Name the Governor-General who accepted the view of Macaulay to make English as the medium of instruction.

6 mins read

Q271. Name the Governor-General who accepted the view of Macaulay to make English as the medium of instruction.
(a) Lord Canning
(b) Lord Ripon
(c) Lord Lytton
(d) Lord William Bentinck
Ans: (d)
________________________________________
Q272. Where did the so-called ‘Black Hole Tragedy’ take place ?
(a) Dacca (b) Monghyr
(c) Calcutta (d) Murshidabad
Ans: (c)
________________________________________
Q273. Who among the following founded the All India Muslim League?
(a) Syed Ahmed Khan
(b) Muhammad Ali
(c) Aga Khan
(d) Hamid Ali Khan
Ans: (c)
________________________________________
Q274. The battle of Plassey was fought between
(a) East India Company and Shah Alam
(b) East India Company and Shujauddaula
(c) East India Company and Sirajuddaula
(d) East India Company and Anwaruddin
Ans: (c)
________________________________________
Q275. Who among the following Viceroys became a victim of one of the convicts during his visit to the Andamans ?
(a) Curzon (b) Mayo
(c) Ripon (d) Lytton
Ans: (b)
________________________________________
Q276. Mahatma Gandhi started his Dandi March from
(a) Dandi
(b) Porbandar
(c) Ahmedabad
(d) Sabarmati Ashram
Ans: (d)
________________________________________
Q277. Who among the following is not a moderate ?
(a) Pherozeshah Mehta
(b) Surendranath Banerjee
(c) Womesh Chandra Bonnerjee
(d) Bal Gangadhar Tilak
Ans: (d)
________________________________________
Q278. Who was regarded by Gandhiji as his political Guru ?
(a) Lala Lajpat Rai
(b) Bipin Chandra Pal
(c) Bal Gangadhar Tilak
(d) Gopal Krishna Gokhale
Ans: (d)
________________________________________
Q279. Who was called the “Father of Local Self-government” in India?
(a) Lord Ripon
(b) Lord Hardinge
(c) Lord Dalhousie
(d) Lord Lytton
Ans: (a)
________________________________________
Q280. Who was the first Indian to qualify for the Indian Civil Services?
(a) Surendra Nath Banerjee
(b) Satyendra Nath Tagore
(c) Subhash Chandra Bose
(d) Rabindra Nath Tagore
Ans: (b)
________________________________________
Q281. The Poona Pact (1932) was an agreement between:
(a) Nehru and Ambedkar
(b) Gandhi and Ambedkar
(c) Malaviya and Ambedkar
(d) Gandhi and Nehru
Ans: (b)
________________________________________
Q282. Who established the Indian Civil Liberties Union in 1936 ?
(a) Subhash Chandra Bose
(b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Jawahar Lal Nehru
(d) Rajendra Prasad
Ans: (c)
________________________________________
Q283. Who was the other Congress leader who joined with Motilal Nehru to start the Swaraj Party in 1923 ?
(a) B.G. Tilak
(b) Chittaranjan Das
(c) M.K. Gandhi
(d) G.K. Gokhale
Ans: (b)
________________________________________
Q284. Who said “Truth is the ultimate reality and it is God” ?
(a) Swamy Vivekananda
(b) Rabindra Nath Tagore
(c) M.K.Gandhi
(d) Radhakrishnan
Ans: (c)
________________________________________
Q285. Who is commonly known as the Iron Man ?
(a) Sardar Vallabh Bhai Patel
(c) Vittal Bhai Patel
(b) Bal Gangadhar Tilak
(d) Bipin Chandra Pal
Ans: (a)
________________________________________
Q286. The Peshwaship was abolished by the British at the time of Peshwa
(a) Raghunath Rao
(b) Narayan Rao
(c) Madhav Rao II
(d) Baji Rao II
Ans: (d)
________________________________________
Q287. Which one of the following statements is not true in respect of A.O. Hume ?
(a) He was an ornithologist.
(b) He was a member of the Indian Civil Service.
(c) He founded the Indian National Congress,
(d) He presided over the Congress Annual Sessions twice.
Ans: (d)
________________________________________
Q288. The Dandi March of Gandhi is an example of
(a) Direct Action
(b) Boycott
(c) Civil Disobedience
(d) Non-Cooperation
Ans: (a)
________________________________________
Q289. Which was the earliest settlement of the Dutch in India ?
(a) Masulipatnam
(b) Pulicat
(c) Surat
(d) Ahmedabad
Ans: (b)
________________________________________
Q290. When the East India Company was formed, the Mughal emperor in India was
(a) Jehangir (b) Humayun
(c) Aurangzeb (d) Akbar
Ans: (d)
________________________________________
Q291. Who coined the term ‘Satyagraha’?
(a) Gandhi
(b) Sri Aurobindo Ghosh
(c) Rabindranath Tagore
(d) Ram Mohan Roy
Ans: (a)
________________________________________
Q292. Socialism is essentially a movement of
(a) intellectuals
(b) the poor people
(c) the middle classes
(d) the workers
Ans: (d)
________________________________________
Q293. The first meeting of the Indian National Congress held in 1885 was presided by
(a) Shri P.M. Mehta
(b) Shri Womesh Chandra Bannerjee
(c) D.E. Wacha
(d) S.N. Bannerjee
Ans: (b)
________________________________________
Q294. Who introduced the Indian University Act ?
(a) Lord Curzon (b) Lord Minto
(c) Lord Morelay (d) Lord Rippon
Ans: (a)
________________________________________
Q295. Who betrayed Siraj-ud-Daula in the Battle of Plassey in 1757 ?
(a) Hyder Ali (b) Mir Qasim
(c) Mir Jaffar (d)Nawab of Oudh
Ans: (c)
________________________________________
Q296. Who was the French Governor of Pondicherry. Who tried to make the French Company as a powerful company ?
(a) Thomas Arthur, Comte de Lally
(b) Godeheu
(c) La Bourdonnais
(d) Joseph Francois Dupleix
Ans: (d)
________________________________________
Q297. Who founded ‘The Gadar Party’ in Sanfrancisco in the USA?
(a) Lala Hardayal
(b) Lala Lazpat Rai
(c) Azit Singh
(d) Bipin Chandra Paul
Ans: (a)
________________________________________
Q298. The foundar of the ‘Arya Samaj’ was :
(a) Annie Besant
(b) Raja Ram Mohan Roy
(c) Dayananda Saraswati
(d) Vivekananda
Ans: (c)
________________________________________
Q299. Under whose leadership was the Chittagong Armoury Raid organised ?
(a) Sukhdev (b) Bhagat Singh
(c) Surya Sen (d) Rajguru
Ans: (c)
________________________________________
Q300. The Battle of Plassey was fought in year
(a) 1775 (b) 1757
(c) 1761 (d) 1576
Ans: (b)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

The partition of Bengal was revoked by the British in

Next Story

In which year was the Indian National Congress formed :

Latest from Blog