The Social System of the Harappans was

5 mins read

Q1. The Social System of the Harappans was :
(a) Fairly egalitarian
(b) Slave-Labour based
(c) Colour (Varna) based
(d) Caste based
Ans: (a)
________________________________________
Q2. The first Indian ruler, who established the supremacy of Indian Navy in the Arabian Sea was :
(a) Rajaraja I (b) Rajendra I
(c) Rajadhiraja I (d) Kulottunga I
Ans: (a)
________________________________________
Q3. The rulers of which dynasty started the practice of granting tax-free villages to Brahmanas and Buddhist Monks?
(a) Satavahanas (b) Mauryas
(c) Guptas (d) Cholas
Ans: (a)
________________________________________
Q4. What inspired the paintings of Ajanta ?
(a) Compassionate Buddha
(b) Radha-Krishan Leela
(c) Jain Thirthankaras
(d) Mahabharata encounters
Ans: (a)
________________________________________
Q5. Where did Lord Buddha breathe his last?
(a) Rajgir (b) Bodh Gaya
(c) Sarnath (d) Kushinagar
Ans: (d)
________________________________________
Q6. Who established Mahabalipuram?
(a) Pallava (b) Pandya
(c) Chola (d) Chalukya
Ans: (a)
________________________________________
Q7. Who, according to the Buddhists, is believed to be the next incarnation of Gautam Buddha ?
(a) Atreya (b) Maitreya
(c) Nagarjuna (d) Kalki
Ans: (b)
________________________________________
Q8. The subject-matter of Ajanta Paintings pertains to
(a) Jainism (b) Buddhism
(c) Vaishnavism (d) Shaivism
Ans: (b)
________________________________________
Q9. The earliest city discovered in India was
(a) Harappa (b) Punjab
(c) Mohenjo Daro (d) Sindh
Ans: (a)
________________________________________
Q10. Which among the following ‘MATH’ is related with Buddhism?
(a) Dakhma (b) Chaitya
(c) Khangah (d) Angeri
Ans: (b)
________________________________________
Q11. The ‘Ajivikas’ were a
(a) sect contemporary to the Buddha
(b) breakaway branch of the Buddhists
(c) sect founded by Charvaka
(d) sect founded by Shankaracharya
Ans: (a)
________________________________________
Q12. Nalanda University was a great centre of learning, especially in
(a) Buddhism (b) Jainism
(c) Vaishnavism (d) Tantra
Ans: (a)
________________________________________
Q13. Which dynasty succeeded the Chalukyas in the Western India?
(a) Cholas (b) Kakatiyas
(c) Pallavas (d) Rashtrakutas
Ans: (d)
________________________________________
Q14. Which of the following domesticated animals was absent in the terracottas of the Indus civilisation ?
(a) Buffalo (b) Sheep
(c) Cow (d) Pig
Ans: (c)
________________________________________
Q15. Which was the only Indus city without a citadel ?
(a) Kalibangan (b) Harappa
(c) Mohenjodaro (d) Chanhudaro
Ans: (d)
________________________________________
Q16. Who propounded the ‘Eight-Fold Path’ for the end of misery of mankind ?
(a) Mahavir
(b) Gautam Buddha
(c) Adi Shankaracharya
(d) Kabir
Ans: (b)
________________________________________
Q17. The language used to write source materials in ancient time was
(a) Sanskrit (b) Pali
(c) Brahmi (d) Kharosthi
Ans: (b)
________________________________________
Q18. Which of the following would be the most accurate description of the Mauryan Monarchy under Ashoka ?
(a) Enlightened despotism
(b) Centralised autocracy
(c) Oriental despotism
(d) Guided democracy
Ans: (a)
________________________________________
Q19. Where do you find the temple of Angkor Wat ?
(a) In Thailand (b) In Malaysia
(c) In Cambodia (d) In Myanmar
Ans: (c)
________________________________________
Q20. The word ‘Veda’ means
(a) knowledge (b) wisdom
(c) skill (d) power
Ans: (a)
________________________________________
Q21. The caves and rock-cut temples at Ellora are
(a) Hindu and Buddhist
(b) Buddhist and Jain
(c) Hindu and Jain
(d) Hindu, Buddhist and Jain
Ans: (d)
________________________________________
Q22. During which Gupta King’s reign did the Chinese traveller Fa-hien visit India ?
(a) Chandra Gupta I
(b) Samudra Gupta
(c) Chandra Gupta II
(d) Kumara Gupta
Ans: (c)
________________________________________
Q23. In which state was the Nalanda University located in India?
(a) Bengal (b) Bihar
(c) Orissa (d) Uttar Pradesh
Ans: (b)
________________________________________
Q24. Which of the following statements about the Guptas is NOT true ?
(a) They ruled mainly over parts of north and central India
(b) Kingship was hereditary and the throne always went to the eldest son
(c) The judicial system was far more developed than in earlier times
(d) Land taxes increased and taxes on trade and commerce decreased
Ans: (b)
________________________________________
Q25. The first metal used by man was
(a) Aluminium (b) Copper
(c) Iron (d) Silver
Ans: (b)
________________________________________
Q26. Fa-hien visited India during the reign of
(a) Chandragupta II
(b) Samudragupta
(c) Ramagupta
(d) Kumaragupta
Ans: (a)
________________________________________
Q27. Which one of the following was the last Buddhist text produced In India ?
(a) Divya Vandana,
(b) Dohakosa
(c) Vajrachedika
(d) Vamsathapakasini
Ans: (d)
________________________________________
Q28. Identify the Buddhist Literature from the following :
(a) Tripitakas (b) Upanishads
(c) Angas (d) Aranyakas
Ans: (a)
________________________________________
Q29. The early Buddhist scriptures were composed in :
(a) Prakrit texts
(b) Pali texts
(c) Sanskrit texts
(d) Pictographical texts
Ans: (b)
________________________________________
Q30. Who was the mother of Mahavira?
(a) Yasoda (b) Anojja
(c) Chetaka (d) Devanandi
Ans: (*)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Story

Which is the port-town of Indus valley civilisation?

Latest from Blog