. Name the crop-season in India that opens in May-June with major crops like rice and millets.

5 mins read

Q882. Name the crop-season in India that opens in May-June with major crops like rice and millets.
(a) Rainy season
(b) Rabi
(c) Kharif
(d) Winter season
Ans: (a)
________________________________________
Q883. What is India’s rank in the world in milk production ?
(a) Fourth (b) Third
(c) Second (d) First
Ans: (d)
________________________________________
Q884. How many agro-climatic zones are there in India as far as the official categorization of the Ministry of Agriculture is concerned ?
(a) 123 (b) 126
(c) 127 (d) 122
Ans: (b)
________________________________________
Q885. Which state is rich in jute?
(a) West Bengal (b) Tamil Nadu
(c) Kerala (d) Orissa
Ans: (a)
________________________________________
Q886. In India, maximum area under jute is found in
(a) Assam (b) Bihar
(c) Orissa (d) West Benga
Ans: (d)
________________________________________
Q887. Dry farming in India is extensively practised in
(a) Kanara Plains
(b) Deccan Plateau
(c) Coromandal Plains
(d) Ganga Plains
Ans: (b)
________________________________________
Q888. A crop grown in zaid season is
(a) Watermelon (b) Soyabean
(c) Maize (d) Jute
Ans: (a)
________________________________________
Q889. The Kharif crops are harvested in :
(a) October — November
(b) May — June
(c) March — April
(d) June — July
Ans: (a)
________________________________________
Q890. Which Indian State is not known to produce tea ?
(a) Assam (b) Kerala
(c) West Bengal (d) Chhattisgarh
Ans: (d)
________________________________________
Q891. The most ideal region for the cultivation of coffee in India is the
(a) Indo-Gangetic Valley
(b) Brahmaputra Valley
(c) Rann of Kutch
(d) Deccan Plateau
Ans: (d)
________________________________________
Q892. The largest producer of Lac in India is
(a) Chhattisgarh
(b) Jharkhand
(c) West Bengal
(d) Gujarat
Ans: (b)
________________________________________
Q893. The most important uranium mine of India is located at :
(a) Manavalakurichi
(b) Gauribidanur
(c) Vashi
(d) Jaduguda
Ans: (d)
________________________________________
Q894. Which State in India is the leading producer of Sulphur?
(a) Assam (b) Maharashtra
(c) Punjab (d) Tamil Nadu
Ans: (b)
________________________________________
Q895. Which of the following statements is correct ?
(a) Natural gas is found in Dharwar rock formation
(b) Mica is found in Kodarma
(c) Cuddapah series is famous for diamonds
(d) Petroleum reserves are found in Aravali hills
Ans: (b)
________________________________________
Q896. Which State possesses biggest coal reserve ?
(a) Bihar
(b) Jharkhand
(c) Madhya Pradesh
(d) Orissa
Ans: (b)
________________________________________
Q897. Iron ore from Kudremukh mines is exported from
(a) Marmugao (b) Cochin
(c) Mangalore (d) Chennai
Ans: (c)
________________________________________
Q898. In which State is Hutti gold mine situated?
(a) Maharashtra (b) West Bengal
(c) Orissa (d) Karnataka
Ans: (d)
________________________________________
Q899. What is Khetri in Rajasthan famous for ?
(a) Copper mines
(b) Mica mines
(c) Bauxite mines
(d) Limestone mines
Ans: (a)
________________________________________
Q900. Huge deposits of uranium were recently found in
(a) Andhra Pradesh
(b) Karnataka
(c) Kerala
(d) Tamil Nadu
Ans: (a)
Q901. The monazite sands on the Kerala coasts, used for generating nuclear energy contain
(a) platinum (b) copper
(c) uranium (d) bauxite
Ans: (c)
________________________________________
Q902. The largest producer of Lignite in India is :
(a) Kerala (b) Tamil Nadu
(c) Rajasthan (d) Gujarat
Ans: (b)
________________________________________
Q903. Match list I with list II and find out the correct answer from the code below the Lists.
List I
(Cottage Industrial Products)
(a) Silk Saree
(b) Chikan
(c) Terracota
(d) Brass List II
(Producing Centres)
(a) Moradabad
(b) Gorakhpur
(c) Varanasi
(d) Lucknow Code :
a b c d
(a) 1 2 3 4
(b) 3 4 2 1
(c) 4 3 1 2
(d) 2 1 4 3
Ans: I 1. (b)
________________________________________
Q904. The first solar city of India, is
(a) Anandpur Sahib
(b) Mumbai
(c) Bangalore
(d) Delhi
Ans: (*)
________________________________________
Q905. Which among the following integrated iron installation does not come under the management of Steel Authority of India Limited
(SAIL) ?
(a) Bhilai (b) Durgapur
(c) Rourkela (d) Jamshedpur
Ans: (d)
________________________________________
Q906. The Iron & Steel Industry at which of the following places was developed with German technical collaboration ?
(a) Durgapur (b) Bhilai
(c) Rourkela (d) Bhadravati
Ans: (c)
________________________________________
Q907. Where are MIG engines assembled ?
(a) Koraput (b) Nasik
(c) Bangalore (d) Ozar
Ans: (a)
________________________________________
Q908. If the commodities manufactured in Surat are sold in Mumbai or Delhi, then it is
(a) Territorial trade
(b) Internal trade
(c) International trade
(d) Free trade
Ans: (b)
________________________________________
Q909. Where was the first iron and steel industry of India established ?
(a) Bhadravati (b) Bhilai
(c) Jamshedpur (d) Burnpur
Ans: (c)
________________________________________
Q910. The number of oil refineries working in the State of Assam is
(a) one (b) two
(c) three (d) four
Ans: (d)

DOWNLOAD PDF

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Which one of the following regions of India is associated with pine forests?

Next Story

At Sindri in Jharkhand, the fertilizer produced is

Latest from Blog