The cause of loss of forest cover is

6 mins read

Q751. The cause of loss of forest cover is
(a) Agriculture
(b) Building Industry
(c) Increasing population
(d) Toursim & pilgrimage
Ans: (c)
________________________________________
Q752. Man can maintain an ecological balance in the biosphere by
(a) deforestation
(b) developing new breeds of cultivated plants and domesticated animals
(c) using insecticides and pesticides
(d) understanding the delicate balance in the relative number of organisms
Ans: (d)
________________________________________
Q753. “Tidal forest” is otherwise called :
(a) Evergreen forest
(b) Monsoon forest
(c) Mangrove forest
(d) Coniferous forest
Ans: (c)
________________________________________
Q754. What is the percentage coverage of Tropical Forest on earth’s landmass ?
(a) 7 (b) 12
(c) 17 (d) 25
Ans: (a)
________________________________________
Q755. Taiga means :
(a) Decidious forests
(b) Coniferous forests
(c) Grass lands
(d) Deserts
Ans: (b)
________________________________________
Q756. The space retaining life in any form is called
(a) Biomass (b) Biosphere
(c) Lithosphere (d) Hydrosphere
Ans: (b)
________________________________________
Q757. Natural sources of air pollution are
(a) Forest fires
(b) Volcanic eruptions
(c) Dust storm
(d) Smoke from burning dry leaves
Ans: (b)
________________________________________
Q758. In _______ forests, trees shed their leaves in a particular season.
(a) evergreen (b) mangrove
(c) deciduous (d) thorny
Ans: (c)
________________________________________
Q759. The science of map-making is
(a) Cartography (b) Geography
(c) Carpology (d) Geology
Ans: (a)
________________________________________
Q760. The art and science of map making is called
(a) Remote Sensing
(b) Cartography
(c) Photogrammetry
(d) Mapping
Ans: (b)
________________________________________
Q761. The imaginary lines joining places of same height at equal intervals are
(a) Hachures (b) Contours
(c) Spot-heights (d) Isomers
Ans: (b)
________________________________________
Q762. Maps on large scale, representing both natural and man-made features are called
(a) Wall maps
(b) Topographic maps
(c) Thematic maps
(d) Atlas maps
Ans: (b)
________________________________________
GEOGRAPHY OF INDIA
Q763. Where is ‘Raisina Hills’?
(a) Where Rashtrapati Bhavan is situated
(b) The Hill feature in Srinagar, otherwise known as ‘Shankara-
charya Hill’
(c) The place where the Dogra rulers of J & K built their fort in Jammu.
(d) The rock feature at Kanyakumari where Swami Vivekananda’s statue was erected.
Ans: (a)
________________________________________
Q764. The piligrims of Kailash Mansarovar have to pass through which pass to enter into Tibet ?
(a) Khardungala (b) Rohtang
(c) Lipu likh (d) Nathu la
Ans: (d)
________________________________________
Q765. India lies in the …………….
hemisphere.
(a) northern and eastern
(b) southern and eastern
(c) northern and western
(d) northern and southern
Ans: (a)
________________________________________
Q766. Which of the following uplands is not a part of the Telangana Plateau ?
(a) Aravalli
(b) Western Ghat
(c) Eastern Ghat
(d) Satpura
Ans: (a)
________________________________________
Q767. Which part of the Himalayas has the maximum stretch from east to West ?
(a) Kumaun Himalayas
(b) Assam Himalayas
(c) Punjab Himalayas
(d) Nepal Himalayas
Ans: (d)
________________________________________
Q768. Naga, Khasi and Garo hills are located in
(a) Purvanchal Ranges
(b) Karakoram Ranges
(c) Zaskar Ranges
(d) Himalaya Ranges
Ans: (a)
________________________________________
Q769. The only ape of India found in hill forests of Assam and Nagaland is
(a) Orangutan (b) Gibbon
(c) Chimpanzee (d) Gorilla
Ans: (b)
________________________________________
Q770. Baltora glacier is located in
(a) Karakoram ranges
(b) Pamir plateau
(c) Shivalik
(d) Alps
Ans: (a)
________________________________________
Q771. The Southern tip of India is
(a) Cape Comorin (Kanyakumari)
(b) Point Calimere
(c) Indira Point in Nicobar Islands
(d) Kovalam in Thiruvananthapuram
Ans: (c)
________________________________________
Q772. The coastal tract of Andhara Pradesh and Tamil Nadu is called
(a) Konkan (b) Coromandel
(c) East Coast (d)Malabar Coast
Ans: (b)
________________________________________
Q773. The length of India’s coastline is about
(a) 4900 kms (b) 5700 kms
(c) 7500 kms (d) 8300 kms
Ans: (c)
________________________________________
Q774. Indian desert is called
(a) Gobi (b) Sahara
(c) Thar (d) Atacama
Ans: (c)
________________________________________
Q775. Majuli, the largest river island in the world, lies in the state of
(a) Arunachal Pradesh
(b) Assam (c) Tripura
(d) Mizoram
Ans: (b)
________________________________________
Q776. In the north-east of the Deccan plateau is the—
(a) Chhota Nagpur plateau
(b) Malawa plateau
(c) Deccan plateau
(d) Vindhyan Range
Ans: (a)
________________________________________
Q777. The largest brackish water lake of India is in the state of
(a) Jammu and Kashmir
(b) Maharashtra
(c) Orissa
(d) West Bengal
Ans: (c)
________________________________________
Q778. Palk Strait separates
(a) India and Pakistan
(b) India and Burma
(c) India and Sri Lanka
(d) India and Afghanistan
Ans: (c)
________________________________________
Q779. ‘Kulu Valley ’ in India is famous for the cultivation of
(a) Grapes (b) Potatoes
(c) Apples (d) Strawberry
Ans: (c)
________________________________________
Q780. Which place is closest to Tora-
Bora?
(a) Mumbai
(b) Aurangabad
(c) Amarnath (Kashmir)
(d) Jalalabad
Ans: (d)

DOWNLOAD PDF

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

The deepest ocean is-

Next Story

The fertile land between two rivers is called

Latest from Blog