The Earth-related objective questions || download free pdf

The Earth-related objective questions || download free pdf

Q661. The Earth rotates on its axis at an inclination of
(a) 23 1 2 (b) 22 1 2 
(c) 21 1 2 (d) 20°
Ans: (a)
________________________________________
Q662. How many minutes for each degree of longitude does the local time of any place vary from the Greenwich time ?
(a) Two minutes
(b) Four minutes
(c) Six minutes
(d) Eight minutes
Ans: (b)
________________________________________
Q663. Which one of the following is the example of sedimentary rocks ?
(a) Loess (b) Basalt
(c) Granite (d) Gabbro
Ans: (a)
________________________________________
Q664. What is the International Date Line ?
(a) It is the equator
(b) It is the 0° longitude
(c) It is the 90° east longitude
(d) It is the 180° longitude
Ans: (d)
________________________________________
Q665. In which of the following is the Great Barrier Reef located ?
(a) Coral Sea
(b) Solomon Sea
(c) Bismarck Sea
(d) Arafura Sea
Ans: (a)
________________________________________
Q666. The acceleration due to gravity at the equator
(a) is less than that at the poles
(b) is greater than that at the poles
(c) is equal to that at the poles
(d) does not depend on the earth’s centripetal acceleration
Ans: (a)
________________________________________
Q667. What percentage of world’s freshwater is stored as glacial ice ?
(a) 50% (b) 10%
(c) 70% (d) 30%
Ans: (c)
________________________________________
Q668. A day is added when one crosses
(a) the equator from south to north
(b) 180 degree longitude from east to west
(c) the equator from north to south
(d) 180 degree longitude from west to east
Ans: (a)
________________________________________
Q669. The word ‘dendritic’ is associated with—
(a) wind (b) waves
(c) rivers (d) glaciers
Ans: (c)
________________________________________
Q670. Which of the following rivers lies in a rift valley?
(a) Luni (b) Chambal
(c) Sone (d) Tapti
Ans: (d)
________________________________________
Q671. Which of the following minerals are required for smelting iron ore?
(a) Limestone and gypsum
(b) Manganese and limestone
(c) Limestone and coal
(d) Gypsum and coal
Ans: (b)
________________________________________
Q672. Which one of the following is an igneous rock?
(a) Sandstone (b) Shale
(c) Quartzite (d) Granite
Ans: (d)
________________________________________
Q673. The main cause of recurring floods is
(a) Soil erosion
(b) Deforestation
(c) Silting of river beds
(d) All of the above
Ans: (d)
________________________________________
Q674. Which one of the following is not the result of underground water action?
(a) Stalactites (b) Stalagmites
(c) Sinkholes (d) Fiords
Ans: (d)
________________________________________
Q675. Tundras are
(a) Deciduous forests
(b) Tropical rain forests
(c) Cold deserts
(d) Hot deserts
Ans: (c)
________________________________________
Q676. The Tropic of Cancer does not pass through
(a) Myanmar (b) Nepal
(c) Bangladesh (d) China
Ans: (b)
________________________________________
Q677. The angle between the magnetic meridian and the geographical meridian at a place is
(a) Azimuth (b) Dip
(c) Declination(d) Latitude
Ans: (c)
________________________________________
Q678. The Himalayan mountain range is an example of
(a) Volcanic mountain
(b) Residual mountain
(c) Block mountain
(d) Fold mountain
Ans: (d)
________________________________________
Q679. The stagnant water at the bottom of a lake is called
(a) Epilimnion (b) Mesolimnion
(c) Metalimnion(d) Hypolimnion
Ans: (d)
________________________________________
Q680. Hydraulic Action is a type of erosion caused by
(a) Running water
(b) Wind
(c) Glacier
(d) None of these
Ans: (a)
________________________________________
Q681. The mountain formed on the earth crust due to tension is called
(a) Young folded mountain
(b) Old folded mountain
(c) Laccolith mountain
(d) Block mountain
Ans: (d)
________________________________________
Q682. Widening of a river valley takes place due to
(a) Corrosion
(b) Lateral erosion
(c) Corrasion
(d) Hydraulic action
Ans: (b)
________________________________________
Q683. The area marked by internal drainage
(a) Plateau (b) Plains
(c) Deserts (d) Mountains
Ans: (c)
________________________________________
Q684. ‘Willow’ for a cricket bat is obtained from
(a) Tropical forests
(b) Rain forests
(c) Deciduous forests
(d) Coniferous forests
Ans: (c)
________________________________________
Q685. The largest forest which covers 25 percent of the world’s forest land is :
(a) The Tropical Rain forest
(b) Taiga forest of Siberia
(c) Monsoon forest
(d) Temperate forests of Europe
Ans: (b)
________________________________________
Q686. The earth completes one rotation on its axis in :
(a) 23 hrs. 56 min. 4.9 sec
(b) 23 hrs. 10 min. 2 sec
(c) 23 hrs. 30 min.
(d) 24 hrs.
Ans: (a)
________________________________________
Q687. Meanders are the features formed by
(a) glaciers (b) rivers
(c) winds (d) ocean waters
Ans: (b)
________________________________________
Q688. _________ is the thinnest layer of Earth.
(a) Mantle (b) Outer Core
(c) Crust (d) Inner Core
Ans: (c)
________________________________________
Q689. A landscape which is caused due to the fissure in the earth along which one side has moved down with reference to the other is known as
(a) Rift Valley
(b) U Shaped Valley
(c) V Shaped Valley
(d) Hanging Valley
Ans: (a)
________________________________________
Q690. A group of inter-connected islands is known as __________ .
(a) Strait (b) Peninsula
(c) Archipelago
(d) Lagoon
Ans: (c)

DOWNLOAD PDF

Leave a Comment