Subject matter which Manu Smriti deals with is related to

6 mins read

Q61. Subject matter which Manu Smriti deals with is related to
(a) Economics (b) Politics
(c) Law (d) Artx
Ans: (c)
________________________________________
Q62. The Jaina literature is known as
(a) Tripitakas (b) Epics
(c) Aryasutras (d) Angas
Ans: (d)
________________________________________
Q63. The school of arts developed during the Kushan Period with the mixture of Indian and Greek style is known as
(a) Kushan art (b) Persian art
(c) Gandhara art(d) Mughal art
Ans: (c)
________________________________________
Q64. How many spokes are there in the Dharma Chakra of the National flag ?
(a) 22 (b) 18
(c) 24 (d) 14
Ans: (c)
________________________________________
Q65. Which one of the following is not a sect of Buddhism ?
(a) Mahayana (b) Hinayana
(c) Digambar (d) Theravad
Ans: (c)
________________________________________
Q66. Mahavira’s first disciple was
(a) Bhadrabahu (b) Sthulabhadra
(c) Charvaka (d) Jamali
Ans: (d)
________________________________________
Q67. The Buddhist monk who spread Buddhism in Tibet was
(a) Nagarjuna
(b) Ananda
(c) Asanga
(d) Padmasambhava
Ans: (d)
________________________________________
Q68. Match the following
(a) Chalukyas
(b) Hoysalas
(c) Rashtrakutas
(d) Kakatiyas
(i) Malkhed
(ii) Vatapi
(iii) Warangal
(iv) Dwarasamudra
(a) (a)-(ii), (b)-(iv), (c)-(i), (d)-(iii)
(b) (a)-(iv), (b)-(iii), (c)-(i), (d)-(ii)
(c) (a)-(i), (b)-(ii), (c)-(iii), (d)-(iv)
(d) (a)-(iii), (b)-(ii), (c)-(iv),(d)-(i)
Ans: (a)
________________________________________
Q69. Which dynasty immediately succeeded the Maurya dynasty and ruled Magadha Kingdom?
(a) Satavahana (b) Sunga
(c) Nanda (d) Kanva
Ans: (b)
________________________________________
Q70. Which of the following does not have a Stupa ?
(a) Ranchi (b) Sanchi
(c) Barhut (d) Dhamek
Ans: (a)
________________________________________
Q71. Chinese travellers visited India primarily because
(a) they were interested in Buddhism
(b) they were invited by the Indian kings
(c) they were interested to study Indian culture
(d) they were interested to stay in India
Ans: (a)
________________________________________
Q72. Ashok spread Buddhism all over India and Ceylon by
(a) Teaching the Triratnas
(b) Sending the Dharma Mahamatras
(c) Waging wars
(d) Becoming a Buddhist Monk
Ans: (b)
________________________________________
Q73. Which one of the following coins was issued in silver during the Gupta period ?
(a) Kakini (b) Nishka
(c) Rupyaka (d) Dinar
Ans: (c)
________________________________________
Q74. During the reign of Bindusara there was unrest at_____.
(a) Ujjayani (b) Pushkalavati
(c) Takshsila (d)Rajagriha
Ans: (c)
________________________________________
Q75. Ravikirti, a jain, who composed the Aihole Prashasti, was patronized by
(a) Pulakeshin I
(b) Harsha
(c) Pulakeshin II
(d) Kharavela
Ans: (c)
________________________________________
Q76. Which of the following countries has asked India to return the famous ‘Dancing Girl’ statue from Mohenjodaro ?
(a) Bangladesh (b) Bhutan
(c) China (d) Pakistan
Ans: (d)
________________________________________
Q77. Which was the backbone of Indus Economy ?
(a) Agriculture
(b) Trade
(c) Wheel Made Pottery
(d) Carpentry
Ans: (a)
________________________________________
Q78. The land measures of the Second Pandyan Empire was mentioned in
(a) Thalavaipuram Copper Platces
(b) Uttirameru Inscription
(c) Kudumiyammalai Inscription
(d) Kasadudi Copper Plates
Ans: (a)
________________________________________
Q79. The first to invade India were the
(a) Aryans (b) Greeks
(c) Persians (d) Arabs
Ans: (a)
________________________________________
Q80. The greatest king of the Pratihara dynasty was
(a) Vatsaraj
(b) Bhoj (Mihir-Bhoj)
(c) Dantidurga
(d) Nagbhatta II
Ans: (b)
________________________________________
Q81. Who was the author of Telugu Work Amuktamalyada ?
(a) Harihara
(b) Devaraya
(c) Krishnadevaraya
(d) Bukka
Ans: (c)
________________________________________
Q82. Which of the following was the early capital of the Rashtrakutas?
(a) Sopara (b) Ellora
(c) Vatapi (d) Ajanta
Ans: (b)
________________________________________
Q83. Name the Republic which was a confederacy of tribes in the 6th century B.C.
(a) Gandhara (b) Vajji
(c) Kosala (d) Avanti
Ans: (b)
________________________________________
Q84. Who among the following was ruler from The Kushan dynasty ?
(a) Vikramaditya
(b) Danti Durga
(c) Khadphises I
(d) Pushyamitra
Ans: (c)
________________________________________
Q85. The word ‘Satyameva Jayate’ have been derived from which Upanishad?
(a) Akshi Upanishad
(b) Mundaka Upanishad
(c) Garuda Upanishad
(d) Mahavakya Upanishad
Ans: (b)
________________________________________
Q86. Who was the founder of the Satvahana Empire?
(a) Kanha (b) Simuka
(c) Hala
(d) Gautamiputra
Ans: (b)
________________________________________
Q87. Chalukya temples (Jain temples) at Dilwara are situated in
(a) Madhya Pradesh
(b) Uttar Pradesh
(c) Rajasthan
(d) Haryana
Ans: (c)
________________________________________
Q88. What is the Mehrauli Pillar in the complex of Qutub Minar primarily famous for?
(a) Proverbial height
(b) Skilful stone cutting
(c) Excellent quality steel
(d) Statue of Buddha on top
Ans: (c)
________________________________________
Q89. The capital of the Mauryan Kingdom was located at
(a) Pataliputra (b) Vaishali
(c) Lumbini (d) Gaya
Ans: (a)
________________________________________
Q90. The school of Indian art which is also known as the Greco–Roman– Buddhist art is the _______ school
(a) Mauryan (b) Shunga
(c) Gandhara (d) Gupta
Ans: (c)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Which is the port-town of Indus valley civilisation?

Next Story

Aryabhatta and Kalidasa were in the court of which Gupta Emperor ?

Latest from Blog