Who is considered the Architect of the Indian Constitution ?

8 mins read

Q391. Who is considered the Architect of the Indian Constitution ?
(a) Mahatma Gandhi
(b) B.R. Ambedkar
(c) Jawaharlal Nehru
(d) B.N. Rao
Ans: (b)
________________________________________
Q392. Which of the following is not a feature of Indian Constitution ?
(a) Parliamentary form of Government
(b) Independence of Judiciary
(c) Presidential form of Government
(d) Federal Government
Ans: (c)
________________________________________
Q393. The state possesses
(a) only external sovereignty
(b) only internal sovereignty
(c) both internal and external sovereignty
(d) neither external nor internal sovereignty
Ans: (c)
________________________________________
Q394. Which of the following is an essential element of the state?
(a) Sovereignty (b) Government
(c) Territory (d) All these
Ans: (d)
________________________________________
Q395. When was the first Central Legislative Assembly constituted ?
(a) 1922 (b) 1923
(c) 1921 (d) 1920
Ans: (d)
________________________________________
Q396. Which of the following is the inalienable attribute of the parliamentary system of government ?
(a) Flexibility of the Constitution
(b) Fusion of Executive and Legislature
(c) Judicial Supremacy
(d) Parliamentary Sovereignty
Ans: (b)
________________________________________
Q397. Which one of the following judgements stated that ‘Secularism’ and ‘Federalism’ are the basic features of the Indian Constitution ?
(a) Keshavananda Bharati case
(b) S.R. Bommai case
(c) Indira Sawhney case
(d) Minerva Mills case
Ans: (b)
________________________________________
Q398. Constitutional Monarchy means :
(a) The Kinmg writes the constitution
(b) The King interprets the constitution
(c) The King exercises power granted by constitution
(d) The King is elected by the the people
Ans: (c)
________________________________________
Q399. Name of the country from which the constitutional features of procedures for amendment was borrowed by India.
(a) Britain (b) America
(c) South Africa
(d) Germany
Ans: (c)
________________________________________
Q400. Who was the first Chairman of Indian Constitution’s Drafting Committee?
(a) B L Mitter
(b) Madhav Rao
(c) Dr B R Ambedkar
(d) T T Krishnamachari
Ans: (c)
Q401. Which type of democracy do we follow in India?
(a) Direct (b) Presidential
(c) Representative
(d) Dictatorship
Ans: (c)
________________________________________
Q402. Which among the following writs comes into the category of public litigation petition before High Court or Supreme Court ?
(a) a challenge to elections of the office-bearers of a political party
(b) against political interference
(c) against the decision of Lower Court
(d) against a general topic
Ans: (d)
________________________________________
Q403. Separation of the judiciary from the executive has been provided in one of the following parts of the Indian Constitution :
(a) The Preamble
(b) The Fundamental Rights
(c) The Directive Principles of State Policy
(d) The Seventh Schedule
Ans: (c)
________________________________________
Q404. Which of the following can a court issue for enforcement of Fundamental Rights ?
(a) A decree (b) An Ordinance
(c) A writ (d) A notification
Ans: (c)
________________________________________
Q405. Which of the following writs/ orders of the High Court/ Supreme Court is sought to get an order of an authority quashed ?
(a) Mandamus (b) Certiorari
(c) Quo Warranto
(d) Habeas Corpus
Ans: (b)
________________________________________
Q406. Which is the source of political power in India ?
(a) The Constitution
(b) The Parliament
(c) The Parliament and the State Legislatives
(d) We, the People
Ans: (d)
________________________________________
Q407. To which of the following Bills the President must accord his sanction without sending it back for fresh consideration ?
(a) Ordinary Bills
(b) Money Bills
(c) Bills passed by both Houses of the Parliament
(d) Bill seeking amendment to the Constitution
Ans: (b)
________________________________________
Q408. The Indian Constitution recognises minorities on the basis of
(a) Religion
(b) Caste
(c) Percentage of the population of the Group to the total population
(d) Colour
Ans: (c)
________________________________________
Q409. Which of the following is not a ‘Fundamental Right’ ?
(a) Right to Equality
(b) Right to Property
(c) Right to Freedom
(d) Right to Constitutional Remedies
Ans: (b)
________________________________________
Q410. The writs for the enforcement of Fundamental Rights are issued by
(a) The Parliament
(b) The President
(c) The Supreme Court
(d) The Election Commi-ssion
Ans: (c)
________________________________________
Q411. In which of the following cases, the Supreme Court held that fundamental rights are unamendable ?
(a) A. K. Gopalan’s case
(b) Keshvananda Bharti’s case
(c) M. C. Mehta’s case
(d) Golak Nath’s case
Ans: (b)
________________________________________
Q412. The chapter on Fundamental Duties includes
(a) Duty to cherish and follow the noble ideals which inspired out freedom movement.
(b) Duty to vote in General Election
(c) Duty to promote the sense of fraternity among the people
(d) Duty to stick to the political party on whose ticket one contested election.
Ans: (a)
________________________________________
Q413. Who is the guardian of Fundamental Rights enumerated in Indian Constitution ?
(a) Supreme Court
(b) Parliament
(c) Constitution
(d) President
Ans: (a)
________________________________________
Q414. ‘Consent of the people’ means consent of
(a) A few people
(b) All people
(c) Majority of the people
(d) Leader of the people
Ans: (c)
________________________________________
Q415. Which one of the following fundamental rights is available to Indian citizens only ?
(a) Equality before law
(b) Protection of life and personal liberty against any action without authority of law
(c) Protection from discrimination on grounds of religion, race, caste, sex or place of birth
(d) Freedom of religion
Ans: (c)
________________________________________
Q416. Fundamental Duties were added to the Constitution by
(a) 24th Amendment
(b) 39th Amendment
(c) 42nd Amendment
(d) 44th Amendment
Ans: (c)
________________________________________
Q417. A writ issued by the High Court or the Supreme Court to protect the fundamental rights of the citizens is known as
(a) Mandamus
(b) Quo Warranto
(c) Certiorari
(d) Habeas Corpus
Ans: (d)
________________________________________
Q418. Which one of the following is a Fundamental Right guaranteed by the Constitution of India?
(a) Right to govern
(b) Right to property
(c) Right to information
(d) Right to equality
Ans: (d)
________________________________________
Q419. Political equality is found in
(a) the absence of privileges
(b) universal adult suffrage
(c) equal distribution of wealth
(d) the rationality of the individual
Ans: (b)
________________________________________
Q420. Which one of the following Writs is issued to courts, corporations, government servants or persons directing them to perform their public duty?
(a) Habeas Corpus
(b) Quo Warranto
(c) Mandamus
(d) Prohibition
Ans: (c)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Of which of the following States of India is Kuchipudi a dancedrama?

Next Story

What is the status of the Right to Property now ?

Latest from Blog