Which is the port-town of Indus valley civilisation?

5 mins read

Q31. Which is the port-town of Indus valley civilisation?
(a) Kalibangan (b) Lothal
(c) Ropar (d) Mohenjodaro
Ans: (b)
________________________________________
Q32. The famous Kailasanath Temple at Kanchi was built by—
(a) Mahendravarman I
(b) Narasimhavarman II
(c) Nandivarman II
(d) Dantivarman
Ans: (b)
________________________________________
Q33. Lord Mahavira died at
(a) Saravana Belagola
(b) Lumbini Garden
(c) Kalugumalai
(d) Pavapuri
Ans: (d)
________________________________________
Q34. Who, among the following, was not a part of the Mauryan dynasty?
(a) Ajatsatru
(b) Bindusara
(c) Chandragupta Maurya
(d) None of these
Ans: (a)
________________________________________
Q35. Who wrote the grammatical work Ashtadhyayi?
(a) Charvaka (b) Kautilya
(c) Panini (d) Kapila
Ans: (c)
________________________________________
Q36. Who amongst the following is associated with the study of the Harappan Civilisation?
(a) Charles Mason
(b) Cunningham
(c) M. Wheeler
(d) M.S. Vats
Ans: (d)
________________________________________
Q37. Which museum houses the largest collection of Kushan sculptures?
(a) Mathura Museum
(b) Bombay Museum
(c) Madras Museum
(d) Delhi Museum
Ans: (a)
________________________________________
Q38. The gold coins were introduced first in India by
(a) The Kushanas
(b) The Greeks
(c) The Sakas
(d) The Parthians
Ans: (b)
________________________________________
Q39. The Megalithic culture (500 B.C. – A.D. 100) brings us to the historical period in South India.
The Megaliths used
(a) weapons made of stone
(b) tools & implements made of stone.
(c) graves encircled by big pieces of stones.
(d) articles of daily use made of stone.
Ans: (c)
________________________________________
Q40. The Ajanta pantings belong to the
(a) Harappan period
(b) Mauryan period
(c) Buddhist period
(d) Gupta period
Ans: (d)
________________________________________
Q41. The paintings in the Ajanta and Ellora caves are indicative of development of art under the
(a) Rashtrakutas (b) Pallavas
(c) Pandyas (d) Chalukyas
Ans: (a)
________________________________________
Q42. Who among the following foreigners was the first to visit India ?
(a) Hiuen Tsang
(b) Magasthenese
(c) I-Tsing
(d) Fahien
Ans: (b)
________________________________________
Q43. Which of the following option is match?
(a) Alora – Shakas
(b) Mahabalipuram– Rashtrakuta
(c) Meenakshi Temple –Pallavas
(d) Khjuraho – Chandelas
Ans: (d)
________________________________________
Q44. In which language were the Buddhist-
texts ‘Pitakas’ composed ?
(a) Sanskrit
(b) Ardhamagadhi
(c) Pali
(d) Prakrit
Ans: (c)
________________________________________
Q45. The Gandhara style of sculpture, during the Kushan period is a combination of
(a) Indo-Islamic style
(b) Indo-Persian style
(c) Indo-China style
(d) Indo-Greek style
Ans: (d)
________________________________________
Q46. Which ruler founded the famous Vikramshila University for the Buddhists ?
(a) Mahipala (b) Devapala
(c) Gopala (d) Dharampala
Ans: (d)
________________________________________
Q47. Who were the first to issue gold coins in India?
(a) Kushans (b) Tatars
(c) Mughals (d) Aryans
Ans: (a)
________________________________________
Q48. ‘Purushapura’ is the other name for
(a) Patna (b) Pataliputra
(c) Peshawar (d) Punjab
Ans: (c)
________________________________________
Q49. The capital of Pallavas was
(a) Arcot (b) Kanchi
(c) Malkhed (d) Banavasi
Ans: (b)
________________________________________
Q50. The Gupta Saka was founded by
(a) Chandra Gupta, the First
(b) Chandra Gupta, the Second
(c) Samudra Gupta
(d) Kumara Gupta
Ans: (a)
Q51. With which of the following centres of learning, Chanakya the famous teacher of Chandragupta Maurya, was associated ?
(a) Takshashila (b) Nalanda
(c) Vikramashila(d) Vaishali
Ans: (a)
________________________________________
Q52. In the Gupta period, the largest number of coins were issued in
(a) gold (b) silver
(c) copper (d) iron
Ans: (a)
________________________________________
Q53. Great Stupa at Sanchi is in
(a) Uttar Pradesh
(b) Madhya Pradesh
(c) Arunachal Pradesh
(d) Andhra Pradesh
Ans: (b)
________________________________________
Q54. What was Chandragupta II also known as ?
(a) Samudra Gupta
(b) Skanda Gupta
(c) Vikramaditya
(d) Ranaa Gupta
Ans: (c)
________________________________________
Q55. Coins made of metal first appeared in
(a) Harappan Civilisation
(b) Later Vedic Age
(c) Age of the Buddha
(d) Age of the Mauryas
Ans: (c)
________________________________________
Q56. Who among the following was the pioneer of Yoga ?
(a) Patanjali (b) Vagbhata
(c) Atreya (d) Vrudukanta
Ans: (a)
________________________________________
Q57. Who was the court poet of Harsha Vardhana ?
(a) Bhani (b) Ravi Kirti
(c) Bana (d) Vishnu Sharma
Ans: (c)
________________________________________
Q58. Kalinga war took place in the year
(a) 261 BC (b) 263 BC
(c) 232 BC (d) 240 BC
Ans: (a)
________________________________________
Q59. Kalinga war took place in the year
(a) 261 BC (b) 263 BC
(c) 232 BC (d) 240 BC
Ans: (a)
________________________________________
Q60. Which one of the following Vedas contains sacrificial formulae?
(a) Sama Veda (b) Rig Veda
(c) YajurVeda (d) Atharva Veda
Ans: (c)
________________________________________

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

The Social System of the Harappans was

Next Story

Subject matter which Manu Smriti deals with is related to

Latest from Blog