State Legislative Assemblies objective questions | download pdf

State Legislative Assemblies objective questions | download pdf

Q452. No Government Expenditure can be incurred in India except with the sanction of
(a) the Parliament
(b) the Prime Minister
(c) the President
(d) the Supreme Court
Ans: (a)
________________________________________
Q453. The Union Parliament consists of
(a) The President of India
(b) The Council of States (Rajya Sabha)
(c) The House of the People
(Lok Sabha)
(d) All of the above
Ans: (d)
________________________________________
Q456. In case the President wishes to resign, to whom he is to address his resignation letter ?
(a) Chief Justice of India
(b) Secretary of Lok Sabha
(c) Vice-President
(d) Prime Minister
Ans: (c)
________________________________________
Q458. Which of the following appointments is not made by the President of India ?
(a) Speaker of the Lok Sabha
(b) Chief Justice of India
(c) Chief of Air Staff
(d) Chief of Army
Ans: (a)
________________________________________
Q460. Which is not an All India Service ?
(a) Indian Administration Service
(b) Indian Police Service
(c) Indian Foreign Service
(d) Indian Forest Service
Ans: (c)
________________________________________
Q463. What is the maximum strength prescribed for State Legislative Assemblies?
(a) 350 (b) 600
(c) 500 (d) 750
Ans: (c)
________________________________________
Q464. In India, the Residuary Powers are vested with
(a) Union Government
(b) State Government
(c) Both the Union Government and the State Government
(d) Local Government
Ans: (a)
________________________________________
Q465. Which one of the following methods is used to ascertain the public opinion on important legislation ?
(a) Initiative
(b) Recall
(c) Referendum
(d) None of the above
Ans: (a)
________________________________________
Q466. The voting age in India was lowered from 21 year to 18 years through
(a) Presidential ordinance.
(b) Constitutional Amendment.
(c) Executive Order.
(d) Parliamentary Legislation.
Ans: (b)
________________________________________
Q467. On the subjects mentioned in the concurrent list , laws may be enacted by the
(a) States and the Union
(b) Union alone
(c) States alone
(d) States and the Union territories
Ans: (a)
________________________________________
Q468. How many members of the Anglo-Indian community may be nominated by the President in the Lok Sabha?
(a) Four (b) Two
(c) Any number (d) Only one
Ans: (b)
________________________________________
Q469. The maximum number of nominated members to the Rajya Sabha are
(a) 10 (b) 12
(c) 14 (d) 15
Ans: (b)
________________________________________
Q470. A proclamation of emergency caused by war or external aggression must be approved by both the Houses of Parliament within
(a) 15 days (b) 1 month
(c) 2 months (d) 3 months
Ans: (b)
________________________________________
Q471. Education is included in which of the following lists?
(a) Central list
(b) State list
(c) Concurrent list
(d) Local list
Ans: (c)
________________________________________
Q472. The salary of the Members of Parliament is decided by
(a) The Parliament
(b) The Central Cabinet
(c) The President
(d) The Speaker
Ans: (a)
________________________________________
Q473. The Parliament enjoys the exclusive right to legislate on the subjects contained in
(a) the Union List
(b) the Concurrent List
(c) the State List
(d) Both (a) and (b)
Ans: (a)
________________________________________
Q474. The right to nominate members to the Rajya Sabha rests with
(a) The President
(b) The Vice President
(c) The Judiciary
(d) The Lok Sabha
Ans: (a)
________________________________________
Q477. Money Bills can be introduced in the Lok Sabha with the prior permission of the
(a) President (b) Prime Minister
(c) Speaker (d) Cabinet
Ans: (a)
________________________________________
Q478. A joint sitting of both Houses of Parliament may be convened to consider a bill that was passed by one House and kept pending by the other for
(a) four months (b) six months
(c) one year (d) two years
Ans: (b)
________________________________________
Q480. According to the Indian Constitution, the Ministers shall hold office during the pleasure of the
(a) President of India
(b) Prime Minister of India
(c) Parliament
(d) Supreme Court
Ans: (a)

DOWNLOAD  PDF

Leave a Comment