The partition of Bengal was revoked by the British in

6 mins read

Q241. The partition of Bengal was revoked by the British in
(a) 1911 (b) 1914
(c) 1917 (d) 1919
Ans: (a)
________________________________________
Q242. Where was the first session of the Indian National Congress held?
(a) Lucknow (b) Calcutta
(c) Bombay (d) Madras
Ans: (c)
________________________________________
Q243. Morley-Minto Reforms were introduced in which of the following years?
(a) 1909 (b) 1919
(c) 1924 (d) 1935
Ans: (a)
________________________________________
Q244. In which year did Gandhiji undertake the famous Dandi March ?
(a) 1920 (b) 1930
(c) 1925 (d) 1935
Ans: (b)
________________________________________
Q245. Gandhi-Irwin Pact is associated with
(a) Quit India Movement
(b) Civil Disobedience Movement
(c) Non-Cooperation Khilafat Movement
(d) Rowlatt Agitation
Ans: (b)
________________________________________
Q246. Simon Commission was sent by British Parliament to India to review the
(a) progress of English education
(b) social reforms
(c) working of dyarchy
(d) Hindu-Muslim unity
Ans: (c)
________________________________________
Q247. Who, among the following Europeans, established their trade and influence in India first?
(a) British (b) French
(c) Dutch (d) Portuguese
Ans: (d)
________________________________________
Q248. Who propounded the theory of ‘Drain of wealth’ from India to Great Britain ?
(a) Gopal Krishana Gokhale
(b) Dadabahai Naoroji
(c) Surendranth Banerjee
(d) Lala Lajpat Rai
Ans: (b)
________________________________________
Q249. The Asiatic society of Bengal (founded in 1784) owes its origin to
(a) Warren Hastings
(b) Sir William Jones
(c) Sir James Mackintosh
(d) James Princep
Ans: (b)
________________________________________
Q250. The first Governor General of the East India Company in India was
(a) Robert Clive
(b) Sir John Shore
(c) Warren Hastings
(d) Marquis of Hastings
Ans: (c)
Q251. Who among the following was instrumental in the abolition of Sati in 1829?
(a) Lord Hastings (b) Lord Ripon
(c) Lord Bentick (d) Lord lrwin
Ans: (c)
________________________________________
Q252. ‘Deshbandhu’ is the title of
(a) B.R. Ambedkar
(b) C.R. Das
(c) B.C. Pal
(d) Rabindranath Tagore
Ans: (b)
________________________________________
Q253. The Sati System was abolished in 1829 A.D. by
(a) Lord Curzon
(b) Lord Wellesley
(c) Lord Lytton
(d) Lord William Bentinck
Ans: (d)
________________________________________
Q254. Capt. Saunders, the English Police Officer was shot dead by
(a) Batukeshwar Dutt
(b) Ram Prasad
(c) Chandra Shekar Azad
(d) Bhagat Singh
Ans: (d)
________________________________________
Q255. The original name of Swami Vivekananda was
(a) Narendranath Dutta
(b) Batukeshwara Dutta
(c) Krishna Dutta
(d) Surendra Dutta
Ans: (a)
________________________________________
Q256. The Indian National Congress was formed during the Governor-Generalship of
(a) Lord Ripon
(b) Lord William Bentick
(c) Lord Dufferin
(d) Lord Curzon
Ans: (c)
________________________________________
Q257. The most significant Act which declared that the sovereignty of the British Empire in India was in the hands of the British Crown was
(a) the Company’s Charter Act of 1813
(b) the Company’s Charter Act of 1853
(c) the Indian Councils Act of 1851
(d) the Indian Councils Act of 1893
Ans: (*)
________________________________________
Q258. Which was the first Indian newspaper that was printed ?
(a) The Hindu
(b) The Bengal Gazette
(c) The Anand Bazaar Patrika
(d) The Times of India
Ans: (b)
________________________________________
Q259. Lord Dalhousie annexed Oudh for the British Empire in India
(a) through policy of subsidiary alliance
(b) through doctrine of lapse
(c) as the State being maladministered
(d) through wagging a war
Ans: (c)
________________________________________
Q260. Gandhiji was the staunch supporter of
(a) big industries
(b) cottage industries
(c) both big as well as small industries
(d) None of these
Ans: (b)
________________________________________
Q261. In which year, Gandhiji established Sabarmati Ashram in Gujarat ?
(a) 1916 (b) 1917
(c) 1918 (d) 1929
Ans: (b)
________________________________________
Q262. Who said ‘Swaraj is my birthright and I shall have it’ ?
(a) M.K. Gandhi
(b) B.G. Tilak
(c) G.K. Gokhale
(d) B. R. Ambedkar
Ans: (b)
________________________________________
Q263. Which place among the following was the headquarters of-the Portuguese in India ?
(a) Cochin (b) Goa
(c) Calicut (d) Cannanore
Ans: (b)
________________________________________
Q264. C.R. Das and Motilal Nehru formed the ‘Swaraj Party’ after,
(a) Swadeshi Movement
(b) Non Cooperation Movement
(c) Civil Disobedience Movement
(d) Quit India Movement
Ans: (b)
________________________________________
Q265. On April 12, 1944 Subhash Chandra Bose hoisted the INA Flag in a town. In which State/ Union Territory is that town now ?
(a) Andaman and Nicobar Islands
(b) Tripura
(c) Manipur
(d) Mizoram
Ans: (c)
________________________________________
Q266. Who among the following revolutionaries was executed by the British ?
(a) Jatin Das
(b) Chandrashekhar Azad
(c) Rajguru
(d) Kalpana Dutt
Ans: (c)
________________________________________
Q267. ‘Kesari’, the Newspaper was started by :
(a) G.K. Gokhale
(b) B. G. Tilak
(c) Sardar Patel
(d) Raja Ram Mohan Roy
Ans: (b)
________________________________________
Q268. Who introduced ‘doctrine of lapse’ ?
(a) Lord Wellesley
(b) Lord Curzon
(c) Lord Dalhousie
(d) Lord Lytton
Ans: (c)
________________________________________
Q269. The National Anthem was first sung in the year 1911 at the Annual session of the Indian National Congress held at :
(a) Pune (b) Mumbai
(c) Kolkata (d) Lucknow
Ans: (c)
________________________________________
Q270. In 1937, the Congress formed ministries in
(a) 7 states (b) 9 states
(c) 5 states (d) 4 states
Ans: (a)

DOWNLOAD PDF

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

When Mahatma Gandhi was assassinated, who said, “None will believe that a man like this in body and soul ever walked on this earth” ?

Next Story

Name the Governor-General who accepted the view of Macaulay to make English as the medium of instruction.

Latest from Blog