One of the following was not involved in the Chittagong Armoury Raid, 1934. Who was he?

6 mins read

Q181. One of the following was not involved in the Chittagong Armoury Raid, 1934. Who was he?
(a) Kalpana Dutt
(b) Surya Sen
(c) Pritialata Woddedar
(d) Dinesh Gupta
Ans: (d)
________________________________________
Q182. Which Indian statesman used these magic words, “Long years ago we made a tryst with destiny, and now the time comes when we shall redeem our pledge ….” ?
(a) Mohandas Karamchand Gandhi
(b) Sardar Vallabhbhai Patel
(c) Netaji Subhas Chandra Bose
(d) Jawaharlal Nehru
Ans: (d)
________________________________________
Q183. Who was the first Indian to be made a fellow of the Royal Society of London ?
(a) Srinivas Ramanujam
(b) A.C. Wadia (c) C.V. Raman
(d) P.C. Mahalanobis
Ans: (b)
________________________________________
Q184. In which of the following years, 26th January was celebrated as an independence day ?
(a) 1930 (b) 1929
(c) 1942 (d) 1946
Ans: (a)
________________________________________
Q185. The Ahmedabad Satyagraha of Gandhi was directed against
(a) British mill owners and goverment officials
(b) Indian mill owners and non government officials
(c) British non-government officials
(d) Indian government officials
Ans: (b)
________________________________________
Q186. Which of the following Acts gave representation to the Indians for the first time in legislation ?
(a) Indian Councils Act, 1909
(b) Indian Councils Act, 1919
(c) Government of India Act, 1919
(d) Government of India Act, 1935
Ans: (a)
________________________________________
Q187. Place chronologically the following treaties :
(a) Treaty of Amritsar
(b) Treaty of Bassein
(c) Treaty of Seringapatam
(d) Treaty of Salbai
(a) (a), (c), (b), (d)
(b) (d), (c), (a), (b)
(c) (d), (c), (b), (a)
(d) (b), (a), (d), (c)
Ans: (c)
________________________________________
Q188. Mahatma Gandhi owed his inspiration for civil disobedience and non-payment of taxes to
(a) Thoreau
(b) Leo Tolstoy
(c) John Ruskin
(d) Gopal Krishna Gokhale
Ans: (a)
________________________________________
Q189. Who was the advocate at the famous INA Trials ?
(a) Bhulabhai Desai
(b) Asaf Ali
(c) Subhash Chandra Bose
(d) C. Rajagopalachari
Ans: (a)
________________________________________
Q190. In which year Salt Satyagraha took place ?
(a) 1929 (b) 1930
(c) 1931 (d) 1932
Ans: (b)
________________________________________
Q191. The famous revolutionary song ‘Sarfaroshi ki tamanna ab hamare dil mein hai …’ was composed by
(a) Bhagat Singh
(b) Khudiram Bose
(c) Chandrasekhar Azad
(d) Ramprasad Bismil
Ans: (d)
________________________________________
Q192. ‘Permanent Settlement’, the system of revenue collection was introduced in India by
(a) Lord Curzon
(b) Lord Dalhousie
(c) Lord Hastings
(d) Lord Cornwallis
Ans: (d)
________________________________________
Q193. Gandhi’s inspiration for Civil Disobedience came from the writings of
(a) Henry David Thoreau
(b) David Ricardo
(c) Henry Kissinger
(d) Bertrand Russell
Ans: (a)
________________________________________
Q194. ‘Sati’ was abolished by
(a) Lord Ripon
(b) Warren Hastings
(c) Lord Cornwallis
(d) William Bentinck
Ans: (d)
________________________________________
Q195. Who was the author of the book My Experiments with Truth ?
(a) Aurobindo (b) Tilak
(c) Gandhi (d) Vinoba
Ans: (c)
________________________________________
Q196. Who among the following is generally regarded as the pioneer of Local Self-Government in Modern India ?
(a) Ripon (b) Lytton
(c) Mayo (d) Curzon
Ans: (a)
________________________________________
Q197. Gandhi wanted to realise ‘truth’ through :
(a) Ahimsa (Non-violence)
(b) Dharma (Religion)
(c) Karma (Service)
(d) Dhyana (Meditation)
Ans: (a)
________________________________________
Q198. In Gandhian Socialism
(a) State is required
(b) State is not required
(c) State is sometimes required and sometimes not required
(d) State is neither required nor not required
Ans: (b)
________________________________________
Q199. When was Mahatma Gandhi arrested during the ‘Quit India Movement’ of 1942 ?
(a) 7th August 1942
(b) 30th April 1942
(c) 9th August 1942
(d) 5th July 1942
Ans: (c)
________________________________________
Q200. The province of Bengal was partitioned into two parts in 1905 by
(a) Lord Lytton (b) Lord Ripon
(c) Lord Dufferin(d) Lord Curzon
Ans: (d)
Q201. The founder of the ‘Brahmo Samaj’ was
(a) Swami Dayananda Saraswati
(b) Ishwar Chandra Vidyasagar
(c) Raja Ram Mohun Roy
(d) Swami Vivekananda
Ans: (c)
________________________________________
Q202. Bal Gangadhar Tilak was given the epithet of Lokamanya during
(a) his imprisonment in 1908
(b) Home Rule Movement
(c) Revoelutionary Movement
(d) Swadeshi Movement
Ans: (b)
________________________________________
Q203. Provincial autonomy was introduced in India by the
(a) Indian Councils Act, 1909
(b) Government of India Act, 1919
(c) Government of India Act, 1935
(d) Indian Independence Act, 1947
Ans: (c)
________________________________________
Q204. The first General Secretary of the Indian National Congress was
(a) Dadabhai Naoroji
(b) A.O. Hume
(c) Ferozeshah Mehta
(d) Badruddin Tyabji
Ans: (b)
________________________________________
Q205. Who is known as the ‘Grand Old Man of India’?
(a) Dadabhai Naoroji
(b) Gopal Krishna Gokhale
(c) Bal Gangadhar Tilak
(d) Surendranath Banerjee
Ans: (a)
________________________________________
Q206. The Indian National Congress and the Muslim League came closer to each other in 1916 at
(a) Lahore (b) Amritsar
(c) Lucknow (d) Haripura
Ans: (c)
________________________________________
Q207. Sarvodaya stands for
(a) Total revolution
(b) Non-cooperation
(c) Upliftment of all
(d) Non-violence
Ans: (c)
________________________________________
Q208. In which year Lala Lajpat Rai was deported to Mandalay for organising the agrarian movement in Punjab?
(a) 1905 (b) 1907
(c) 1909 (d) 1911
Ans: (b)
________________________________________
Q209. High Courts were established in Calcutta, Bombay and Madras in
(a) 1935 (b) 1919
(c) 1892 (d) 1861
Ans: (d)
________________________________________
Q210. Who developed the idea that “means justify the ends” ?
(a) Kautilya
(b) Raja Ram Mohan Roy
(c) Swami Dayanand Saraswati
(d) Mahatma Gandhi
Ans: (d)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

How many times Shivaji plundered Surat

Next Story

When Mahatma Gandhi was assassinated, who said, “None will believe that a man like this in body and soul ever walked on this earth” ?

Latest from Blog