Of which of the following States of India is Kuchipudi a dancedrama?

6 mins read

Q361. Of which of the following States of India is Kuchipudi a dancedrama?
(a) Orissa (b) Andhra Pradesh
(c) Kerala (d) Tamil Nadu
Ans: (b)
________________________________________
Q362. Which is the instrument of music in which Ustad Amajad Ali Khan has distinguished himself?
(a) Sarod (b) Violin
(c) Sitar (d) Shehnai
Ans: (a)
________________________________________
Q363. Which one among the following is least like the others?
(a) Kathakali (b) Bhangra
(c) Kuchipudi
(d) Bharat Natyam
Ans: (b)
________________________________________
Q364. What is the creative art in which Sonal Mansingh distinguished ?
(a) Dance
(b) Vocal music (Hindustani)
(c) Painting
(d) Instrumental music
Ans: (a)
________________________________________
Q365. Odissi classical dance originated in :
(a) Orissa (b) Andhra Pradesh
(c) Rajasthan (d) Gujarat
Ans: (a)
________________________________________
Q366. Bihu is a festival that is observed in :
(a) West Bengal (b)Maharashtra
(c) Assam (d) Tamil Nadu
Ans: (c)
________________________________________
Q367. Sanjukta Panigrahi was famous for the dance
(a) Bharatnatyam(b) Kathak
(c) Manipuri (d) Odissi
Ans: (a)
________________________________________
Q368. Which one of the following is wrongly paired ?
Folk Dance State
(a) Kerala Karagam
(b) Gujarat Garba
(c) Uttar Pradesh Nautanki
(d) West Bengal Jatna
Ans: (a)
________________________________________
Q369. The name of the great maestro of Indian Music “Ustad Bismillah Khan” is related to
(a) Shehnai (b) Tabla
(c) Sarod (d) Flute
Ans: (a)
________________________________________
Q370. Raga Kameshwari was composed by
(a) Ustad Amzad Ali Khan
(b) None of the options
(c) Pandit Ravi Shankar
(d) Uday Shankar
Ans: (c)
________________________________________
Q371. Which was the first talkie film made in India?
(a) Kisan Kanya
(b) Raja Harishchandra
(c) Mother India
(d) Alam Ara
Ans: (d)
________________________________________
Q372. Kathakali dance form is associated with which State?
(a) Tamil Nadu
(b) Andhra Pradesh
(c) Manipur
(d) Kerala
Ans: (d)
________________________________________
Q373. Pannalal Ghosh played which of the following musical instruments?
(a) Flute (b) Sitar
(c) Violin (d) Santoor
Ans: (a)
________________________________________
Q374. Pt. Bhimsen Joshi is associated with which of the following fields?
(a) Literature
(b) Social services
(c) Classical music
(d) Politics
Ans: (c)
________________________________________
Q375. Zubin Mehta is associated with __________ .
(a) Literature (b) Painting
(c) Music (d) Journalism
Ans: (c)
________________________________________
Q376. Who played the lead character in the movie “Bandit Queen”?
(a) Rupa Ganguly
(b) Sangeeta Mahapatra
(c) Seema Biswas
(d) Sonali Saha
Ans: (c)
________________________________________
Q377. National Fruit of India is
(a) Mango (b) Pineapple
(c) Apple (d) Grapes
Ans: (a)
________________________________________
INDIAN POLITY & CONSTITUTION
Q378. Which of the following exercised the most profound influence in framing the Indian Constitution?
(a) British Constitution
(b) US Constitution
(c) Irish Constitution
(d) The Government of India Act, 1935
Ans: (d)
________________________________________
Q379. What was the basis for constituting the Constituent Assembly of India ?
(a) The Resolution of the Indian National Congress
(b) The Cabinet Mission Plan, 1946
(c) The Indian Independence Act, 1947
(d) The resolutions of the Provincial/State Legislatures of the Dominion of India
Ans: (b)
________________________________________
Q380. India is a republic because—
(a) it is democratic country
(b) It is a parl iamentary democracy
(c) the head of the state is elected for a definite period
(d) All of these
Ans: (c)
________________________________________
Q381. Which of the following countries have an Unwritten Constitution?
(a) U.S.A (b) U.K.
(c) Pakistan (d) India
Ans: (b)
________________________________________
Q382. Who among the following was the President of the Constituent Assembly of India ?
(a) Dr. Rajendra Prasad
(b) Jawaharlal Nehru
(c) M.A. Jinnah
(d) Lal Bahadur Shastri
Ans: (a)
________________________________________
Q383. A federal structure for India was first put forward by the
(a) Act of 1861
(b) Act of 1909
(c) Act of 1919
(d) Act of 1939
Ans: (d)
________________________________________
Q384. The term “Greater India” denotes
(a) Political unity
(b) Cultural unity
(c) Religious unity
(d) Social unity
Ans: (b)
________________________________________
Q385. In India, the concept of single citizenship is adopted from
(a) England (b) U.S.A.
(c) Canada (d) France
Ans: (a)
________________________________________
Q386. Who was the Chairman of the Constituent Assembly ?
(a) Dr. B.R. Ambedkar
(b) Dr. Rajendra Prasad
(c) Jawahar Lal Nehru
(d) Vallabh Bhai Patel
Ans: (b)
________________________________________
Q387. The Chairman of the Drafting Committee of the Indian Constitution was
(a) Pt. Jawaharlal Nehru
(b) Dr. Rajendra Prasad
(c) Mahatma Gandhi
(d) Dr. B.R. Ambedkar
Ans: (d)
________________________________________
Q388. The two basic principles of the liberal theory of democracy as emphasised by John Locke, are
(a) Universal Adult Franchise and the Right to Property
(b) Representative Democracy andWorkers’ Rights
(c) Popular Sovereignty and constitutional government
(d) Women suffrage and popular sovereignty
Ans: (a)
________________________________________
Q389. Who was the President of the Constituent Assembly of India?
(a) Dr. Br. Ambedkar
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Dr. Rajendra Prasad
(d) Shri K. M. Munshi
Ans: (b)
________________________________________
Q390. The Unitary System of Government possesses which of the following advantages ?
(a) Greater adaptability
(b) Strong State
(c) Greater participation by the people
(d) Lesser Chances of authoritarianism
Ans: (b)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Who is the creator of the piece titled “Portrait of Francoise” ?

Next Story

Who is considered the Architect of the Indian Constitution ?

Latest from Blog