Who is the creator of the piece titled “Portrait of Francoise” ?

6 mins read

Q331. Who is the creator of the piece titled “Portrait of Francoise” ?
(a) Leonardo da Vinci
(b) Paul Cezanne
(c) Pablo Picasso
(d) H. Rembrandt
Ans: (c)
________________________________________
Q332. In Afghanistan two towering Buddha statues were destroyed at
(a) Kandahar (b) Yakaolong
(c) Bamiyan (d) Mazar-i-Sharif
Ans: (c)
________________________________________
Q333. Which of the following Gods are worshipped in the sanctum of Badrinath and Kedarnath temples respectively ?
(a) Vishnu and Shiva
(b) Shiva and Vishnu
(c) Shiva and Parvati
(d) Vishnu and Brahma
Ans: (a)
________________________________________
Q334. In which of the following countries were / Buddha’s idols disfigured and removed recently ?
(a) Pakistan (b) Turkey
(c) Afghanistan (d) Iran
Ans: (c)
________________________________________
Q335. Name the Commander of the Arab army who conquered the Sindh.
(a) Al Hazzaz
(b) Qutbuddin Aibak
(c) Allauddin Khilji
(d) Muhammad bin Qasim
Ans: (d)
________________________________________
Q336. Which of the following is called the ‘Land of the Golden Pagoda’?
(a) Myanmar (b) China
(c) Japan (d) North Korea
Ans: (a)
________________________________________
Q337. Where was Mahatma Gandhi born?
(a) Madhya Pradesh
(b) Assam
(c) Rajasthan
(d) Gujarat
Ans: (d)
________________________________________
INDIAN ART & CULTURE
Q338. Who introduced the famous Persian Festival of Nauroz ?
(a) Alauddin Khalji
(b) Iltutmish
(c) Firoz Tughlaq
(d) Balban
Ans: (d)
________________________________________
Q339. Which of the following language has been given the status of classical language by Central Government?
(a) Gujarati (b) Tamil
(c) Marathi (d) Malayalam
Ans: (b)
________________________________________
Q340. Which among the following city was given as guru dakshina by Pandavas to Guru Dronacharya?
(a) Rawalpindi (b) Nainital
(c) Hastinapur (d) Gurgaon
Ans: (d)
________________________________________
Q341. In which field of Art Jamini Roy make his name ?
(a) Sculpture (b) Music
(c) Painting (d) Drama
Ans: (c)
________________________________________
Q342. In which State is the folk painting ‘Madhubani’ popular ?
(a) West Bengal (b) Orissa
(c) Bihar (d) Assam
Ans: (c)
________________________________________
Q343. Who was the pioneer of the Bengal School of Art ?
(a) Nandlal Bose
(b) B.C. Sanyal
(c) Jamini Roy
(d) Abanindranath Tagore
Ans: (d)
________________________________________
Q344. Which of the following places of Sikh religion heritage is not in India?
(a) Nanded
(b) Keshgarh Saheb
(c) Paonta Saheb
(d) Nankana Saheb
Ans: (d)
________________________________________
Q345. Raja Ravi Verma of Kerala was a distinguished
(a) dancer (b) painter
(c) poet (d) singer
Ans: (b)
________________________________________
Q346. The Lalita Kala Akademi is devoted to the promotion of :
(a) Fine Arts
(b) Literature
(c) Music
(d) Dance and Drama
Ans: (a)
________________________________________
Q347. Sun temple is situated in which of the following states?
(a) Odisha (b) Gujarat
(c) Karnataka
(d) Tamil Nadu
Ans: (a)
________________________________________
Q348. Who among the following is a famous Indian painter ?
(a) Balamuralikrishna
(b) Yaminni Krishnamurthy
(c) M.F. Hussain
(d) Ravi Shankar
Ans: (c)
________________________________________
Q349. In which of the gollowing we find difference in the sounds made by sitar and veena ?
(a) pitch
(b) quality
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these
Ans: (b)
________________________________________
Q350. Which of the following is not a stringed instrument ?
(a) Guitar (b) Sitar
(c) Trumpet (d) Violin
Ans: (c)
Q351. Who is considered the father of Sahatara (Sitar) ?
(a) Mian Tansen
(b) Baiju Bawara
(c) Amir Khusro
(d) Bade Ghulam Ali Khan
Ans: (c)
________________________________________
Q352. Which is the major area where “Garba” dance form is common?
(a) Maharashtra
(b) Gujarat
(c) Rajasthan
(d) Punjab
Ans: (b)
________________________________________
Q353. Where did the dance form “Mohini Attam” develop ?
(a) Manipur (b) Kerala
(c) Karnataka (d) Tamil Nadu
Ans: (b)
________________________________________
Q354. Which was the first talkie feature film of India ?
(a) Raja Harischandra
(b) Alam Ara
(c) Duniya na Mane
(d) Aadami
Ans: (b)
________________________________________
Q355. Match the following :
Folk form
A. Heer song
B. Bhatiali song
C. Garba dance
D. Raas dance States where popular
1. Bengal 2. Punjab
3. U.P. 4. Gujarat A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 1 3 2 4
(c) 2 1 4 3
(d) 2 3 4 1
Ans: (c)
________________________________________
Q356. Who among the following famous danseuses is not an exponent of the Odissi style of dance ?
(a) Sanjukta Panigrahi
(b) Padma Subrahmanyam
(c) Sonal Mansingh
(d) Madhavi Mudgal
Ans: (b)
________________________________________
Q357. Who is believed to have created the ragga ‘Miyan Ki Malhar’ ?
(a) Tansen
(b) Baiju Bawra
(c) Amir Khusro
(d) Swami Haridas
Ans: (a)
________________________________________
Q358. Which of the following pairs is incorrect ?
(a) Amirkhusro – Sarod
(b) Bhim Sen Joshi – Vocal music
(c) Utpal Dutt – Films
(d) Shambhu Maharaj – Kathak
Ans: (a)
________________________________________
Q359. Which of the following pairs is incorrect ?
(a) Pannalal Ghosh – Flute
(b) Guru Gopi Krishna – Kathak
(c) Nikhil Banerjee – Santoor
(d) Nandlal Bose – Painting
Ans: (c)
________________________________________
Q360. Which of the following folk dances is associated’with Jammu and Kashmir ?
(a) Jhora (b) Veedhi
(c) Rauf (d) Suisini
Ans: (c)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

In which year was the Indian National Congress formed :

Next Story

Of which of the following States of India is Kuchipudi a dancedrama?

Latest from Blog