Match List I with List II and find out the correct answer from the codes given below the Lists :

6 mins read

Q941. Match List I with List II and find out the correct answer from the codes given below the Lists :
List I
(Thermal Power Plants)
(a) Kahalgaon
(b) Farakka
(c) Ramagundam
(d) Gandhar List II
(Locations)
1. West Bengal
2. Bihar
3. Gujarat
4. Andhra Pradesh Codes :
a b c d
(a) 1 2 3 4
(b) 4 3 1 2
(c) 2 1 4 3
(d) 3 2 1 4
Ans: (c)
________________________________________
Q942. Which of the following Indian States is broadly as large as the European nation-Austria?
(a) Kerala (b) West Bengal
(c) Orissa (d) Karnataka
Ans: (b)
________________________________________
Q943. Which of the mill ion-pluspopulation cities according to 1991 census, has got the highest literacy rate ?
(a) Greater Mumbai
(b) Delhi
(c) Chennai
(d) Kochi
Ans: (d)
________________________________________
Q944. Sex ratio refers to number of woman
(a) per sq. km. in relation to males
(b) per 1000 males
(c) per state in relation to males
(d) and number of men in an area
Ans: (b)
________________________________________
Q945. Which from the following territories does NOT have a border with Mizoram ?
(a) Nagaland (b) Myanmar
(c) Assam (d) Tripura
Ans: (a)
________________________________________
Q946. In India, according to the 2001 Census, the female literacy rate is
(a) 39.29 (b) 54.16
(c) 21.97 (d) 29.76
Ans: (b)
________________________________________
Q947. What is the stage in the population cycle in which India is classified on the basis of its demographic characteristics ?
(a) Early expanding stage
(b) High stationary stage
(c) Late expanding stage
(d) Declining stage
Ans: (c)
________________________________________
Q948. According to India’s Report of 2001 percentage of population living in rural areas is
(a) 70 (b) 72
(c) 74 (d) 80
Ans: (b)
________________________________________
Q949. According to the latest estimates, the literacy rate (% of population) in India is
(a) 63% (b) 65%
(c) 67% (d) 68%
Ans: (*)
________________________________________
Q950. The birthrate measures the number of births during a year per
(a) 100 population
(b) 1000 population
(c) 10000 population
(d) 100000 population
Ans: (b)
Q951. Census of population in India is done after every
(a) 10 years (b) 05 years
(c) 07 years (d) 02 years
Ans: (a)
________________________________________
Q952. The most densely populated State in India is
(a) Uttar Pradesh
(b) Bihar
(c) West Bengal
(d) Haryana
Ans: (b)
________________________________________
Q953. Which is the largest State of India ?
(a) Madhya Pradesh
(b) Andhra Pradesh
(c) Rajasthan
(d) Maharashtra
Ans: (c)
________________________________________
Q954. Which one of the following districts of MP has a border with another State?
(a) Rewa (b) Raisen
(c) Hoshangabad (d) Shahdol
Ans: (a)
________________________________________
Q955. In which State the percentage of Christian population is highest?
(a) Goa (b) Kerala
(c) Mizoram (d) Nagaland
Ans: (b)
________________________________________
Q956. Which state is known for lvory and Sandalwood carvings ?
(a) Kerala
(b) Maharashtra
(c) Karnataka
(d) Madhya Pradesh
Ans: (c)
________________________________________
Q957. Out of the following Indian States, which State does not have any maritime boundary?
(a) Gujarat (b) Goa
(c) Rajasthan (d) Maharashtra
Ans: (c)
________________________________________
Q958. Which state is famous for stepwells ?
(a) Maharashtra (b)Gujarat
(c) Orissa (d)Manipur
Ans: (b)
________________________________________
Q959. Which of the following registers the highest density in the country as per Census 2011?
(a) Delhi (b) Chandigarh
(c) Puducherry (d)West Bengal
Ans: (a)
________________________________________
Q960. As per 2011 Census data, which of the following statements is incorrect ?
(a) Bihar has the lowest literacy rate
(b) Men outnumber women among the literates
(c) The overall literacy rate has gone up
(d) Kerala has the highest literacy rate
Ans: (*)
________________________________________
Q961. As per 2011 census, among the following States, which State has the lowest child-sex ratio?
(a) Chhattisgarh (b) Punjab
(c) Kerala (d) Haryana
Ans: (d)
________________________________________
Q962. In which of the following States, is the Child Sex Ratio the lowest in India ?
(a) Punjab (b) Haryana
(c) Chhattisgarh (d) Bihar
Ans: (b)
________________________________________
Q963. The Union territory of Puducherry does not have a common boundary with
(a) Andhra Pradesh
(b) Kerala
(c) Karnataka
(d) Tamil Nadu
Ans: (c)
________________________________________
Q964. In which State is the literacy rate of women the highest ?
(a) Kerala
(b) Maharashtra
(c) Tamil Nadu
(d) West Bengal
Ans: (a)
________________________________________
Q965. According to 2011 Census, the State having maximum population is
(a) Maharashtra
(b) Tamil Nadu
(c) Kerala
(d) Uttar Pradesh
Ans: (d)
________________________________________
Q966. Which of the following is the correct description of the term sexratio as used in the context of the census of population ?
(a) Number of males per 1000 females.
(b) Number of females per 1000 males.
(c) Number of females per 100 males.
(d) Number of females in a sample of 1000 persons.
Ans: (b)
________________________________________
Q967. The Kovvada Nuclear Park project is proposed to be setup in which State?
(a) Rajasthan
(b) Uttar Pradesh
(c) Andhra Pradesh
(d) Karnataka
Ans: (c)
________________________________________
Q968. Which of the following State is surrounded by Bangladesh from three sides?
(a) Nagaland (b) Assam
(c) Arunachal Pradesh
(d) Tripura
Ans: (d)
________________________________________
Q969. What is the source of natural energy of the hot springs at Manikaran in Himachal Pradesh ?
(a) Geothermal Energy
(b) Biomass Energy
(c) Thermal Energy
(d) Hydro Energy
Ans: (a)
________________________________________
Q970. Where is the Headquarters of the Botanical Survey of India located?
(a) Lucknow (b) Darjeeling
(c) Kolkata (d) Oottaccamund
Ans: (c)

DOWNLOAD pdf 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

At Sindri in Jharkhand, the fertilizer produced is

Next Story

JNU Recruitment:2021 apply |check| details

Latest from Blog