Which of the following is protected under Wildlife (Protection) Act, 1972?

7 mins read

Q631. Which of the following is protected under Wildlife (Protection) Act, 1972?
(a) Porcupine (b)Gerbil
(c) Bandicoot rat (d) Squirrel
Ans: (a)
________________________________________
Q632. Which presently serving State Chief Minister has been in office continuously for the longest period ?
(a) Sheila Dikshit
(b) Narendra Modi
(c) Bhupinder Singh Hooda
(d) Manik Sarkar
Ans: (d)
________________________________________
Q633. Which of the following High Courts had legalized gay sex in India during 2009?
(a) Mizoram (b) Goa
(c) Delhi (d) Chandigarh
Ans: (c)
________________________________________
Q634. ‘Democratic Centralism’ is an important feature of a :
(a) Communist state
(b) Democratic state
(c) Totalitarian state
(d) Socialist state
Ans: (a)
________________________________________
Q635. Usually a big difference is seen in theory and practice in
(a) Presidential form of Government
(b) Fascist type of Government
(c) Parliamentary form of Government
(d) Socialist type of Governmentc
Ans: (d)
________________________________________
Q636. Which of the following is not dealt under Section 3(c) of the Environment (Protection) Act, 1986 ?
(a) The Biodiversity Authority
(b) The Coastal Zone Management Authority
(c) Authority set-up to monitor the State of Notified Ecologically Sensitive Areas
(d) Protection of Plant Varieties and Farmers Right Authority
Ans: (d)
________________________________________
Q637. On which data did the Rajya Sabha pass “ The Marriage Laws” (Amendment) Bill 2012 ?
(a) 18th August, 2013
(b) 5th August, 2013
(c) 26th August, 2013
(d) 23rd August, 2013
Ans: (c)
________________________________________
Q638. Which one of the following Committes Report recommended the establishment of the Institutions of Lokpal and Lokayukta ?
(a) First Administrative Reforms Committee
(b) Gorwala Report
(c) Ashok Mehta Commitee
(d) The Appleby Reports
Ans: (a)
________________________________________
Q639. Which factor is necessary for the development of democratic institutions?
(a) Strong military forces
(b) Respect for individual rights
(c) A one–party system
(d) An agricultural economy
Ans: (b)
________________________________________
Q640. Which of these statements is correct with regard to appointment of the Chairperson of the National Human Rights Commission?
(a) He/She has to be a retired Chief Justice of India
(b) He/She has to be a retired Supreme Court Judge
(c) He/She has to be a serving/ retired Chief Justice of a High Court
(d) He/She should have demonstrated experience as a Human Rights activist
Ans: (a)
________________________________________
PHYSICAL GEOGRAPHY
Q641. Which of the following is called the twin of the earth ?
(a) Neptune (b) Venus
(c) Mars (d) Saturn
Ans: (b)
________________________________________
Q642. Which one of the following planets has no moon?
(a) Mars (b) Neptune
(c) Mercury (d) Pluto
Ans: (c)
________________________________________
Q643. Which of the following statements is correct ?
(a) Pluto is not a Planet now
(b) Pluto was discoverd by Clyde Tombaugh in 1930
(c) Pluto has been given the number 134340
(d) All of the above
Ans: (d)
________________________________________
Q644. The number of staellites of the planet is Mercury is
(a) 0 (b) 1
(c) 2 (d) 16
Ans: (a)
________________________________________
Q645. Among the following, the celestial body farthest from the Earth is
(a) Saturn (b) Uranus
(c) Neptune (d) Pluto
Ans: (c)
________________________________________
Q646. The outermost layer of the Sun is called
(a) Chromosphere
(b) Photosphere
(c) Corona
(d) Lithosphere
Ans: (c)
________________________________________
Q647. The number of zodiacs is
(a) 10 (b) 12
(c) 13 (d) 11
Ans: (b)
________________________________________
Q648. The planets on either side of the Earth are
(a) Mars and Jupiter
(b) Mercury and Venus
(c) Venus and Saturn
(d) Mars and Venus
Ans: (d)
________________________________________
Q649. The mass of Jupiter is approximately
(a) one tenth of the solar mass
(b) one thousandth of the solar mass
(c) one hundredth of the solar mass
(d) half the solar mass
Ans: (b)
________________________________________
Q650. Which planet in our solar system is nearly as big as the earth ?
(a) Mercury (b) Mars
(c) Venus (d) Pluto
Ans: (c)
Q651. The planet which has the highest surface temperature is
(a) Jupiter (b) Earth
(c) Pluto (d) Venus
Ans: (d)
________________________________________
Q652. The darkest portion of the shadow cast during an eclipse is
(a) Corona (b) Umbra
(c) Penumbra (d) Black hole
Ans: (b)
________________________________________
Q653. Name the first Asian country to Orbit Mars.
(a) Japan (b) Pakistan
(c) China (d) India
Ans: (d)
________________________________________
Q654. Which of these is a dwarf planet?
(a) Neptune (b) Titan
(c) Eris (d) Hydra
Ans: (c)
________________________________________
Q655. When does solar eclipse take place ?
(a) When the sun is between the moon and earth
(b) When the earth is between the moon and sun
(c) When the moon is between the sun and earth
(d) When the moon does not lie on the line joining the sun and earth
Ans: (c)
________________________________________
Q656. The sunlight is available 24 hours on the longest day at which of the following latitudes of the earth ?
(a) 49° (b) 66½°
(c) 63° (d) 69°51′
Ans: (b)
________________________________________
Q657. Which one of the following types of erosion is responsible for the formation of Chambal Ravines?
(a) Splash (b) Sheet
(c) Rill (d) Gully
Ans: (d)
________________________________________
Q658. Hanging Valley is formed due to the action of
(a) Glacier (b) River
(c) Ocean (d) Wind
Ans: (a)
________________________________________
Q659. Consider the following geological phenomena :
I. Development of a fault
II. Movement along a fault
III. Impact produced by a volcanic eruption
IV. Folding of rocks Which of the above causes earthquakes ?
(a) I, II and III (b) II and IV
(c) I, III and IV (d) I to IV
Ans: (a)
________________________________________
Q660. Marble is the metamorphosed form of
(a) Shale (b) Basalt
(c) Sandstone (d) Limestone
Ans: (d)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Under which Article of the Constitution can an individual move to the Supreme Court directly in case of any violation of Fundamental Rights ?

Next Story

The Earth rotates on its axis at an inclination of

Latest from Blog