The fertile land between two rivers is called

8 mins read

Q781. The fertile land between two rivers is called
(a) Watershed (b)Water divide
(c) Doab (d) Terai
Ans: (c)
________________________________________
Q782. The eastern coastal plain is also called as
(a) Konkan coastal plain
(b) Gujafat plain
(c) Coromandal coastal plain
(d) Malabar coastal plain
Ans: (c)
________________________________________
Q783. The Kulu Valley is situated between
(a) Ladakh and Pirpanjal
(b) Ranjoti and Nag Tibba
(c) Lesser Himalayas and Siwalik
(d) Dhauladhar and Pirpanjal
Ans: (a)
________________________________________
Q784. Gurushikhar is a/the :
(a) Shipping Yard of Andhra Pradesh
(b) great guru of sikhs
(c) famous hunting spot of Himalayas
(d) highest peak of the Aravallis
Ans: (d)
________________________________________
Q785. Palghat joins which of the following states ?
(a) Sikkim and West Bengal
(b) Maharashtra and Gujarat
(c) Kerala and Tamil Nadu
(d) Arunachal Pradesh and Sikkim
Ans: (c)
________________________________________
Q786. In which State is the Guru Shikhar peak located ?
(a) Rajasthan
(b) Gujarat
(c) Madhya Pradesh
(d) Maharashtra
Ans: (a)
________________________________________
Q787. The highest peak in India is
(a) Kamet
(b) Nandakot
(c) Nanda Devi
(d) K2 (Godwin Austen)
Ans: (d)
________________________________________
Q788. Which Himalayan Peak is also called ‘Sagar Matha’ ?
(a) Nanga Parbat
(b) Dhaulagiri
(c) Mt. Everest
(d) Kanchenjunga
Ans: (c)
________________________________________
Q789. The Greater Himalayas is otherwise called as
(a) Himadri
(b) Sahyadri
(c) Assam Himalayas
(d) Siwaliks
Ans: (a)
________________________________________
Q790. The easternmost peak of the Himalayas is
(a) Namcha Barwa
(b) Annapurna
(c) Kanchenjunga
(d) Mount Everest
Ans: (a)
________________________________________
Q791. How many islands are there in Lakshadweep ?
(a) 17 (b) 27
(c) 36 (d) 47
Ans: (c)
________________________________________
Q792. Which hill station’s name means ‘place of the thunderbolt’ ?
(a) Gangtok (b) Shillong
(c) Oottacamand (d) Darjeeling
Ans: (d)
________________________________________
Q793. Which of the following states having longest coastline in India?
(a) Andhra Pradesh
(b) Maharashtra
(c) Tamil Nadu
(d) Gujarat
Ans: (d)
________________________________________
Q794. A tropical deciduous plant special to the Deccan plateau is
(a) Teak
(b) Shisam
(c) Sandalwood
(d) Sal
Ans: (c)
________________________________________
Q795. Which river originates from the Amarkantak plateau?
(a) Narmada river
(b) Son river
(c) Betwa river
(d) Godavari river
Ans: (a)
________________________________________
Q796. The Himalayas is the example of
(a) Fold mountains
(b) Block mountains
(c) Ancient mountains
(d) Residual mountains
Ans: (a)
________________________________________
Q797. The longest sea beach in India is
(a) Chapora beach
(b) Diu beach
(c) Aksa beach
(d) Marina beach
Ans: (d)
________________________________________
Q798. The northern part of the west coast in India is known as
(a) Konkan coast
(b) Coromandel coast
(c) Malabar coast
(d) Godavari Coast
Ans: (a)
________________________________________
Q799. Which of the following rivers makes an estuary?
(a) Krishna (b) Mahanadi
(c) Godavari (d) Narmada
Ans: (d)
________________________________________
Q800. Arrange the following rivers from South to North.
(a) Cauvery (b) Krishna
(c) Godavari (d) Mahanadi
(a) (a), (c), (b), (d)
(b) (c), (d), (a), (b)
(c) (b), (d), (c), (a)
(d) (a), (b), (c), (d)
Ans: (d)
Q801. River Damodar is called ‘Sorrow of Bengal’ because it
(a) gets flooded often causing havoc
(b) causes maximum soil erosion
(c) forms number of dangerous waterfalls
(d) is not a perennial river
Ans: (a)
