What is the status of the Right to Property now ?

7 mins read

Q421. What is the status of the Right to Property now ?
(a) Legal Right
(b) Human Right
(c) Fundamental Right
(d) Natural Right
Ans: (a)
________________________________________
Q422. Political right does not include which of the following ?
(a) Right to vote
(b) Right to life
(c) Right to contest in election
(d) Right to lodge complaint with executive bodies of the Government
Ans: (b)
________________________________________
Q423. Which is the competent body to prescribe conditions for acquisition of citizenship ?
(a) Election Commission
(b) President
(c) Parliament
(d) Parliament & Assemblies
Ans: (c)
________________________________________
Q424. Who proposed the Preamble before the drafting committee of the Constitution ?
(a) Jawaharlal Nehru
(b) B.R. Ambedkar
(c) B.N. Rao
(d) Mahatma Gandhi
Ans: (a)
________________________________________
Q425. India is a secular state because in our country :
(a) state has no religion
(b) religion has been abolished
(c) state patronises a particular religion
(d) None of these
Ans: (a)
________________________________________
Q426. The success of democracy depends upon the
(a) Right to criticise
(b) Right to association
(c) Right to personal liberty
(d) Right to property
Ans: (c)
________________________________________
Q427. The success of democracy depends upon the
(a) Right to criticise
(b) Right to association
(c) Right to personal liberty
(d) Right to property
Ans: (c)
________________________________________
Q428. Writs are issued by
(a) Supreme Court
(b) High Courts
(c) The President
(d) Supreme Court and High Courts
Ans: (d)
________________________________________
Q429. Who can impose reasonable restrictions over fundamental rights ?
(a) Council of Ministers
(b) Parliament
(c) People
(d) Cabinet
Ans: (b)
________________________________________
Q430. What is meant by social justice?
(a) All should have same economic rights.
(b) All should have same political rights.
(c) All kinds of discrimination based on caste, creed, colour and sex should be eliminated.
(d) All should be granted right to freedom of religion.
Ans: (c)
________________________________________
Q431. Which of the following would be called a “Secular” state?
(a) The state which follows a particular religion
(b) The state which is anti-religion
(c) The state which does not discriminate between religions
(d) The state which accepts all religions as religions of state
Ans: (c)
________________________________________
Q432. Most important safeguard of liberty is
(a) bold and impartial judiciary
(b) well-knit party system
(c) decentralisation of power
(d) declaration of rights
Ans: (a)
________________________________________
Q433. When were the Fundamental Duties incorporated in the Constitution ?
(a) 1975 (b) 1976
(c) 1977 (d) 1979
Ans: (b)
________________________________________
Q434. The directive principles incorporated in the Indian Constitution have been inspired by the constitution of
(a) Australia (b) Ireland
(c) USA (d) Canada
Ans: (b)
________________________________________
Q435. Which of the following attribute in the Preamble states that ‘No one should treat a fellow citizen as inferior’?
(a) Justice (b) Liberty
(c) Equality (d) Fraternity
Ans: (d)
________________________________________
Q436. Ideas of welfare state are contained in
(a) Fundamental Rights
(b) Directive Principles of State Policy
(c) Preamble of the Constitution
(d) Part VII
Ans: (b)
________________________________________
Q437. Stability of the Government is assured in :
(a) Parliamentary Form of Government.
(b) Presidential Form of Government.
(c) Plural Executive System
(d) Direction Democracy
Ans: (b)
________________________________________
Q438. The minimum age of the member of Rajya Sabha is :
(a) 25 years (b) 21 years
(c) 30 years (d) 35 years
Ans: (c)
________________________________________
Q439. What can be the maximum interval between two Sessions of Parliament?
(a) Three months
(b) Four months
(c) Six months
(d) Nine months
Ans: (c)
________________________________________
Q440. How are legislative excesses of Parliament and Assemblies checked?
(a) Intervention from President/ Governor
(b) No Confidence motions
(c) Judicial review
(d) General elections
Ans: (c)
________________________________________
Q441. Point out which from the following is not a right enumerated in the Constitution of India but has been articulated by the Supreme Court to be a Fundamental Right.
(a) Right to privacy
(b) Equality before law
(c) Abolition of untoucha-bility
(d) Right to form associa-tions or unions
Ans: (a)
________________________________________
Q442. What is the composition of the electoral college for the election of Vice-President of India ?
(a) Elected members of Lok Sabha, Rajya Sabha and State Legislative Assemblies
(b) Elected members of Lok Sabha and Rajya Sabha
(c) Members of both Houses of Parliament
(d) Members of Rajya Sabha only
Ans: (b)
________________________________________
Q443. What is the minimum age prescribed for becoming a member of Rajya Sabha ?
(a) 25 years (b) 21 years
(c) 30 years (d) 35 years
Ans: (c)
________________________________________
Q444. What is the maximum number of the elected members of Rajya Sabha ?
(a) 250 (b) 238
(c) 245 (d) 248
Ans: (b)
________________________________________
Q445. Where is the Constitutional power located enabling the Central Government to legislate on cow slaughter ?
(a) Entry 17, List III in Schedule VII-Prevention of Cruelty to Animals
(b) Residuary Powers under
Art. 248
(c) Emergency Powers
(d) Art. 48 in the Directive Principles
Ans: (d)
________________________________________
Q446. The Secretary General of the Lok Sabha is the Chief of its Secretariat and is :
(a) elected by the Lok Sabha
(b) elected by both Houses of Parliament
(c) appointed by the Speaker
(d) appointed by the President
Ans: (c)
________________________________________
Q447. What is the maximum time interval permissible between two successive sessions of the Parliament ?
(a) Four months
(b) Six months
(c) Eight months
(d) Nine months
Ans: (b)
________________________________________
Q448. Who is eligible to cast the deciding vote over a bill in a Joint Parliamentary session ?
(a) Chairman of the Rajya Sabha
(b) Deputy Speaker of Lok Sabha
(c) Speaker of Lok Sabha
(d) Prime Minister
Ans: (c)
________________________________________
Q449. The Vice-President of India is also the
(a) Speaker of Lok Sabha
(b) Ex-officio Chairman of Rajya Sabha
(c) Head of the State
(d) Head of the Government
Ans: (b)
________________________________________
Q450. What are the ‘residuary powers’?
(a) Powers which are enumerated in the State List
(b) Powers which are included in the Union List
(c) Powers which are enumerated in the Concurrent List
(d) Powers which are not mentioned in any of the lists
Ans: (d)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Who is considered the Architect of the Indian Constitution ?

Next Story

The members of Estimates Commitee are

Latest from Blog