Planning commission related gk questions | download pdf here

Planning commission related gk questions | download pdf here

Q542. Parliament exercises control over public expenditure through
(a) Advocate General
(b) Comptroller and Auditor General
(c) Commerce Minister
(d) Finance Minister
Ans: (b)
________________________________________
Q543. Who is the Chairman of the Planning Commission?
(a) President       (b) Prime Minister
(c) Finance Minister   (d) Vice-President
Ans: (b)
________________________________________
Q544. The Finance Commission in India is appointed by
(a) Prime Minister of India
(b) President of India
(c) Chairman of Rajya Sabha
(d) Speaker of Lok Sabha
Ans: (b)
________________________________________
Q545. Which among the following is a constitutional body as per the Indian Constitution?
(a) Finance Commission
(b) National Development Council
(c) Planning Commission
(d) None of the above
Ans: (a)
________________________________________
Q546. For which one of the following commissions, there is no provision in the Indian Constitution?
(a) Election Commission
(b) Finance Commission
(c) Planning Commission
(d) Union Public Service Commission
Ans: (c)
________________________________________
Q547. Comptroller and Auditor General of India acts as a friend, Philosopher and Guide for.
(a) Public Accounts Committee
(b) Estimates Committee
(c) Finance Ministry
(d) Committee on Public Undertakings
Ans: (a)
________________________________________
Q548. Which among the following Act suggested for the post called Comptroller and Auditor General?
(a) 1909 Act (b) 1919 Act
(c) 1935 Act (d) 1947 Act
Ans: (c)
________________________________________
Q549. The Indian Constitution provides the country with three categories of civil services, namely :
(a) all India, central and state services
(b) administrative, railway and police services
(c) administrative, police and revenue services
(d) administrative, police and foreign services
Ans: (d)
________________________________________
Q550. Which of the following is not provided in the constitution?
(a) Election Commission
(b) Finance Commission
(c) Public Service Commission
(d) Planning Commission
Ans: (d)

Q551. The Comptroller and auditor general of India submits his report relating to the accounts of the Union to the _______.
(a) Finance Minister
(b) Prime Minister
(c) President
(d) Chief Justice of the Supreme Court
Ans: (c)
________________________________________
Q552. Who appoints the members of the State Public Service Commission?
(a) Chief Minister          (b) Governor
(c) Chief Justice             (d) Vice President
Ans: (b)
________________________________________
Q554. Which State in India, has given the highest number of Deputy Prime Ministers?
(a) Maharashtra
(b) Uttar Pradesh
(c) Bihar
(d) Gujarat
Ans: (d)
________________________________________
Q555. Which are the two States (other than UP) having the highest representation in Lok Sabha?
(a) Bihar and Madhya Pradesh
(b) Bihar and Maharashtra
(c) Karnataka and Andhra Pradesh
(d) Tamil Nadu and Rajasthan
Ans: (b)
________________________________________
Q556. The Sarkaria Commission was appointed to review the question of
(a) centre/state relations
(b) Legislative problems
(c) Union territories problems
(d) Tribal areas
Ans: (a)
________________________________________
Q557. In a federal Government, the states enjoy
(a) original powers
(b) powers delegated by the Centre
(c) powers given by the Constitution
(d) powers given by the people
Ans: (c)
________________________________________
Q558. Which State enjoys the distinction of being the first linguistic state of India?
(a) West Bengal
(b) Andhra Pradesh
(c) Tamil Nadu
(d) Kerala
Ans: (b)
________________________________________
Q559. The unification of Karnataka was achieved in the year
(a) 1956 (b) 1957
(c) 1958 (d) 1960
Ans: (a)
________________________________________
Q560. The States reorganization in 1956 created __
(a) 17 States and 6 Union Territories
(b) 17 States and 9 Union Territories
(c) 14 States and 6 Union Territories
(d) 15 States and 9 Union Territories
Ans: (c)
________________________________________
Q561. Which was the first linguistic state to be created?
(a) Kerala
(b) Tamil Nadu
(c) Andhra Pradesh
(d) Maharashtra
Ans: (c)
________________________________________
Q563. Which of the following is at the apex of the subordinate criminal courts?
(a) Supreme Court
(b) High Court
(c) Court of Sessions Judge
(d) Court of District Judge
Ans: (c)
________________________________________
Q564. The salaries and emoluments of the judges of the Supreme Court are charged on :
(a) The Reserve Bank of India
(b) The Contingency Fund of India
(c) The Consolidated Fund of India
(d) The Finance Commission
Ans: (c)
________________________________________
Q565. The Basic Structure of our Constitution was proclaimed by the Supreme Court in
(a) Keshvananda Bharati Case
(b) Golak Nath Case
(c) Minerva Mills Case
(d) Gopalan Case
Ans: (a)
________________________________________
Q566. In which case did the Supreme Court restore the primacy of the Fundamental Rights over the Directive Principles of State Policy?
(a) Golaknath Case
(b) Keshavananda Bharti Case
(c) Minerva Mills Case
(d) All the above cases
Ans: (c)
________________________________________
Q567. The First Act permitting legal marriage with a person not belonging to one’s endongamous group is
(a) Hindu Marriage Validity Act
(b) Abolition of Untouchability Act
(c) Special Marriage Act
(d) Arya Samaj Marriage Validity Act
Ans: (a)
________________________________________
Q568. Judges of the Supreme Court retire at the age of
(a) 60 years (b) 62 years
(c) 64 years (d) 65 years
Ans: (d)
________________________________________
Q569. The first woman judge to be appointed to Supreme Court was
(a) Rani Jethmalani
(b) Anna George Malhotra
(c) M. Fathima Beevi
(d) Leila Seth
Ans: (c)
________________________________________
Q570. Who was the first woman judge of the Supreme Court?
(a) Sunanda Bhandare
(b) Leila Seth
(c) Fatima Beevi
(d) Indira Jaising
Ans: (c)

DOWNLOAD PDF

Leave a Comment