________________________________________
Q802. Match the Dams and the States in which they are situated :
Dam
(a) Tungabhadra
(b) Lower Bhawani
(c) Idukki
(d) Nagarjuna Sagar State
(a) Kerala
(b) Andhra Pradesh
(c) Tamil Nadu
(d) Karnataka
(a) (b) (c) (d)
(a) (c) (b) (d) (a)
(b) (b) (d) (c) (a)
(c) (d) (c) (a) (b)
(d) (a) (d) (b) (c)
Ans: (c)
________________________________________
Q803. Match the dams and the rivers across which those have been constructed.
Dam
A. Ukai
B. Rana Pratap Sagar
C. Thein D. Hiracud River
1. Mahanadi 2. Ravi
3. Chambal 4. Tapti
(A) (B) (C) (D)
(a) 4 3 2 1
(b) 1 2 4 3
(c) 2 1 3 4
(d) 3 4 1 2
Ans: (a)
________________________________________
Q804. Which of the following pairs is wrongly matched ?
(a) Koyana Project – Maharashtra
(b) Sharavathy Project – Karnataka
(c) Balimela Project – Orissa
(d) Sabarigiri Project – Gujarat
Ans: (d)
________________________________________
Q805. Which state is irrigated by Ganga canal ?
(a) Uttar Pradesh (b)Bihar
(c) West Bengal (d) Rajasthan
Ans: (a)
________________________________________
Q806. Which State has the largest proportion of its net irrigation area under well irrigation ?
(a) Haryana (b) Bihar
(c) Gujarat (d) West Bengal
Ans: (c)
________________________________________
Q807. The river also known as Tsangpo in Tibet is
(a) Ganga (b) Brahmaputra
(c) Indus (d) Teesta
Ans: (b)
________________________________________
Q808. Which river of India is called Vridha Ganga ?
(a) Krishna (b) Godavari
(c) Kaveri (d) Narmada
Ans: (b)
________________________________________
Q809. Tehri Dam is being constructed on river
(a) Ganga (b) Brahmaputra
(c) Bhagirathi (d) Yamuna
Ans: (c)
________________________________________
Q810. Shivasamudram Falls is found in the course of river
(a) Krishna (b) Godavari
(c) Cauvery (d) Mahanadi
Ans: (c)
________________________________________
Q811. Which one of the following rivers of India does not make a delta ?
(a) Ganges (b) Godavari
(c) Mahanadi (d) Tapti
Ans: (d)
________________________________________
Q812. Surat is located on the banks of the river :
(a) Narmada (b) Sharavathi
(c) Mahi (d) Tapti
Ans: (d)
________________________________________
Q813. The dispute about the “Mullaperiyar dam” concerns which states?
(a) Karnataka and Tamil Nadu
(b) Tamil Nadu ana Kerala
(c) Kerala and Karnataka
(d) Andhra Pradesh and Karnataka
Ans: (b)
________________________________________
Q814. The “Alamatti Dam” is constructed on the river
(a) Kaveri (b) Seeleru
(c) Krishna (d) Tungabhadra
Ans: (c)
________________________________________
Q815. ‘‘Meghna’’ is the combined stream of which two rivers ?
(a) Ganga and Yamuna
(b) Ganga and Gomti
(c) Ganga and Sone
(d) Ganga and Brahmaputra
Ans: (d)
________________________________________
Q816. The Brahmaputra originates from which of the following glaciers?
(a) Siachen
(b) Gangotri
(c) Yamunotri
(d) Chemayungdung
Ans: (*)
________________________________________
Q817. The ‘Pong Dam’ is constructed on the river
(a) Ravi (b) Tapti
(c) Beas (d) Don
Ans: (c)
________________________________________
Q818. From origin to the delta, the Brahmaputra traverses
(a) Tibet, China and Myanmar
(Burma)
(b) Bhutan, Nepal and India
(c) China, India and Bangladesh
(d) India, Bangladesh and Myanmar
(Burma)
Ans: (c)
________________________________________
Q819. The ‘sorrow of Bihar’ is
(a) Damodar (b) Kosi
(c) Son (d) Gandak
Ans: (b)
________________________________________
Q820. Which one of the following rivers forms an estuary ?
(a) Narmada (b) Kaveri
(c) Krishna (d) Mahanadi
Ans: (a)
________________________________________

DOWNLOAD PDF

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

The cause of loss of forest cover is

Next Story

The river which is used for inland waterways in India is ___.

Latest from Blog