Ocean system of the world, geography notes | download pdf

Ocean system of the world, geography notes | download pdf

Q721. The deepest ocean is-
(a) Arctic (b) Pacific
(c) Atlantic (d) Indian
Ans: (b)
________________________________________
Q722. The coastal part of water bodies of the oceans which is structurally part of the mainland of the continents is called the
(a) Isthmus
(b) Oceanic ridge
(c) Continental shelf
(d) Continental slope
Ans: (c)
________________________________________
Q723. Which from the following can cause a tsunami ?
(a) Volcano (b) Avalanche
(c) Tornado (d) Earthquake
Ans: (d)
________________________________________
Q724. The main cause of Tsunami is :
(a) Volcanoes
(b) Cyclones
(c) Earthquake on sea floor
(d) Moon’s attraction
Ans: (c)
________________________________________
Q725. In sea, plants are restricted up to the depth of
(a) 20 m (b) 200 m
(c) 1000 m (d) 2000 m
Ans: (b)
________________________________________
Q726. The rapidly growing mass of phytoplankton covering the surface water of a lake or pond is known as :
(a) Eutrophication
(b) Water bloom
(c) Water pollution
(d) Water hyacinth
Ans: (a)
________________________________________
Q727. The Ocean with the largest surface area is
(a) Arctic Ocean
(b) Atlantic Ocean
(c) Indian Ocean
(d) Pacific Ocean
Ans: (d)
________________________________________
Q728. The smallest ocean is :
(a) Atlantic (b) Pacific
(c) Indian (d) Arctic
Ans: (d)
________________________________________
Q729. The ‘EL Nino’ phenomena which sparks climatic extreme around the globe, originates in the
(a) Sea of China
(b) Pacific Ocean
(c) Indian Ocean
(d) Atlantic Ocean
Ans: (b)
________________________________________
Q730. A wide inlet of the sea usually concave in shape, is termed as a:
(a) Strait (b) Sound
(c) Bay (d) Fjord
Ans: (c)
________________________________________
Q731. The deepest trench of the Indian Ocean is
(a) Java trench
(b) Aleutian trench
(c) Atacama trench
(d) Tizard trench
Ans: (a)
________________________________________
Q732. Laterite soil develops as a result of :
(a) deposits of alluvial
(b) deposits of loess
(c) leaching
(d) continued vegetation cover
Ans: (c)
________________________________________
Q733. The soil conservation method in which mountain slope is cut into step is
(a) Contour ploughing
(b) Cover planting
(c) Strip cropping
(d) Terracing
Ans: (d)
________________________________________
Q734. Mountain soil contains a lot of—
(a) humus
(b) clay
(c) coase material
(d) iron and aluminium salt
Ans: (a)
________________________________________
Q735. Soil erosion on hill slopes can be checked by
(a) Afforestation
(b) Terrace cultivation
(c) Strip cropping
(d) Contour ploughing
Ans: (b)
________________________________________
Q736. Coffee is a
(a) Sub- tropical shrub
(b) Warm temperate shrub
(c) Tropical shrub
(d) Cool temperate shrub
Ans: (c)
________________________________________
Q737. The significant quantity of upper soil is formed by
(a) Igneous rock
(b) Sedimentary rock
(c) Metamorphic rock
(d) Biological degradation
Ans: (b)
________________________________________
Q738. The organic matter present in soil is known collectively as
(a) Hydrocarbons (b) Podsols
(c) Humus (d) Colloids
Ans: (c)
________________________________________
Q739. Soil which is prone to intensive leaching due to rain is called
(a) Laterite (b) Black
(c) Alluvial (d) Red
Ans: (a)
________________________________________
Q740. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
(a) Khadar – Zonal soil
(b) Podzol – Zonal soil
(c) Chestnut – Zonal soil
(d) Bhangar – Azonal soil
Ans: (a)
________________________________________
Q741. Soil erosion can be prevented by
(a) Increasing bird population
(b) Afforestation
(c) Removal of vegetation
(d) Overgrazing
Ans: (b)
________________________________________
Q742. In which region is Terrace farming done?
(a) Dry regions
(b) Slope of hills
(c) Mountain tops
(d) Rooftops
Ans: (b)
________________________________________
Q743. Black soil is also known by which of the following name ?
(a) Khadar Soil
(b) Bangar Soil
(c) Alluivial Soil
(d) Regur soil
Ans: (d)
________________________________________
Q745. Trees are leafless for a shorter or longer season of the year in :
(a) Evergreen forest
(b) Mangrove forest
(c) Scrub jungle forest
(d) Deciduous forest
Ans: (d)
________________________________________
Q746. The sphere of living matter together with water, air and soil on the surface of the earth is known as
(a) Lithosphere (b) Biosphere
(c) Hydrosphere (d) Atmosphere
Ans: (b)
________________________________________
Q747. An artificial ecosystem is represented by :
(a) pisciculture tank
(b) agricultural land
(c) zoo
(d) aquarium
Ans: (d)
________________________________________
Q748. An ecological system is a
(a) Biological system
(b) Biogeochemical system
(c) Physicochemical system
(d) Bioecological system
Ans: (a)
________________________________________
Q749. Mangrove forests occur in
(a) high mountains
(b) snowy plains
(c) coastal swamps
(d) interior plateaus
Ans: (c)
________________________________________
Q750. Source of energy in ecosystem is
(a) Sun
(b) Green plants
(c) Sugar produced in photosynthesis
(d) ATP
Ans: (a)

DOWNLOAD PDF

Leave a Comment