra Pradesh
(c) Karnataka
(d) Assam
Ans: (c)
________________________________________
Q845. World’s maximum newsprint comes from–
(a) Deciduous forest
(b) Monsoon forest
(c) Mangrove forest
(d) Rainfed forest
Ans: (a)
________________________________________
Q847. In India, rain forests are found in
(a) Central India
(b) Eastern Ghat
(c) N.E. Himalayas and Western Ghats
(d) N.W. Himalayas and Eastern Ghats
Ans: (c)
________________________________________
Q848. The ‘Chipko Movement’ is related to
(a) Wildlife preservation
(b) Forest conservation
(c) Scientific agriculture
(d) Deforestation
Ans: (b)
________________________________________
Q849. The forest in Sunderban is called
(a) Scrub jungle
(b) Mangrove
(c) Deciduous forest
(d) Tundra
Ans: (b)
________________________________________
Q850. The common tree species in Nilgiri hills is
(a) Sal (b) Pine
(c) Eucalyptus (d) Teak
Ans: (c)

DOWNLOAD PDF

Leave a Comment