Which one of the following regions of India is associated with pine forests?

6 mins read

Q851. Which one of the following regions of India is associated with pine forests?
(a) Rohikhand
(b) Bundelkhand
(c) Jharkhand
(d) Uttarakhand
Ans: (d)
________________________________________
Q852. There is a need to keep larger area under forests for
(a) absorption of carbon dioxide
(b) protecting wild-life
(c) raising precipitation
(d) ecological balance
Ans: (d)
________________________________________
Q853. In which state is the Kanger Ghati National Park ?
(a) Himachal Pradesh
(b) Bihar
(c) Uttar Pradesh
(d) Chhatisgarh
Ans: (d)
________________________________________
Q854. Shivpuri National Park of Madhya Pradesh is important for :
(a) Tiger and Elephant
(b) Wild Buffalo
(c) Birds
(d) Leopard and Chital
Ans: (d)
________________________________________
Q855. Which is the best-known-bird sanctuary in Haryana?
(a) Sultanpur (b) Bharatpur
(c) Rajaji (d) Sariska
Ans: (a)
________________________________________
Q856. The typical natural vegetation above 3600 metres on the Himalaya is
(a) alpine grassland
(b) alpine forests
(c) coniferous forests
(d) subtropical pine forests
Ans: (a)
________________________________________
Q857. The Keibul Lamjao, the only floating National Park in the world is in
(a) Manipur (b) Mizoram
(c) Assam (d) Meghalaya
Ans: (a)
________________________________________
Q858. How much of India’s total geographical area is forest land ?
(a) 20% (b) 23%
(c) 26% (d) 28%
Ans: (b)
________________________________________
Q859. The first Bio-sphere Reserve in India has been established in :
(a) Kanha (b) Nilgiri
(c) Nanda Devi (d) Hazaribagh
Ans: (b)
________________________________________
Q860. Garampani Sanctuary is located at
(a) Diphu, Assam
(b) Gangtok, Sikkim
(c) Kohima, Nagaland
(d) Junagarh, Gujarat
Ans: (a)
________________________________________
Q861. Which of the following region in India is now regarded as an “Ecological Hot Spot” ?
(a) Western Himalayas
(b) Eastern Himalayas
(c) Western Ghats
(d) Eastern Ghats
Ans: (c)
________________________________________
Q862. Which sanctuary in India is famous for Rhinoceros and in which state is it located?
(a) Gir, Gujarat
(b) Kaziranga, Assam
(c) Ranthambore, Rajasthan
(d) Corbett, Uttarakhand
Ans: (b)
________________________________________
Q863. Where is the Forest Research Institute of India located ?
(a) Dehradun (b) Delhi
(c) Lucknow (d) Bhopal
Ans: (a)
________________________________________
Q864. The most extensive soil cover of India comprises.
(a) laterite soils (b) black soils
(c) alluvial soils (d)marshy soils
Ans: (c)
________________________________________
Q865. In which one of the following States is laterite soil found ?
(a) Kerala
(b) Uttar Pradesh
(c) Rajasthan
(d) Maharashtra
Ans: (d)
________________________________________
Q866. In which of the following states wheat is not produced ?
(a) Maharashtra (b)Karnataka
(c) Tamil Nadu (d)West Bengal
Ans: (c)
________________________________________
Q867. Under which plan did the Government introduce an agricultural strategy which gave rise to Green Revolution?
(a) Sixth Five-Year Plan (FYP)
(b) Second FYP
(c) Fourth FYP
(d) Third FYP
Ans: (d)
________________________________________
Q868. From where did India introduce cultivation of tobacco/tapioca/ pineapple ?
(a) Pacific Islands
(b) Africa
(c) South America
(d) China
Ans: (*)
________________________________________
Q869. Cultivation of wheat requires
(a) moderate temperature and heavy rains
(b) humid temperature and heavy rains
(c) humid temperature and moderate rains
(d) moderate temperature and moderate rains
Ans: (d)
________________________________________
Q870. Which of the following is the main spice producer ?
(a) Deccan trap
(b) Malabar coast
(c) Coromandel coast
(d) Sunderbans delta
Ans: (b)
________________________________________
Q871. Green Revolution was most successful in
(a) Punjab and Tamil Nadu
(b) Punjab, Haryana and UP
(c) Haryana
(d) UP and Maharashtra
Ans: (b)
________________________________________
Q872. The largest irrigated area in India is occupied by
(a) Sugarcane (b) Rice
(c) Cotton (d) Wheat
Ans: (b)
________________________________________
Q873. Which of the following are not grown in the Kharif season ?
(a) Bajra and rice
(b) Maize and jowar
(c) Barley and mustard
(d) Jowar and rice
Ans: (c)
________________________________________
Q874. Jhum Cultivation is a method of cultivation which used to be practised in
(a) Himachal Pradesh
(b) Central Highland
(c) Coastal Tamil Nadu
(d) Nagaland
Ans: (b)
________________________________________
Q875. Which one of the following is not a HYV of wheat ?
(a) Sonalika (b) Ratna
(c) Kalyan Sona(d) Girija
Ans: (b)
________________________________________
Q876. There was a substantial increase in foodgrains production specially wheat production, during the period after
(a) 1954 (b) 1964
(c) 1965 (d) 1966
Ans: (d)
________________________________________
Q877. Mechanization of Indian agriculture on a considerable scale is not possible due to –
(a) small holdings
(b) lack of tractors
(c) poverty of the peasants
(d) indifference of the people
Ans: (a)
________________________________________
Q878. Which of the following is called “brown paper” ?
(a) Jute (b) Cotton
(c) Rubber (d) Tea
Ans: (a)
________________________________________
Q879. The state which produces the largest quantity of wheat is
(a) Haryana (b) Rajasthan
(c) U.P. (d) Punjab
Ans: (c)
________________________________________
Q880. The package technology which brought about Green Revolution comprised manily of
(a) man-power, mechanical cultivators and electricity
(b) changes in crop pattern, industrialisation and chemi cal fertilizers
(c) irrigations, bio-chemical fertilizers and high-yield varieties of seeds
(d) electricity, irrigation and introduction of dry farming
Ans: (c)

DOWNLOAD PDF

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

The river which is used for inland waterways in India is ___.

Next Story

. Name the crop-season in India that opens in May-June with major crops like rice and millets.

Latest from Blog