When Mahatma Gandhi was assassinated, who said, “None will believe that a man like this in body and soul ever walked on this earth” ?

7 mins read

Q211. When Mahatma Gandhi was assassinated, who said, “None will believe that a man like this in body and soul ever walked on this earth” ?
(a) Bertrand Russell
(b) Leo Tolstoy
(c) Albert Einstein
(d) Khan Abdul Ghaffar Khan
Ans: (c)
________________________________________
Q212. Who was the first Muslim President of the Indian National Congress ?
(a) Muhammed Ali Jinnah
(b) Badruddin Tyabji
(c) Sir Syed Ahmed Khan
(d) Abul Kalam Azad
Ans: (b)
________________________________________
Q213. Which Directive Principle bears the direct impact of Gandhi’s moral philosophy ?
(a) Equal pay for equal work
(b) Provision of free legal aid and advice
(c) Prohibition of the slaughter of cows
(d) Protection of the monuments of historical importance
Ans: (c)
________________________________________
Q214. The First Victory & Governor-
General of British India was
(a) Lord Dalhousie
(b) Sir John Lawrence
(c) Warren Hastings
(d) Lord Canning
Ans: (d)
________________________________________
Q215. When was the All India Women’s Conference founded
(a) 1924 (b) 1925
(c) 1926 (d) 1927
Ans: (d)
________________________________________
Q216. Which one of the following is incorrectly matched ?
(a) Columbus – 1492
(b) Vasco de Gama – 1498
(c) Magellan – 1520
(d) Balboa – 1530
Ans: (d)
________________________________________
Q217. In which session of the Indian National Congress did the historic union of Congress and Muslim League take place?
(a) Surat (b) Bombay
(c) Calcutta (d) Lucknow
Ans: (d)
________________________________________
Q218. Who was the only Indian to be elected as President of the United Nations General Assembly ?
(a) Vijayalakshmi Pandit
(b) V.K. Krishna Menon
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Rajeshwar Dayal
Ans: (a)
________________________________________
Q219. Where are the traces of Portuguese culture found in India?
(a) Goa (b) Calicut
(c) Cannanore (d) Cochin
Ans: (a)
________________________________________
Q220. Who was the first Governor– General of Bengal?
(a) Robert Clive
(b) Warren Hastings
(c) William Bentinck
(d) Cornwallis
Ans: (b)
________________________________________
Q221. Who was the first English President of the Indian National Congress ?
(a) George Yule
(b) William Wedderburn
(c) A.O. Hume
(d) Henry Cotton
Ans: (a)
________________________________________
Q222. Mahatma Gandhi was profoundly influenced by the writings of
(a) Bernard Shaw
(b) Karl Marx
(c) Lenin
(d) Leo Tolstoy
Ans: (d)
________________________________________
Q223. What is Gandhi’s definition of Rama Raj ?
(a) The rule as it was during the time of Rama
(b) Sovereignty of the people based on pure moral authority
(c) The greatest good of all
(d) The absolute power concentrated in the hands of a king
Ans: (c)
________________________________________
Q224. Who among the following started the first newspaper in India?
(a) Dadabhai Naoroji
(b) W.C. Bonnerjee
(c) Rabindranath Tagore
(d) James A. Hickey
Ans: (d)
________________________________________
Q225. Who was the first Indian to become member of British Parliament ?
(a) W.C. Bonnerjee
(b) Behramji M. Malabari
(c) D.N. Wacha
(d) Dadabhai Naoroji
Ans: (d)
________________________________________
Q226. The credit of discovering the sea route of India goes to the
(a) French (b) Dutch
(c) Portuguese(d) English
Ans: (c)
________________________________________
Q227. At which place in Bengal was the East India Company given permission to trade and build a factory by the Mughals in 1651?
(a) Calcutta (b) Qasim Bazar
(c) Singur (d) Burdwan
Ans: (b)
________________________________________
Q228. Who of the following attended all the Three Round Table Conferences ?
(a) B.R. Ambedkar
(b) M.M.Malavia
(c) Vallabhbhai Patel
(d) Gandhiji
Ans: (a)
________________________________________
Q229. The communal electorate was introduced for the first time in India in
(a) 1919 (b) 1935
(c) 1906 (d) 1909
Ans: (d)
________________________________________
Q230. The All India Muslim League was founded by
(a) Maulana Ahmed Ali
(b) Mohammad Ali Jinnah
(c) Agha Khan
(d) Hakim Ajmal Khan
Ans: (c)
________________________________________
Q231. Where was the Royal Durbar held on November 1st, 1858 to issue the Queen’s proclamation?
(a) Lucknow (b) Cawnpore
(c) Delhi (d) Kanpur
Ans: (*)
________________________________________
Q232. Federal form of Government at the centre was introduced in India under :
(a) Government of India Act of 1919
(b) Indian Councils Act of 1909
(c) Government of India Act of 1935
(d) Indian Independence Act of 1947
Ans: (c)
________________________________________
Q233. The hero of the Kakori ‘Dacoity’ case was
(a) Ramprasad Bismil
(b) Bhagat Singh
(c) Batukeshwar Datta
(d) Barkatulla
Ans: (a)
________________________________________
Q234. When was the Dandi March undertaken?
(a) 31st December, 1929
(b) 12th March, 1930
(c) 5th April, 1930
(d) 5th May, 1930
Ans: (b)
________________________________________
Q235. What was meant by the Secretary of State for India during the British rule?
(a) An official who worked as the Secretary to the Viceroy of India
(b) A Secretary level official appointed in each Presidency of India
(c) A British minister given full control over the Government of India
(d) A senior officer appointed by the Viceroy to look into the internal administration in India
Ans: (c)
________________________________________
Q236. The first Trading Centre which was established by the British was
(a) Kolkata (b) Surat
(c) Chennai (d) Mumbai
Ans: (b)
________________________________________
Q237. In which of the following places was the Ryotwari settlement introduced?
(a) Uttar Pradesh and Punjab
(b) North-West Provinces and Punjab
(c) Madras and Bombay
(d) Bengal and Bihar
Ans: (c)
________________________________________
Q238. Who, among the following, has been known as the ‘Frontier Gandhi’?
(a) Khan Abdul Ghaffar Khan
(b) Khan Saheb
(c) Chaudhary Shaukatullah
(d) Liaquat Ali Khan
Ans: (a)
________________________________________
Q239. Who started the Home Rule Movement?
(a) Annie Beasant
(b) Padmaja Naidu
(c) Kamla Devi Chattopadyaya
(d) Raj Kumari Amrit Kaur
Ans: (a)
________________________________________
Q240. Champaran Satyagraha was related to
(a) Indigo (b) Mill-owners
(c) Plague
(d) Fresh assessment of land
Ans: (a)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

One of the following was not involved in the Chittagong Armoury Raid, 1934. Who was he?

Next Story

The partition of Bengal was revoked by the British in

Latest from Blog